Focul continuă să provoace panică şi tragedii în tot mai multe zone ale lumii. Oamenii fug, cum pot şi cum sunt îndrumaţi, din calea prăpădului. Pompierii au continuat, la finele săptămânii trecute, lupta cu un incendiu de vegetaţie izbucnit într-un parc naţional dintr-o regiune muntoasă a insulei spaniole Tenerife, care a determinat autorităţile să evacueze cel puţin 3.800 de persoane. Incendiul a cuprins 31 de kilometri de vegetaţie uscată de pe ambele flancuri ale unor ravene abrupte din apropierea vulcanului de pe muntele Teide - cel mai înalt vârf din Spania - împiedicând accesul în regiune şi acoperind mare parte din insulă în nori de fum şi cenuşă. Incendiul, care a izbucnit miercurea trecută, a ars 2.600 de hectare de teren.
"'Noaptea a fost foarte dificilă... este cel mai complex incendiu cu care ne-am confruntat în Insulele Canare în ultimii 40 de ani'', a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, liderul regiunii, Fernando Clavijo. Canicula şi uscăciunea din vara aceasta au contribuit la incendii neobişnuit de severe în Europa şi în vestul Canadei. Insula Maui din Hawaii a fost de asemenea lovită de incendii care au dus la moarte a cel puţin 106 persoane, a forţat zeci de mii de rezidenţi şi turişti să-şi evacueze locuinţele şi a devastat staţiunea istorică Lahaina. Potrivit unor oameni de ştiinţă, schimbările climatice cauzate de utilizarea combustibililor fosili determină episoade mai frecvente şi mai intense de vreme extremă. Pedro Martinez, şeful serviciilor de urgenţă din Tenerife, a spus că flăcările s-au extins spre nord şi spre o vale unde sunt localizate mai multe locuri de campare. În timp ce o parte din rezidenţi au fost evacuaţi ca măsură de precauţie, oameni din alte câteva localităţi au primit ordin să rămână în locuinţe, restricţii ce vizează alţi 3.500 de persoane. Un penitenciar şi un centru pentru primirea migranţilor se află în zonele vizate de restricţiile de circulaţie, a precizat Clavijo. Autorităţile au mobilizat 17 aeronave şi 350 de pompieri şi militari. Un bombardier cu apă suplimentar a fost trimis de pe continent. Accesul către zonele muntoase din insulă, inclusiv muntele Teide, o destinaţie preferată de turişti, au fost închise pentru a preveni incidente suplimentare. Cele două aeroporturi din Tenerife operează normal, a precizat operatorul spaniol Aena. Un val de caniculă care s-a abătut săptămâna trecută asupra Insulelor Canare a accentuat ariditatea din regiune, sporind riscul de incendii de vegetaţie.
Lucrurile nu stau mai bine nici peste Ocean. Locuitorii înfuriaţi din Yellowknike, capitala provinciei Teritoriile de Nord-Vest, au fost întorşi de la avioanele de evacuare pline, în timp ce un incendiu de vegetaţie se apropie de oraşul din nordul Canadei. Oamenii care au aşteptat ore întregi la cozi pentru a se îmbarca în zborurile de evacuare au fost anunţaţi de oficiali să încerce din nou în zilele următoare. Cele două principale companii aeriene ale ţării sunt criticate şi pentru preţurile ridicate şi taxele pentru reprogramare. Nu mai puţin de 240 de incendii de vegetaţie fac ravagii în Teritoriile de Nord-Vest, unde a fost declarată stare de urgenţă. În timp ce regiunea este vastă şi puţin populată, capitala sa, Yellowknife, găzduieşte circa 20.000 de persoane - cărora li s-a cerut să plece din oraş. Premierul Justin Trudeau a afirmat că "a luat legătura" cu primarul oraşului pentru a discuta despre situaţia de pe teren. "Am reafirmat angajamentul guvernului de a asigura sprijin atât acum, cât şi în zilele şi săptămânile care urmează", a scris el pe X, platforma cunoscută înainte ca Twitter. Circa 46.000 de oameni trăiesc în Teritoriile de Nord-Vest, iar armata Canadei a coordonat cea mai mare evacuare aeriană în istoria regiunii.Comunităţile Fort Smith, K'atl'odeeche First Nation, Hay River, Enterprise şi Jean Marie River au primit şi ele ordin de evacuare.