Sistemul de rachete Patriot de la Deveselu va beneficia de mentenanţă asigurată de industria de apărare din ţara noastră, conform memorandumului semnat, ieri, de reprezentanţii vor avea Romaero SA şi Raytheon Company. Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Viorica Dăncilă, ministrului Economiei, Niculae Bădălău şi ministrului Apărării Naţionale, Gabriel Leş.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat că obiectivul Guvernului este ca fondurile alocate înzestrării Armatei să se întoarcă, într-o măsură cât mai mare, în economia românească, să contribuie la revigorarea industriei naţionale de apărare, prin cooperare industrială şi transfer tehnologic.
Şeful Guvernului a adăugat că industria de apărare este unul dintre sectoarele cu un mare potenţial de dezvoltare: "Semnarea acestui memorandum de înţelegere şi colaborarea noastră confirmă potenţialul pe care îl are industria românească în întărirea capacităţilor de apărare în cât mai mult zone de operaţii.
Semnarea acestui memorandum de înţelegere va sta la baza colaborării industriale locale pentru Programul Patriot, un sistem nou, pur defensiv, care salvează vieţi. Patriot a fost alegerea cea mai bună atât pentru apărarea ţării noastre şi a cetăţenilor ei, cât şi pentru respectarea în întregime a obligaţiilor care ne revin ca membri ai Alianţei".
Programul de rachete Patriot este "extrem de important'' pentru Româ-nia, iar memorandumul pune bazele unuia dintre centrele de mentenanţă din ţara noastră pentru aceste rachete, a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău.
El a precizat că este important pentru companiile din industria de apărare ca să reîntoarcă în economia reală cât mai multă valoare adăugată din programele de înzestrare a Armatei.
Conform datelor furnizate de minis-trul Economiei, compania Romaero are 900 de angajaţi, dar prin semnarea noului memorandum, personalul va creşte la 1500 de angajaţi calificaţi.
La rândul său, ministrul Apărării, Gabriel Leş, a afirmat că acordul semnat între Romaero SA şi Raytheon reprezintă pentru MApN un moment extrem de important "întrucât se edifică certitudinea că sistemele Patriot care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene vor beneficia de asistenţă tehnică de cea mai înaltă performanţă".
Conform ministrului apărării, se creează premisele dezvoltării unei infrastructuri tehnologice de înalt nivel, oportunităţi pentru noi locuri de muncă în industria de apărare, precum şi formarea unor specialişti într-un domeniu extrem de competitiv la nivel internaţional.
Michelle De Maio, director de programe la Raytheon, a afirmat că Patriot este un sistem de apărare şi reprezintă coloana apărării aeriene din NATO. Ea a declarat: "Este un prim pas pentru Romaero pentru a deveni parte a lanţului de furnizori aprobat de către Raytheon şi să înceapă să dezvolte oportunităţile de suport logistic şi mentenanţă acestor sisteme".
Potrivit celor două companii, memorandumul deschide perspective pentru Romaero de a-şi exporta producţia către sisteme Patriot de pe tot globul.
România a demarat la finalul anului 2017 achiziţia sistemului de apărare antiaeriană cu rachete sol-aer cu bătaie mare Patriot. Preţul întregului contract pentru cele şapte sisteme Patriot (şapte unităţi de tragere) este de circa 3,9 miliarde de dolari (fără TVA). Sistemele care sunt achiziţionate de România sunt în configuraţia 3+, cea mai modernă variantă existentă pe piaţă şi includ 58 de rachete PAC-2 GEM-T şi 168 de rachete PAC-3 MSE.
Construirea bazei de la Deveselu a costat 800 milioane dolari.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2019, 06:50)
Remus Vulpescu , Directorul general de la Romaero, este "groparul " tuturor societatilor pe care le-a condus.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2019, 08:28)
Adica zici ca ne fura americanii sub aripa melomanului?