MOODY'S:  Belarus a intrat în incapacitate de plată

F.D.
Internaţional / 15 iulie 2022

Aleksandr Lukaşenko (Sursă foto: Twitter)

Aleksandr Lukaşenko (Sursă foto: Twitter)

Belarus a intrat în incapacitate de plată, potrivit unei evaluări publicate ieri de agenţia de rating Moody's şi citată de jurnaliştii de la Meduza, potrivit HotNews.ro.

Termenul în care ţara condusă de Alexandr Lukaşenko a trebuit să plătească 22,9 milioane de dolari pentru eurobonduri Belarus-27 a expirat pe 13 iulie.

Ministerul de Finanţe de la Minsk a efectuat această plată în moneda naţională, rubla bielorusă, motiv pentru care deţinătorii de obligaţiuni nu au putut primi plăţile.

Agenţia Moody's notează într-o evaluare publicată ieri că "plata în ruble a datoriilor în monedă străină constituie intrarea în incapacitate de plată".

Guvernul bielorus a anunţat la sfârşitul lunii iunie că îşi va îndeplini în ruble obligaţiile privind datoriile externe ce rezultă din eurobonduri printr-un cont la Belarusbank, urmând exemplul Rusiei.

Moody's a anunţat pe 27 iunie că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru prima dată în ultimul secol după ce deţinătorii de obligaţiuni suverane ruseşti nu au primit plata cuponului pentru două emisiuni de eurobonduri în valoare de 100 de milioane de dolari.

Pe 22 iunie, preşedintele Vladimir Putin semnase un decret ce stabilea o nouă procedură temporară de plată a datoriei externe a Rusiei în ruble, un artificiu prin care Moscova încerca evitarea intrării în incapacitate de plată.

Ultima dată când Rusia nu şi-a rambursat datoria externă a fost în 1918, după Revoluţia Bolşevică, când Vladimir Lenin a refuzat să recunoască datoriile regimului ţarist faţă de creditorii internaţionali.

Ministerul rus al Finanţelor susţinea că plăţile în valută către creditorii externi au fost efectuate în data de 20 mai însă a recunoscut ulterior că banii nu au ajuns la creditori deoarece băncile intermediare au blocat plăţile, ca urmare a sancţiunilor occidentale.

Pe 20 mai Trezoreria Statelor Unite a decis să pună capăt unei scutiri care permitea Moscovei să îşi plătească datoriile în dolari, o derogare temporară de la regimul de sancţiuni acordată pentru ca investitorii să-şi poată vinde titlurile.

De la începutul lunii aprilie, Rusia nu şi-a mai putut plăti datoria cu dolari deţinuţi în băncile americane.

La fel ca în cazul Rusiei, statele occidentale au impus o serie de sancţiuni împotriva Belarusului după declanşarea războiului din Ucraina pe 24 februarie ca urmare a faptului că Alexandr Lukaşenko a permis trupelor ruseşti să atace Kievul de pe teritoriul ţării sale.

Opinia Cititorului ( 5 )

  1. "Ce-i permis Cezarului (Țarului ) nu-i permis magarului"(Lucasenko ) iar cândva Belarusul o va păți! Rusia nu cred!

    la mai mare

    ..."Eurobonduri Belarus-27"..., cine a avut curajul sa bage bani in asa ceva? Occidentali? Asiatici? Sudamericani? Ma simt obligat sa dau meditatii financiare, oricui doreste sa investeasca banii. Astept solicitari din lumea civilizata sau cu ceva pretentii despre... Comision rezonabil.

    1. MAI , OAMENI BUNI !!! CE NU INTELEGETI ??? MAGAR , ANIMAL , BOU SI PORC , COMUNISTUL A '''''' PLATIT '''''', CE AVEA DE PLATIT !!! DECI , SI-A ONORAT OBLIGATIILE !!!!!!! CE MARE FILOZOFIE ??? BANCILE CAPITALISTE ALE CIMPAZEULUI DE BIDEN , S-AU CARE MAI ERAU , N-AVEAU DECAT SA FACA SCHIMBUL VALUTAR , DIN MONEDA COMUNISTA , IN CELE CAPITALISTE , CA DE AIA EXISTA IN BANCI , PUTORILE ALEA FEMININE , CARE AU SALARII IMPARATESTI , FATA DE ROMANIA !!!!!!!!!!!!! DECI : SA RECAPITULAM : CARE E ROLUL LOR , ACOLO ??? STIU FOARTE BINE CA CELE MAI MULTE DINTRE ELE , AU PESTE 100 DE KILOGRAME , SI LE E LENE SA SE SI MISTE , MUNCA MARE NENE , CA SA MEARGA CAND SI CAND LA CLOSET , DARAMI-TE SA FACA VREO ALTA TREABA FIZICA !!!!!!!!!!!!! VAI , DE CAPUL NOSTRU !!! DAR , TOTUSI !!! TREABA ASTA , ADICA SCHIMBUL VALUTAR , SE POATE FACE STAND SI PE SCAUN , FIR-AR AL DRACULUI DE SCAUN !!! DACA NE E LENE , SI SA FACEM O TREABA STAND PE SCAUN , INSEAMNA CA , SE DUCE DRACULUI , TOTUL !!!!!!!!!!!!! AICEA , E VORBA DE '''''' ALTCEVA '''''' : CAPITALISTUL BIDEN , A DAT ORDINE LA TELEFON , CA BELARUSUL , SA AJUNGA IN '''''' INCAPACITATE DE PLATA '''''' !!! DE CE ??? CA UN POPOR INTREG , SA FIE CHINUIT , DIN CAUZA UNUI SINGUR OM !!! BUN S-AU NEBUN , CARE E ACUMA LA CARMA BELARUSULUI !!!!!!!!!!!! DE CE ??? FIINDCA EL , DESI DOAR MOMENTAN , CATARAT IN FOTOLIUL DE PRESEDINTE AL AMERICII , SE CONSIDERA UN FEL DE '''''''' DUMNEZEU , PE PAMANT '''''' !!! STIE FOARTE BINE , CA MAINE S-AU POIMAINE V-A MURII , SI CA PE MORMANTUL LUI TICALOS , SE V-OR PISA CU MULTA PLACERE , GROPARII SI CAINII !!!!!!!!!!!!!!!! DAR , EL TOT DUMNEZEU SE CREDE !!!!!!!!!!!!! SE FACE CA UITA , CA LUMEA L-A ALES CA PRESEDINTE AL SUA , CA SA NU AJUNGA IAR , ''''''' MARELE NEBUN , SI SCANDALAGIU ''''''', DOAMNE , CHIAR A TUNAT , SI I-A ADUNAT !!!!!!!!!! , INTR-UN NOU MANDAT DE PRESEDINTE , ADICA TRUMP !!!!!!!!!! ASTA , BIDEN , PAREA MAI LINISTIT SI MAI ASEZAT !!!!!!!!!!!!!! PAREA , DOAR !!!!!!!!!!!! ACUMA , INSA ..................

      PENTRU AIA DIN VOI , CARE-SI MAI ADUC AMINTE !!! CARE SANT , MAI BISERICOSI : ADUCETI - VA AMINTE DE CE SCRIE IN CARTILE DE RELIGIE : ''''''''' IATA , MOARTEA A-MI STA INAINTE , SI IATA GROAPA , A-MI STA INAINTE !!!!!!!!!! DE JUDECATA TA , DOAMNE , MA TEM !!! DAR A FACE RAU , NU MAI CONTENESC !!! ''''''' . ASA , SI CU MAIMUTOII ASTIA !!!!!!!!!! DRACUL , SA-I PIEPTENE !!!!!!!!! SI SA-I ALEAGA !!!!!!!!!!!!!!! A INNEBUNIT LUMEA , DE TOT !!!!!!!!!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb