MINISTERUL MUNCII: Aproximativ 111.000 de copii de grădiniţă ar putea fi incluşi în programul "Fiecare Copil în Grădiniţă"

Adina Lateş
Miscellanea / 20 ianuarie 2016

Aproximativ 111.000 copii, cu vârste cuprinse între 3 şi 6 ani, vor putea beneficia de tichetul social de 50 lei, prin programul "Fiecare Copil în Grădiniţă", potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii.

"Potrivit Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, adoptate ieri (marţi n.r) de Guvern, tichetele sociale vor putea fi folosite numai pentru achiziţionarea de produse alimentare, de igienă, îmbrăcăminte şi rechizite. Stimulentul se acordă familiilor cu mai puţin de 284 lei venituri lunare pe membru de familie, adică de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură", se arată în comunicat.

Ministerul precizează că prezenţa regulată a copiilor la grădiniţă este o condiţie obligatorie pentru acordarea tichetului de 50 lei.

Documentul mai stabileşte că totalul absenţelor motivate permise se calculează pe baza unui algoritm potrivit căruia maximum trei învoiri şi scutirile medicale nu pot depăşi 50% din numărul total de zile de grădiniţă dintr-o lună. Evidenţa prezenţei copiilor la grădiniţă este ţinută de educatori şi este monitorizată prin vizite neanunţate, prin sondaj. Situaţia fiecărui preşcolar se centralizează într-un sistem informatic naţional, gestionat de Ministerul Educaţiei.

Potrivit comunicatului, copiii eligibili sunt identificaţi de asistenţii sociali din primării, pe baza dosarului social. Stimulentul este acordat pentru perioada septembrie - iunie, în baza unei cereri şi a declaraţiei pe proprie răspundere completată de părinţi sau de persoanele care răspund legal de copil, cu ajutorul asistentului social din primărie, acolo unde este cazul.

Totodată, în comunicat se precizează că persoanele care primesc deja beneficii sociale, care arată că se încadrează sub pragul de venit, nu mai trebuie să facă un nou dosar, copiii lor devenind eligibili automat. De asemenea, mecanismul de acordare a tichetului nu ia în calcul ajutorul social, alocaţia pentru copii, bursele sau subvenţiile agricole.

Înscrierea în Programul "Fiecare Copil în Grădiniţă" este permanentă, pentru a permite familiilor să îşi înscrie copiii la grădiniţă şi după începerea anului şcolar. Tichetul se acordă începând cu luna în care preşcolarul a îndeplinit criteriile de frecvenţă. Stimulentele vor fi distribuite de primării, conform formularului de prezenţe completat de educatori, banii necesari pentru plata acestora asigurându-se de la bugetul de stat, din sume defalcate din taxa pe valoare adaugată.

În comunicat se mai precizează că, în acest moment, se află în lucru un proiect de Hotărâre de Guvern care va prevede repartizarea pe judeţe a sumelor necesare finanţării programului în anul 2016, în funcţie de numărul de copii înscrişi.

Legea nr. 248 privind stimularea participării la învăţământul preşcolar a copiilor provenind din familii defavorizate a fost publicată în data de 2 noiembrie 2015, în Monitorul Oficial. Actul normativ are ca scop extinderea, la nivel naţional, a Programului pilot "Fiecare Copil în Grădiniţă". Din luna iulie 2010, data lansării lui de Asociaţia OvidiuRo şi Ministerul Educaţiei, programul a făcut ca 4.000 copii din peste 43 comunităţi rurale şi urbane mici să beneficieze de educaţie preşcolară. 98% din aceştia s-au înscris ulterior la şcoala, 65% continuând să aibă o prezenţă bună şi foarte bună. Normele de aplicare a Legii nr. 248/2015 au fost elaborate de ministerele Muncii, Finanţelor, Educaţiei şi de Cancelaria Prim-Ministrului, cu participarea permanentă a reprezentanţilor Fundaţiei OvidiuRo.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb