Banca Naţională a României joacă un rol esenţial în reluarea creditării, iar măsurile pe care le-a luat până acum - reducerea dobânzii de politică monetară şi a rezervelor minime obligatorii - au avut un impact pozitiv asupra pieţei de creditare, este de părere domnul Murat Atay, director general al GarantiBank România.
Domnia sa ne-a declarat: "Conform datelor furnizate de BNR, după şase luni de scădere, creditele neguvernamentale şi cele acordate populaţiei au înregistrat, în august, prima creştere. Şi sunt convins că această creştere va continua, chiar dacă nu cu acelaşi ritm de dezvoltare ca în anii trecuţi. Cel mai important lucru este că avem primele semne de creştere, de ieşire dintr-o perioadă marcată de blocaj şi scădere".
Potrivit directorului general GarantiBank, băncile dau semne care indică reluarea creditării, respectiv reducerea treptată a dobânzilor la credite.
În august, GarantiBank a scăzut dobânzile la credite pentru a doua oară în 2009, după ce, în luna martie, a fost una dintre primele bănci de pe piaţă care a făcut acest pas.
Murat Atay crede că manifestările crizei îşi fac simţită, în continuare, prezenţa, însă, se declară mai optimist în privinţa anului 2010, când se aşteaptă ca evoluţia principalilor indicatori economici şi financiari să fie una favorabilă economiei în ansamblu. Domnia sa opinează că agricultura, energia, logistica şi industria alimentară sunt sectoare cu un potenţial ridicat de creştere, în perioada următoare, dar le recomandă prudenţă posibililor investitori. Domnia sa ne-a expicat: "Recomand întotdeauna clienţilor noştri să se asigure împotriva riscurilor de dobândă, de curs valutar etc. În cazul în care veniturile clienţilor sunt în lei, este bine să se împrumute tot în lei, să nu speculeze şi să se concentreze pe activitatea curentă".
Domnul Atay este unul dintre puţinii care cred că Guvernul a adoptat măsuri fezabile pentru ieşirea din criză.
"Cele mai recente programe guvernamentale, Prima Casă şi Primul Siloz, sunt percepute drept un sprijin îndreptat către sectorul imobiliar şi de construcţii, precum şi către agricultură", este de părere oficialul băncii turceşti.
Domnia sa a detaliat: "Programul "Prima Casă" aduce beneficii concrete persoanelor care doresc să achiziţioneze prima lor casă. Avansul de 5%, nivelul redus al dobânzii şi lipsa comisioanelor bancare reprezintă reduceri semnificative de costuri pentru contractanţii acestor credite.
"Primul Siloz" este un program care va permite producătorilor agricoli să beneficieze de credite din partea băncilor, în baza certificatelor de garantare eliberate de depozitarii agreaţi. Acest program va încuraja dezvoltarea agriculturii, un sector foarte important care are nevoie de îmbunătăţiri tehnologice, prin urmare de multe investiţii".
Statutul de membru mai nou al Uniunii Europene este un avantaj pentru România, prin accesul la fonduri nerambursabile, mai ales că 60% dintre acestea sunt destinate proiectelor în infrastructură, mai precizează Murat Atay.
Domnia sa ne-a explicat: "Pe timp de criză, este un lucru bine ştiut că investiţiile în infrastructură au avut ca efect evoluţii semnificativ pozitive, precum scăderea şomajului, stimularea producţiei industriale şi a comerţului cu materie primă. O scădere a ratei şomajului ar duce către o creştere a nivelului de trai al familiilor, ceea ce ar duce automat către o creştere a consumului. Odată cu o dezvoltare solidă a infrastructurii, am putea vorbi altfel şi despre dezvoltarea turismului, un domeniu cu un ridicat potenţial de creştere".
• Criza nu a modificat strategia pe termen lung a GarantiBank
Perioada de criză nu a modificat strategia pe termen lung a GarantiBank România, potrivit directorului general al băncii, care păstrează, în continuare, planurile de creştere a cotei de piaţă, precum şi a numărului de clienţi. "Anul 2009 a reprezentat pentru noi o perioadă de consolidare a investiţiilor şi realizărilor înregistrate în ultimii doi ani: dezvoltarea unei reţele de 50 de unităţi, 70 ATM-uri şi de peste 4.000 de terminale POS", ne-a declarat domnul Atay.
Anul acesta, banca a deschis 5 noi unităţi şi plănuieşte să mai deschidă încă una în curând.
Creditele neperformante se situează la un nivel "acceptabil", în portofoliul GarantiBank, potrivit lui Murat Atay, iar acest lucru se datorează în principal faptului că banca mamă, Garanti Turcia, cea mai mare bancă din Turcia, şi-a prevenit "fiica", încă de la începutul anului trecut, în privinţa unei posibile perioade dificile. Domnul Atay ne-a spus: "Urmând sfaturile lor, am ajustat politicile de risc şi de provizionare, astfel încât să putem asigura o calitate cât mai bună portofoliului nostru de credite. Am acţionat cu prudenţă şi acest lucru este arătat şi de raportul creditelor neperformante în total credite, aflat mult sub nivelul mediei de pe piaţă".
• Obiective îndeplinite, la şase luni
Murat Atay este foarte mulţumit de rezultatele băncii pe care o conduce în primul semestru al anului. "Strategia noastră prevede o creştere a volumului de credite şi depozite, pe toate segmentele de activitate, iar în prima jumătate a anului am reuşit să îndeplinim aceste obiective: activele totale au crescut cu 40% (creştere care trebuia îndeplinită până la finalul anului), iar numărul de clienţi a depăşit 120.000. Numai în acest an am atras aproximativ 80.000 de clienţi noi", ne-a spus domnia sa, adăugând: "La un an de la eliminarea comisionului de retragere numerar la ATM-urile oricărei bănci din România, am constatat o creştere a numărului de clienţi posesori ai cardului de debit. La acest moment înregistrăm aproximativ 45.000 de astfel de carduri. Suntem de asemenea foarte aproape de atingerea obiectivului nostru iniţial în ceea ce priveşte dublarea volumului de carduri de credit, de la 40.000, la 80.000. În acest moment am emis peste 65.000 de astfel de carduri".
Domnul Atay mai precizează că rezultatele pozitive înregistrate în prima jumătate a acestui an au încurajat oferirea de produse noi şi oferte promoţionale la contractarea creditelor.
• Reluarea creditării la GarantiBank
Murat Atay: "La începutul acestei luni, banca a lansat un nou credit pentru nevoi personale căruia îi este ataşat un produs de asigurare care va proteja contractanţii acestuia în următoarele situaţii: pierdere involuntară a locului de muncă, incapacitate temporară de muncă, invaliditate totală şi permanentă, deces din orice cauză.
O altă ofertă cu care venim în sprijinul clienţilor noştri include toate creditele contractate până la sfârşitul anului. Aceşti clienţi vor putea beneficia de 3 luni perioadă de graţie, pe care le vor putea lua oricând şi oricum în primii 3 ani de la acordare, în acele perioade care pot solicita mai multe cheltuieli din partea clienţilor".