Marcel-Ioan Boloş a preluat din nou funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene

A.D.
Politică / 15 ianuarie

Sursa foto: Marcel Bolos/Facebook

Sursa foto: Marcel Bolos/Facebook

Marcel-Ioan Boloş a preluat mandatul de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene pe 23 decembrie 2024, după ce a mai ocupat această funcţie în perioadele aprilie 2022 - iunie 2023 şi noiembrie 2019 - decembrie 2020, potrivit unui comunicat al ministerului.

"Am avut zile pline în acest început de mandat, cu discuţii aplicate alături de echipa de specialitate din cadrul ministerului, în care am stabilit acţiunile concrete, necesare pentru accelerarea implementării PNRR, impulsionarea finalizării perioadei de programare 2014-2020, consolidarea situaţiei apelurilor de proiecte aferente exerciţiului financiar 2021-2027, dar şi pentru a preveni riscul de decomitere. De asemenea, analizăm cum putem ajusta şi eficientiza măsurile sociale oferite exclusiv din fonduri europene, în strictă concordanţă cu regulamentele UE. Timpul nu este de partea noastră, dar ne-am asumat să lucrăm în ritm accelerat la un plan pe care să-l implementăm printr-o colaborare strânsă cu toate instituţiile şi beneficiarii implicaţi, pentru a livra rezultate vizibile încă de lunile următoare. România a demonstrat că poate atinge cele mai înalte standarde în absorbţia fondurilor europene şi o va demonstra în continuare, prin măsuri ferme pentru a elimina blocajele administrative şi pentru a ne asigura că beneficiarii au tot sprijinul de care au nevoie", spune ministrul Marcel Boloş.

Potrivit documentului citat, principalele priorităţi pentru perioada următoare în gestionarea fondurilor europene sunt:

1.Evaluarea şi deblocarea implementării Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru a menţine ritmul absorbţiei şi a evita blocajele. Se vor examina scenarii de renegociere a PNRR pentru alinierea cu priorităţile europene şi accesarea tranşelor de finanţare. România are alocată o sumă de 28,5 miliarde euro, cu 66 de reforme şi 113 investiţii planificate.

2.Închiderea şi monitorizarea proiectelor fazate din 2014-2020, pentru valorificarea completă a fondurilor. România a primit 23,9 miliarde euro pentru perioada 2014-2020, iar eforturile vor fi concentrate pe validarea cheltuielilor şi realizarea controalelor necesare.

3.Prevenirea riscului de decomitere în perioada 2021-2027 prin corelarea apelurilor de proiecte cu obiective financiare şi indicatori specifici, având în vedere alocarea de 45 de miliarde de euro pentru această perioadă. Se vor implementa măsuri pentru a îndeplini cerinţele necesare pentru a primi rambursări.

În plus, se va pune accent pe coordonarea riguroasă a măsurilor orizontale (precum ajutorul de stat, achiziţiile publice, costurile simplificate etc.) pentru a asigura aplicarea unitară a acestora la nivelul tuturor entităţilor implicate în gestionarea fondurilor nerambursabile. Acest lucru va contribui la eficientizarea proceselor şi la evitarea blocajelor în implementarea proiectelor.

Până în prezent, autorităţile de management care administrează programele 2021-2027 au semnat 3.500 de contracte de finanţare în valoare de aproximativ 35,3 miliarde euro, din care 18,5 miliarde euro reprezintă contribuţia UE (60% din alocarea UE). În perioada următoare, autorităţile de management se vor concentra pe finalizarea contractelor de finanţare pentru alocările deja disponibile şi pe lansarea apelurilor de proiecte pentru priorităţile pentru care nu au fost încă deschise apeluri.

"Acum, trebuie realizată o analiză obiectivă şi întreprinse toate diligenţele pentru evitarea riscului de decomitere de peste 5 miliarde euro aferent anului 2025", a specificat ministrul.

MIPE va asigura un cadru eficient de monitorizare şi raportare, care va permite urmărirea progresului proiectelor şi intervenţia rapidă în caz de blocaje sau întârzieri. De asemenea, va oferi asistenţă tehnică şi îndrumare beneficiarilor prin ghiduri, sesiuni de formare şi ateliere, pentru a sprijini derularea proiectelor conform cerinţelor europene şi pentru a preveni apariţia neregulilor.

Opinia Cititorului

Acord

Prin trimiterea opiniei ne confirmaţi că aţi citit Regulamentul de mai jos şi că vă asumaţi prevederile sale.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb