MUGUR ISĂRESCU: ''Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc''

A.I.G.
Miscellanea / 8 ianuarie 2020

''Pensiile trebuie să crească, problema este procentul cu care cresc''

Guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR), Mugur Isărescu, consideră că pensiile din România ar trebui să crească, dar procentul cu care cresc reprezintă o problemă, în condiţiile în care economia creşte cu 4% pe an, în timp ce pensiile sunt aşteptate să avanseze cu 40%, iar soluţia la această problemă este doar una politică.

BNR e preocupată de deficitul bugetar şi mai ales de surplusul acestui deficit de după instalarea noului guvern liberal, dar problemele aduse de politica accentuat prociclică a fostului guvern social democrat trebuie rezolvate pas cu pas, a mai adăugat Guvernatorul BNR.

"Pensiile trebuie să crească, dar problema este procentul cu care cresc. Nu cred că trebuie să facem obsesii pentru cifre biblice. Să fim foarte atenţi dacă nu vrem să rătăcim 40 de ani prin deşertul financiar. Hai să fim serioşi cu cifrele. Există doar o soluţie politică la această problemă, nu avem o soluţie financiară şi economică. Când economia creşte cu 4%, nu poate să crească ceva cu 40%, nu e ceva marginal", a declarat Isărescu, miercuri, în cadrul conferinţei de presă care a urmat deziciei de politică monetară.

Guvernatorul s-a arătat îngrijorat de creşterea deficitului bugetar, care este aşteptat să ajungă la 4,4% din PIB în 2019. Însă, Isărescu atrage atenţia că o corecţie trebuie făcută cu mare grijă, pentru a nu împinge ţara în recesiune.

"Suntem pentru o corecţie, dar care să nu împingă economia spre o recesiune. Suntem foarte reticenţi în a sugera o creştere a taxelor în acest an. Ieşirea dintr-o politică pronunţat prociclică este dificilă, foarte dificilă. Când apeşi foarte tare pe acceleraţie, nu este prea indicat să apeşi repede pe frână, decât dacă vrei să ieşi cu capul prin parbriz", a spus Isărescu.

Opinia Cititorului ( 15 )

  1. Manole vorbind de pensii dupa ce si-a luat prima de pensionare si cumuleaza pensia cu salariul este culmea nesimtirii. Ma intreb daca vreodata vom mai apuca sa vedem cum arata Roamnia fara acesti comunisti reformati si odraslele lor. Ma intreb daca vreodata se va afla cat rau au facut acesti comunisti reformati, cat au pervertit mediul de afaceri si vitata sociala a tarii. Retoric.

    1. Sintem ca papusele Muppets in balconul ziarului Bursa. Ne intrebam retoric cind actorii comunisti vor arde in negura istoriei. Mai bine am pune mina de la mina si le-om da ce a primit si ala ce nume de Ceausescu avea....

      Singura reforma a sistemului de pensii este prin adoptarea unei singure legi a pensiilor pentru toți foștii angajați și aplicarea formulei de calcul de înmulțire cu 64 a punctajului total realizat de contribuabili la fondul de asigurări sociale. In rest celelalte păreri sunt pentru a păcăli poporul credul și a menține inechitatile istorice create de politicieni pentru șmecheri

      Mahalagismele Dvs fac o discutie serioasa imposibila. In fapt aplicarea majorarii de 40% implica finanatarea integral a cresterii pensiilor din credite . Un minim de cultura economica v-ar permite sa intelegeti situatia.

      nea fara minte, esti idiot. Habar nu ai ce vorbesti. Pune mana pe carte, nu mai tot bate campii cu ce auzi pe la televizor

      Este asa greu de i?nteles ca nu poti trai la nesfirsit oe datorie?

      Din ce surse se finanteaza, neicusorule ?

      Solutia consta in renuntarea la majorarea procentuala a pensiilor si cresterea acestora prin indexare cu suma fixa.

      40% la o pensie de 1.000 lei inseamna 400 lei iar la una de 6.000 lei inseamna 2.400 lei!  

      Mai bine se acorda o suma fixa de 3.000 - 5.000 lei la fiecare pensie si in felul acesta cresterile sunt dirijate acolo unde chiar este nevoie de ele (si nu la pensiile care sunt consistente deja) si in plus se va putea gestiona mai bine deficitul bugetar. 

      Renuntati la procente si mergeti pe sume fixe (la fel la majorarile in sisemul bugetar) ca sa mai atenuati discrepantele.  

    Guvernatorul este o somitate in materie

    In rest la comentarile rautaciase , inconstiente in legatura cu adevarurile afirmate de guvernator- prosti da multi , multi da prosti.... 

    1. Si eu cred ca e o somitate in materie //// probabil interstelara materia //// in rest daca sint cu multi inconstienti pe linga mine inseamna ca am si vreo 2-3 prieteni de-ai tai...in rest te las sa rumegi ,,,

    acest balbait fara idei si guvernator pe sapte vieti este de o nesimtire rara. El poate cumula o pensie imensa cu un salariu inca si mai imens. La el si la acolitii lui nu are importanta rata de crestere economica. Doar la prostime. Cand a infiintat firma HCS cu tatal sau actioner si I-a dat concesiunea transportului de valori in Romanica era tot din onestitate, nu ? Si ce treaba are BNR cu pensile ? Ca sa nu mai vorbim de cretinismele lui Catzu care e ingrijorat de ce se va intampla in 2050. Nu cu politici de Gaga se rezolva problema pensionarilor. Statul asta de golani chiar nu are nicio responsabilitate fata de cei care au muncit ca sa il faca sa ajunga unde e ? Sau doar diasporezii, care nu contribuie cu niciun ban la taxe si impozite, sunt importanti ? Ca asa scoate din joben Johhi ceva milioane de voturi ???????

    (...) 

    1. Statul trebuie sa gandeasca sipe termen mai lung .Nu putem lega un pietroi de gatul generatiilor viitoare.

      Nu , e grozav sa tot facem imprumuturi pt a bea si a manca !?

      Citesc multi ziarul bursa ,multi care stiu numai sa scrie si sa citeasca....dar nu e suficient 

    Ia-te de mana cu PETROV si sariti in Dambovita !

    țineți i din.scurt ca să nu aducă economia în situația de a se deteriora macroeconomic... E cea mai buna modalitate sa va achitați onorabil de atribuțiunile avute în funcția de guvernator. Dacă as fi candidat lcot la cot cu Dumneavoastră nu as fi obținut funcția. Deoarece primul gest pe care l as fi făcut ar fi fost sa avem un rating de tara bazat pe seriozitatea celor care muncesc și nu a celor care scriu documentele de raportare financiara. Din 2007 nu ați avut aplecare sa aprobați modelele de risc intern ale Băncii Comerciale Romane și astfel Banca Centrala Europeană e nevoita sa evalueze în raportările financiare ale Erste Group o creștere a activelor ponderate la risc de peste 2 miliarde EUR fiindcă domnul Treichl nu a avut nici dansul timp sa va ceara sa aprobați metodele de risc de credit prin intermediul modelelor de risc asa cum sunt folosite în totalitatea tarilor în care operează cu excepția României. Din 2017 se chinuie sa o imementeze pentru a nu mai fi folosita abordarea standard care, sa vedeți coincidenta având sediul la Chișinău o cu totul alta valoare de risc primește decât cu centrala la București. Acest lucru nu va deranjează sa l mențineți. Dumneavoastră cu Las Fierbinti, Treichl cu Chișinău. Cine câștiga din aceste inadvertente?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb