Preşedintele interimar al României, Ilie Bolojan, a transmis marţi, 22 aprilie 2025, un mesaj cu prilejul Zilei Pământului, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Vă prezentăm în continuare textul mesajului:
"Astăzi este Ziua Internaţională a Pământului, un bun prilej să ne reamintim cât de important este să avem grijă de mediu, nu doar pentru noi, ci şi pentru cei care vin după noi. Un mediu curat este o condiţie esenţială pentru calitatea vieţii, sănătatea noastră şi dezvoltarea durabilă a societăţii. Tema din acest an, "Our Power, Our Planet", subliniază legătura directă dintre modul în care gestionăm resursele, în special cele energetice, şi viitorul planetei. Un sistem energetic sigur şi sustenabil nu mai poate fi doar un obiectiv opţional, ci trebuie să devină o prioritate globală.
Această zi ne oferă şi prilejul de a evalua cu obiectivitate ceea ce s-a realizat la nivel naţional în ultimul an. România a adoptat un nou Cod Silvic, care întăreşte regimul de protecţie a pădurilor, a extins şi a perfecţionat Sistemul de Garanţie-Returnare pentru reciclarea ambalajelor şi a avansat în consolidarea educaţiei pentru mediu, prin politici şi instrumente de finanţare dedicate.
În domeniul energetic, ţara noastră a continuat tranziţia către energie verde. Numărul prosumatorilor a continuat să crească, în special prin programe precum Casa Verde Fotovoltaice, iar datele arată că mixul energetic naţional devine tot mai sustenabil. Tot în 2024 au fost puse în funcţiune cele mai multe parcuri solare şi eoliene din ultimii 8 ani, iar România a devenit cel mai mare producător de gaze naturale din Uniunea Europeană.
Prin dialog şi acţiune comună, autorităţile publice, mediul de afaceri şi societatea civilă au capacitatea de a determina construirea unui sistem energetic rezilient. Acesta este un obiectiv strategic al României, pentru atingerea căruia este imperativ să fie depăşite toate diferenţele de opinie şi obstacolele logistice, astfel încât dezvoltarea economică şi protecţia mediului să se susţină reciproc.
România are resurse naturale semnificative, de la Munţii Carpaţi la Delta Dunării, iar protejarea lor este în responsabilitatea noastră. În acest sens, trebuie să pregătim planuri eficiente pentru utilizarea lor chibzuită, concomitent cu reducerea surselor de poluare.
Totodată, educaţia joacă un rol esenţial, nu doar pentru a transmite informaţii despre protecţia mediului, ci şi pentru a motiva noile generaţii să se implice activ şi să facă o diferenţă. Să contribuim zilnic la protejarea naturii, fiecare dintre noi, prin alegerile responsabile pe care le facem."
Opinia Cititorului