Storia: Oraşele şi cartierele din România cu cele mai accesibile costuri generale ale vieţii

A.B.
Miscellanea / 21 noiembrie

Storia: Oraşele şi cartierele din România cu cele mai accesibile costuri generale ale vieţii

Storia, platforma de imbobiliare lansată de OLX, a dezvoltat indexul T.R.A.I., care arată topul cartierelor în care locuitorii percep costul vieţii ca fiind echilibrat, având preţuri accesibile la restaurante, supermarketuri şi pieţe şi care a plasat pe primul loc Cartierul Aeroport din Sibiu (76,6), urmat de Craioviţa Nouă din Craiova (74,3) şi Aleea Carpaţi din Târgu Mureş (73,7), potrivit unui comunicat emis redacţiei. În contrast, cartiere precum Primăverii (33,5), Romană (38,1) şi Calea Victoriei (38,2) din Bucureşti se află la coada clasamentului, cu cele mai mici scoruri, conform indexului T.R.A.I., dezvoltat de Storia - platforma de imobiliare lansată de OLX.

Conform comunicatului, indexul T.R.A.I. integrează atât informaţii obiective, obţinute din surse precum Google Traffic, Google Places, Airly şi Storia, cât şi părerile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele incluse pe platformă. Printre indicatorii subiectivi evaluaţi se numără "Costul general al vieţii", care centralizează răspunsurile locuitorilor la întrebarea: "Costul general al vieţii în cartierul tău este unul echilibrat, luând în considerare preţurile din restaurante, supermarketuri şi pieţe?". Cu cât scorul este mai apropiat de 100, cu atât locuitorii consideră că în cartierul lor "costul general al vieţii" este unul accesibil.

"Conform unei analize Storia din prima parte a acestui an, România se poziţiona pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidenţiind o competitivitate scăzută în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană. Pe de altă parte, la costul unei mese complete la restaurant - incluzând fel principal, fel secundar şi desert - România ocupa o poziţie mai bună, situându-se pe locul 19 din 27. De altfel, utilităţile şi costurile uzuale din ţara noastră sunt printre cele mai mari din Europa raportat la salariul mediu, ca urmare a faptului că România are printre cele mai mari preţuri la energie electrică şi gaze naturale şi are cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană", a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.

Cartierele din România cu cel mai accesibil cost general al vieţii la momentul actual, potrivit evaluărilor locuitorilor, sunt Aeroport din Sibiu (cu un scor de 76,6 puncte), urmat de Craioviţa Nouă din Craiova (74,3) şi Aleea Carpaţi din Târgu Mureş (73,7). Pe următoarele locuri în clasament se află Valea Aurie din Sibiu (73,6), George Enescu din Craiova (73,5), Aleea Trandafirilor din Târgovişte (73,4), Trei Stejari din Sibiu (72,5), Tudor Vladimirescu din Piteşti (72), Micro 17 din Galaţi (71,9) şi Severinului din Craiova (71,6).

La polul opus, cartierele cu cel mai puţin accesibil cost general al vieţii sunt dominate de zone din Bucureşti, unde Primăverii ocupă primul loc cu cel mai scăzut scor (33,5 puncte din 100), urmat de Romană (38,1) şi Calea Victoriei (38,2). Pe următoarele poziţii se află Centru din Cluj-Napoca (39,2), Dorobanţi din Bucureşti (40,5), Amzei (40,9), Unirii (41), Universitate (41,3) şi Domenii (42), toate din Bucureşti, iar clasamentul este încheiat de cartierul Peninsulă din Constanţa, cu un scor de 43 de puncte.

Printre oraşele din România unde locuitorii percep costul general al vieţii ca fiind cel mai accesibil în momentul de faţă, Sibiu se situează pe primul loc cu un scor de 66,1 puncte, urmat de Braşov şi Botoşani, ambele cu acelaşi scor de 64,3 puncte. Pe următoarele poziţii se află Râmnicu Vâlcea (63,7), Craiova (63,5), Oradea şi Iaşi, fiecare cu 63,4, iar clasamentul este completat de Târgovişte şi Slatina, ambele cu 63,3, în timp ce Baia Mare are un scor de 63 puncte.

La polul opus, oraşele cu cel mai mic scor la indicatorul "costul general al vieţii" sunt conduse de Tulcea, care ocupă primul loc cu un scor de 52,2 puncte, urmat de Cluj-Napoca (55) şi Reşiţa (55,5). În clasament mai apar Călăraşi (55,9), Deva (56), Constanţa (56,3), Ploieşti (56,5), Alexandria (57,2), Zalău (57,7) şi Alba Iulia (58).

Conform analizei datelor din indexul T.R.A.I. privind indicatorul "Cost general al vieţii", deşi Bucureştiul include opt cartiere care înregistrează cele mai slabe scoruri la acest indicator, capitala reuşeşte să evite clasarea în topul oraşelor cu scoruri negative în privinţa costului general al vieţii. Acest lucru se explică prin faptul că zonele bucureştene cu scoruri favorabile la acest capitol au o populaţie mai mare şi au fost evaluate de un număr mai mare de respondenţi. Prin urmare, cartierele cu densitate ridicată a populaţiei tind să aibă un cost general al vieţii mai competitiv, spre deosebire de cele cu mai puţini locuitori.

Analizând evoluţia percepţiei locuitorilor asupra costului general al vieţii din cartierele şi oraşele lor, se remarcă faptul că doar zece oraşe au înregistrat îmbunătăţiri în 2024 faţă de 2023. Cea mai semnificativă schimbare a avut loc în Sfântu Gheorghe, unde costul vieţii a devenit mai accesibil, oraşul obţinând un scor T.R.A.I. cu 11 puncte mai mare decât în anul precedent (de la 56,5 la 67,6).

În schimb, celelalte 31 de oraşe analizate au înregistrat scoruri mai mici în 2024 comparativ cu 2023, ceea ce sugerează o creştere a preţurilor în restaurante, supermarketuri şi pieţe. Cea mai mare scădere de la un an la altul s-a înregistrat în Alexandria, unde scorul a coborât de la 59,8 puncte în 2023 la 45,8 în 2024, indicând o accesibilitate redusă faţă de anul precedent.

Cu cât scorurile sunt mai apropiate de 100, cu atât reflectă o percepţie favorabilă asupra indicatorului "cost general al vieţii" în cartierele şi oraşele analizate.

Materialul face parte din iniţiativa "Drumul inteligent spre acasă", prin care brandul îşi propune să contribuie la transparentizarea informaţiilor necesare tuturor cumpărătorilor, chiriaşilor, proprietarilor, agenţilor şi dezvoltatorilor, cu scopul de a-i susţine să ia decizii corecte, în cunoştinţă de cauză.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7742
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3721
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9774
Gram de aur (XAU)Gram de aur415.3204

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
thediplomat.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb