Noul guvern polonez a decis să iasă pe pieţele internaţionale de obligaţiuni, urmând exemplul altor state din regiune, precum Ungaria şi Slovenia, în ideea de a profita de cererea existentă la începutul anului pentru obligaţiunile emise de statele emergente, transmite Bloomberg.
Ministerul de Finanţe de la Varşovia a informat joi că a mandatat băncile BNP Paribas, Citigroup, Commerzbank şi ING să îi aranjeze o emisiune de eurobonduri, conform Bloomberg. Potrivit unei surse din apropierea acestui dosar, Polonia vrea să emită eurobonduri cu maturitatea la 10 şi 20 de ani la dobânzi de aproximativ 120, respectiv 165 de puncte de bază peste mid-swaps, relatează sursa indicată.
Potrivit calculelor Bloomberg, spread-ul aşteptat sugerează că Polonia se grăbeşte să vândă eurobonduri pentru că are de rambursat datorii şi dobânzi în valoare de 4,6 miliarde de dolari numai în luna ianuarie.
Polonia intenţionează să se bazeze mai mult pe finanţarea externă în condiţiile în care deficitul bugetar urmează să crească, după ce vor fi finanţate promisiunile făcute în campania electorală de anul trecut, iar cheltuielile militare vor creşte din cauza războiului din Ucraina, informează sursa citată. De asemenea, emisiunea de eurobonduri va fi un test al apetitului investitorilor faţă de planurile economice ale noului premier Donald Tusk, inclusiv promisiunile sale că va debloca fonduri europene îngheţate în valoare de aproape 60 de miliarde de dolari, transmite sursa precizată.
Necesarul net de împrumuturi al Poloniei este estimat la 250 de miliarde zloţi (63 de miliarde de dolari) în acest an, după ce cabinetul Tusk a decis să majoreze ţinta de deficit la 5,1% din Produsul Intern Brut, conform Bloomberg. Noul premier polonez, care a fost numit luna trecut, a anunţat că intenţionează să se întâlnească cu investitorii cu prilejul următoarei vizite la Londra, menţionează sursa.
Oferta de obligaţiuni poloneze, care ar fi atras deja cereri combinate în valoare de peste 8,5 miliarde de euro, vine după ce joi Ungaria a strâns 2,5 miliarde de dolari din vânzarea de obligaţiuni cu maturitatea în 2036, iar Slovenia a emis eurobonduri în valoare de 1,5 miliarde de euro, potrivit sursei menţionate.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 04.01.2024, 20:02)
Emiterea nunta ca isi creeaza proprii euroi in sistem financiar paralele cu shadow bankingul din pietele lor.
gen cum se pregatea leul vechi sa taie lei noi… unde 1 leu nou cantarea cateva kg de aur ca dupa sa cada abrup in grame miligrame decagrame… centigrame..
s c c r e t
s c c r e