O înţelegere în piaţă în privinţa dobânzilor este inevitabilă, pentru că aşa se stabileşte preţul, a spus astăzi Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, în cadrul unei conferinţe de presă, subliniind că ancheta Consiliului Concurenţei este normală dar dificilă, pentru că se investighează dacă nu cumva au existat înţelegeri "artificiale" sau "anticoncurenţiale". De asemenea, Isărescu a afirmat că ROBOR la trei luni este un indicator de piaţă monetară, dar a devenit un indicator cu o mare putere socială.
Guvernatorul BNR a declarat: "O înţelegere în piaţă este inevitabilă, pentru că aşa se stabileşte preţul - se bate palma şi se stabileşte preţul (...). Iar investigaţia Consiliului Concurenţei este absolut normală. Este dreptul şi datoria lor să facă acest lucru. Dar este o investigaţie dificilă, pentru că este vorba de un anumit tip de înţelegere. Când legile anti-trust au apărut în Statele Unite, pe la 1900, se refereau la dumping, adică la înţelegeri de preţuri scăzute, ca să scoţi concurenţa din piaţă, nu la înţelegeri de preţuri ridicate. Acum înţeleg că deranjează faptul că băncile s-ar înţelege să fie dobânzile prea ridicate. Nu au cum să fie prea ridicate când sunt la jumătate din rata inflaţiei. Cel care plăteşte în prezent această ieşire din represiunea financiară în care am intrat în ultimii câţiva ani este cel care face economisirea, nu debitorul, nu utilizatorul de credit. Apropos de discuţiile care au loc în spaţiul public, mai trebuie să vă uitaţi şi la el. El este cel care pierde masiv - la o inflaţie de 16 % să-i dai dobândă de numai 1-2 % este puţin (...)".
Mugur Isărescu a adăugat: "Fac aceste precizări pentru că am observat discuţii că «le-au luat telefoanele să vadă dacă au vorbit, calculatoarele». Vorbesc, comunică între ei, ce să facă? Cum să stabilească ... prin semne, prin telepatie? Să le dăm dreptate celor de la Consiliul Concurenţei care au adunat toate datele şi durează ca să vadă dacă sunt înţelegeri artificiale sau anticoncurenţiale, cum spune preşedintele Consiliului Concurenţei".
Guvernatorul BNR a subliniat că indicele ROBOR a ajuns o mare vedetă, dar nu întreaga paletă, ci doar cel la trei luni. "Avem o grămadă de ROBOR-uri. Celelalte nici nu vă interesează. Acelea sunt mult mai scăzute, sunt în apropierea ratei de politică monetară. Am mai explicat ce se întâmplă cu acest ROBOR la trei luni. Unu: este la trei luni. Deci, cel care cotează acolo se uită într-adevăr şi la rata de politică monetară, dar începe să se gândească: «Unde se va duce Banca Naţională cu rata de politică monetară peste trei luni?» Şi face o evaluare. În economie se numeşte speculaţie, dar nu în sensul negativ, de speculant. Speculaţia şi arbitrajul sunt instrumente economice. Te uiţi în viitor şi încerci să gândeşti unde se duce preţul. În momentul în care am făcut acea declaraţie cu «au cam sărit calul» mi-am cântărit cuvintele, nu am spus că «au sărit calul». Deci ei, în august, vedeau că Banca Naţională se duce vârtos înainte. Au greşit, pentru că nu ne-am dus aşa vârtos. Dar nu putem să-i acuzăm că greşeau (...)", a afirmat Isărescu.
"ROBOR la trei luni este un indicator de piaţă monetară. Dar legea şi Parlamentul României în 2010 sau 2011 i-a mai dat o funcţie. A legat creditele cu dobândă variabilă de acest ROBOR la trei luni şi a devenit un indicator cu mare putere socială. E indicator social", a mai spus guvernatorul BNR.