Compania "Metalexportimport" a administrat în ultimele zile două lovituri extrem de puternice statului, în dosarele care vizează interesele sale la societatea ieşeană Fortus SA. După ce, la finalul săptămânii trecute, Metalexportimport a obţinut, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, strămutarea la Târgu Mureş a dosarului insolvenţei Fortus SA, în data de 22 iunie a mai înregistrat un succes major, într-un dosar care, practic, îi permite reînscrierea ca acţionar majoritar la Fortus SA.
Astfel, Curtea de Apel Iaşi a soluţionat, în data de 22 iunie, recursul formulat de Metalexportimport SA şi Oleg Margina, fostul administrator special al Fortus SA, împotriva deciziei judecătorului delegat pe lângă Oficiul Registrului Comerţului, de modificare a acţionariatului Fortus SA, după ce AVAS a reziliat contractul de privatizare a societăţii ieşene. Instanţa ieşeană a dispus casarea în totalitate a încheierii. Ca atare, conform datelor existente în lipsa comunicării motivaţiei instanţei, sunt toate şansele ca în perioada imediat următoare Metalexportimport SA să se înscrie din nou ca acţionar majoritar la Fortus SA. De altfel, magistraţii ieşeni contactaţi de noi au declarat că sentinţa Curţii de Apel Iaşi este irevocabilă şi nu mai poate fi atacată la nicio instanţă, astfel încât Oficiul Registrului Comerţului trebuie să reînscrie Metalexportimport ca acţionar majoritar la Fortus.
• AVAS a desfiinţat anul trecut contractul de privatizare a Fortus SA Iaşi
Contractul de privatizare a SC Fortus SA Iaşi a fost semnat în iunie 2003, iar transferul dreptului de proprietate asupra acţiunilor a avut loc la 25 septembrie 2003, când o cotă de 81,3% din capitalul social al combinatului trecea sub controlul companiei bucureştene Metalexportimport, contractul de privatizare având o valoare totală de 8,01 milioane de euro, sumă care includea preţul acţiunilor şi valoarea investiţiilor asumate.
Considerând că Metalexportimport SA nu şi-a îndeplinit obligaţiile asumate, în luna august a anului trecut, AVAS a desfiinţat contractul de privatizare. "Nu am tolerat şi nu vom tolera rău-platnicii. Data de 11 august 2008 a reprezentat ultimul termen până la care Metalexportimport mai putea să-şi respecte clauzele şi investiţiile asumate prin contractul de privatizare. Nu a făcut-o, iar AVAS are responsabilitatea viitorului acestei societăţi şi a oamenilor de acolo. Aplicăm legea şi ne asigurăm că statul român nu va fi prejudiciat ca urmare a acestei situaţii", declara, la momentul respectiv, Constantin Botez, pe atunci vicepreşedinte AVAS pe probleme de postprivatizare.
În conformitate cu prevederile contractuale, în situaţia nerealizării angajamentelor investiţionale asumate de cumpărător cu scadenţă la 30 iunie 2008, AVAS avea posibilitatea să procedeze la executarea gajului pe pachetul de acţiuni şi să acţioneze în instanţă cumpărătorul pentru desfiinţarea pe cale judiciară a contractului de vânzare-cumpărare de acţiuni cu reţinerea tuturor sumelor achitate de către cumpărător în contul contractului. Astfel, AVAS a trecut la executarea gajului constituit în favoarea AVAS asupra pachetului de 22.808.542 acţiuni emise de SC FORTUS SA Iaşi şi gajate pentru garantarea realizării angajamentelor investiţionale asumate prin contract.
În momentul respectiv, Fortus SA se afla în insolvenţă, la solicitarea unor creditori. Administratorul judiciar al Fortus, societatea Sigma IPURL Iaşi, a notificat Oficiului Registrului Comerţului decizia AVAS, astfel încât statul a redevenit acţionar majoritar la combinatul ieşean, cu o cotă de 60,0297% din acţiuni, Metalexportimport a rămas cu 26,23% din titluri, diferenţa aflându-se în posesia SIF Moldova (13,56%) şi a altor acţionari (0,17%). Metalexportimport a contestat decizia judecătorului delegat pe lângă Oficiul Registrului Comerţului, cazul ajungând în atenţia Curţii de Apel Iaşi. În paralel, la instanţele bucureştene a ajuns un dosar în care Metalexportimport SA contestă executarea gajului pe acţiuni instituită de către AVAS. Curtea de Apel Iaşi a dat câştig de cauză companiei Metalexportimport SA, care, astfel, va redeveni acţionar majoritar la Fortus. Conform situaţiei din acest moment, una din căile prin care AVAS mai poate recăpăta controlul la Fortus Iaşi constă în a obţine câştig de cauză în procesul privind executarea gajului pe acţiuni, dosar care încă nu a fost soluţionat de instanţele bucureştene.
• Metalexportimport SA este controlată de investitori de origine rusă
În prima parte a lunii iunie 2007, compania Metalexportimport Bucureşti a intrat sub controlul unor investitori persoane fizice din Rusia, după cum declara, la momentul respectiv, Paul Tudor, acţionar al firmei bucureştene. "Respectivii investitori, persoane fizice, au negociat cu cei care deţineau acţiuni la Metalexportimport şi au achiziţionat în total peste 50% din titluri. Nu ştiu, sau nu pot să spun valoarea sumei totale plătită de către respectivii investitori", declara Paul Tudor, considerat, potrivit unor surse, unul dintre principalii artizani ai acestei operaţiuni prin care Metalexportimport a ajuns sub controlul investitorilor din Rusia. Adevărata miză a tranzacţiei a fost combinatul de utilaj greu Fortus Iaşi, piesa de rezistenţă a Metalexportimport, la care aceasta din urmă deţinea atunci un pachet de 64,96% din acţiuni. "Pot să spun doar că acţiuni Metalexportimport au fost cumpărate de investitori persoane fizice, oameni care au experienţă în relaţiile comerciale cu Fortus, au lucrat sub diverse firme cu combinatul din Iaşi. Aşadar, nu s-a schimbat acţionarul majoritar al societăţii ieşene, ci majoritatea acţiunilor de la Metalexportimport sunt deţinute acum de investitori ruşi. Ei vor veni cu capitalul necesar redresării şi dezvoltării combinatului din Iaşi", preciza, atunci, Paul Tudor.
Multaşteptata redresare a combinatului ieşean a întârziat, însă, astfel încât, în 2008, Fortus SA a intrat în procedură de insolvenţă, iar contractul de privatizare a fost reziliat. Din acel moment, între Fortus şi AVAS, pe de o parte, şi Metalexportimport SA, de cealaltă parte, a izbucnit un adevărat război, ale cărui lupte se duc, potrivit unor surse, şi prin birourile DNA.
Recent, în cadrul unei conferinţe de presă, Gheorghe Chişcă, directorul general al Fortus SA, a dezvăluit o serie de documente care atestă că achiziţionarea, de către Metalexportimport SA, a pachetului majoritar de acţiuni deţinut de stat la combinatul ieşean, "s-a produs fraudulos, fără a se verifica bonitatea acestui investitor, cu atât mai mult cu cât instituţiile statului au avut informaţii provenind chiar de la o parte dintre acţionarii Metalexportimport că această firmă nu are capacitatea financiară de a-şi onora obligaţiile contractuale. Mai mult decât atât, fosta conducere a AVAS nu şi-a respectat obligaţiile de monitorizare a derulării contractului de privatizare şi a trecut cu vederea depăşirea termenelor până la care trebuiau onorate investiţiile asumate. Metalexportimport a plătit ratele către stat cu banii Fortus, proveniţi din tranzacţii comerciale dubioase. De asemenea, cred că după analizarea documentelor aflate în posesia instituţiilor statului, Metalexportimport va pierde şi pachetul de acţiuni pe care îl mai deţine la Fortus, pentru că dobândirea acestuia s-a făcut cu încălcarea legislaţiei. În toată perioada scursă de la privatizare, Fortus a lucrat cu activele aflate sub sechestre şi nu a beneficiat de niciun ajutor de la fostul acţionar majoritar. Actualii acţionari majoritari de la Metalexportimport au beneficiat de sprijinul unor oameni politici ieşeni pentru a prelua, indirect, prin achiziţionarea pachetului de acţiuni majoritar de la compania bucureşteană, şi societatea noastră. De fapt, ei sunt nişte impostori care au venit cu o carte de vizită falsă în mediul de afaceri românesc. Intrând în posesia documentelor care atestă capacitatea lor financiară şi mijloacele pe care le-au utilizat pentru a prelua controlul la Fortus, şi convingându-ne de imposibilitatea lor de a ajuta la redresarea combinatului, am sesizat instituţiile statului abilitate să verifice situaţia care s-a produs la Fortus. Până acum nu am primit niciun răspuns la aceste solicitări, dar cred că rezilierea contractului de privatizare, în cursul anului trecut, s-a produs tot ca urmare a concluziilor la care a ajuns una dintre instituţiile respective", declara, la 1 mai a.c., Gheorghe Chişcă.
• "În mai puţin de un an, Fortus Iaşi va fi rasă"
Contactat telefonic, ieri, după comunicarea sentinţei Curţii de Apel Iaşi, Gheorghe Chişcă s-a lansat într-un nou atac verbal, de această dată la adresa instituţiilor statului: "Am senzaţia că toate instituţiile statului merg pe o cale al cărei capăt este distrugerea Fortus SA. Această societate, importantă în sistemul economic naţional, este abandonată de toată lumea, observ un dezinteres total din partea tuturor instituţiilor abilitate. Până şi DNA doarme în papuci, iar AVAS dă dovadă de aceeaşi imobilitate nejustificată ca şi în anii anteriori rezilierii contractului de privatizare. De altfel, cred că procedura de reziliere a contractului a fost iniţiată de la bun început într-o manieră care să lase cale liberă unor atacuri în justiţie. În acest context, în mai puţin de un an, Fortus SA Iaşi va fi rasă, la fel cum s-a întâmplat şi cu alte companii importante din sistemul economic naţional. Personal, voi face toate demersurile posibile ca Fortus să rămână în picioare, dar rămâne un mare semn de întrebare asupra modului în care instituţiile statului abordează problema acestei societăţi. Sunt multe anomalii care se petrec în jurul acestei societăţi. Pe termen scurt, societatea va avea de suferit din cauza acestei situaţii, pentru că va slăbi încrederea beneficiarilor şi vom pierde contracte importante", consideră Gheorghe Chişcă.
Directorul general al Fortus SA Iaşi a mai opinat că, în contextul strămutării dosarului de insolvenţă la Târgu Mureş, creditorii societăţii nu vor mai avea nicio şansă de a aproba în acest an programul de restructurare.
• "Vom colabora cu AVAS şi instituţiile locale din Iaşi"
La rândul său, Aleksandar Sekulovski, preşedintele Consiliului de Administraţie al Metalexportimport SA, ne-a declarat: "Aşteptăm să vedem şi motivarea deciziei instanţei. Operaţiunea înregistrată anul trecut la Oficiul Registrului Comerţului a fost o decizie a fostei conduceri a AVAS, forţată de campania care s-a dus la Iaşi pe marginea acestui subiect. Dar un contract de privatizare nu se poate rezilia aşa, contractul există şi în acest moment, numai instanţa poate decide în această chestiune. În ce priveşte decizia Curţii de Apel de la Iaşi, mâine (astăzi, n.red.), ne vom prezenta cu certificatul de la această instanţă la Oficiul Registrului Comerţului, pentru a ne reînscrie ca acţionar majoritar. În schimb, nu vom proceda aşa cum a făcut-o fosta conducere a AVAS, ci vom colabora cu autorităţile locale ieşene şi cu AVAS, pentru a gestiona situaţia prin care trece Fortus SA. Se va realiza un alt program de reorganizare, de comun acord cu toţi factorii implicaţi", a declarat preşedintele CA al Metalexportimport SA. În final, acesta a mai precizat că schimbarea actualei conduceri a Fortus SA este măsura zero care va fi adoptată.
• AVAS va formula contestaţie în anulare
Responsabili ai Biroului de relaţii cu mass-media al Autorităţii pentru Valorificarea Activelor Statului ne-au declarat că, deocamdată, instituţia a luat la cunoştinţă neoficial despre situaţia creată ca urmare a hotărârii Curţii de Apel Iaşi. "Am solicitat instanţei o comunicare oficială pe marginea acestui subiect. Dacă lucrurile stau exact aşa cum avem informaţii acum, AVAS va formula o contestaţie în anulare, tot la Curtea de Apel Iaşi, pe motiv de încălcare a procedurii de citare. Acest proces s-a derulat cu o gravă încălcare a procedurilor, deoarece AVAS nu a fost citată", ne-au declarat sursele respective.
• Fortus este o societate strategică în sistemul economic românesc
Combinatul ieşean de utilaj greu, care a elaborat prima şarjă de oţel în 1978, a rămas singura platformă industrială cu flux tehnologic integrat şi conducere unitară din România, care, prin flexibilitatea proceselor tehnologice de producţie, acţionează pe piaţa producătorilor de utilaje tehnologice grele, destinate industriei miniere şi energetice, metalurgice, a cimentului, alimentară, construcţii navale şi altele. Societatea derulează relaţii comerciale cu IHC Olanda, BEFON Serbia, PSP Engineering Cehia, Exim Trade Franţa, BH Wachtberg Germania, Lafarge Franţa, Holcim Elveţia, UEI Egipt şi altele. De asemenea, pentru sectorul intern, printre partenerii de afaceri ai combinatului ieşean se mai numără firmele ROMINEX Timişoara, Arhipro Bucureşti, FEPA Bârlad, Fibec Buzău, Donalm Călăraşi, Mechel Târgovişte, Ductil Steel Buzău şi Şantierul Naval Constanţa. La finalul anului trecut, societatea ieşeană a raportat afaceri în valoare de 65.941.003 lei, în scădere faţă de anul 2007, când la acest capitol se înregistra suma de 70.190.929 lei. Din totalul cifrei de afaceri realizată în 2008, suma de 39.058.969 lei reprezintă valoarea schimburilor comerciale cu parteneri externi. Cu toate acestea, pe fondul reducerii semnificative a cheltuielilor de exploatare, pierderea de 35.783.570 lei raportată de Fortus SA la finalul anului trecut, indică o îmbunătăţire semnificativă a parametrilor economico-financiari ai societăţii, comparativ cu anul 2007, când pierderile se ridicau la 52.413.802 lei.