Natura în UE: o lege pentru a reface 20% din suprafaţa terestră şi maritimă

A.F.
Miscellanea / 28 februarie

Natura în UE: o lege pentru a reface 20% din suprafaţa terestră şi maritimă

Natura în UE: o lege pentru a reface 20% din suprafaţa terestră şi maritimă

Noua lege stabileşte pentru UE obiectivul de a-şi reface cel puţin 20% din suprafeţele terestre şi maritime până în 2030 şi toate ecosistemele degradate până în 2050, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, legea privind refacerea naturii, convenită cu ţările membre, va reface ecosistemele degradate din UE, va contribui la atingerea obiectivelor în materie de climă şi biodiversitate şi va consolida securitatea alimentară.

Pentru a atinge obiectivele globale ale UE, ţările membre trebuie să refacă cel puţin 30% din habitatele reglementate de noua lege (de la păduri, pajişti şi zone umede la râuri, lacuri şi bancuri de corali) de la o stare precară la o stare bună până în 2030, apoi 60% până în 2040 şi 90% până în 2050. În conformitate cu poziţia Parlamentului, ţările Uniunii ar trebui să acorde prioritate zonelor Natura 2000 până în 2030. Ţările UE vor trebui să se asigure că o zonă nu se deteriorează în mod semnificativ după ce au restabilit-o într-o stare bună. Totodată, ţările membre vor trebui să adopte planuri naţionale pentru refacerea zonelor, în care să detalieze cum intenţionează să atingă aceste obiective.

Ecosistemele agricole

Pentru a îmbunătăţi biodiversitatea în ecosistemele agricole, ţările Uniunii vor trebui să facă progrese legate de doi dintre următorii trei indicatori: indicele fluturilor de câmp; ponderea terenurilor agricole cu elemente de peisaj de mare diversitate; stocul de carbon organic din solurile minerale cultivate. Trebuie luate şi măsuri pentru a creşte indicele păsărilor comune specifice terenurilor agricole, deoarece păsările sunt buni indicatori ai stării generale a biodiversităţii.

Întrucât refacerea turbăriilor drenate este una dintre cele mai economice modalităţi de reducere a emisiilor în sectorul agricol, ţările Uniunii trebuie să refacă cel puţin 30% din turbăriile drenate până în 2030 (cel puţin un sfert trebuie să fie reumidificate), 40% până în 2040 şi 50% până în 2050 (când cel puţin o treime trebuie reumidificate). Reumidificarea va rămâne opţională pentru fermieri şi proprietarii de terenuri private.

Legea include şi o "frână de urgenţă", solicitată de Parlament. Astfel, obiectivele pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate în circumstanţe excepţionale dacă reduc drastic suprafaţa necesară pentru a produce suficiente alimente pentru consumul din Uniune.

Alte ecosisteme

Legea impune şi progrese în ceea ce priveşte mai mulţi indicatori pentru ecosistemele forestiere şi cere să fie plantaţi încă trei miliarde de copaci. Statele membre vor trebui, de asemenea, să transforme cel puţin 25 000 km de râuri în râuri cu curgere liberă şi să se asigure că nu se înregistrează pierderi nete din suprafaţa naţională totală de spaţiu verde urban şi de acoperire a coronamentului în zona urbană.

Citat

Raportorul Cesar Luena (S&D, Spania) a declarat: "Această zi este importantă pentru Europa, căci marchează trecerea de la protejarea şi conservarea naturii la refacerea ei. Noua lege ne va ajuta să punem în practică şi multe dintre angajamentele noastre internaţionale în materie de mediu. Regulamentul va restabili ecosistemele degradate în timp ce se respectă nevoile sectorului agricol, oferind flexibilitate ţărilor membre. Aş dori să le mulţumesc oamenilor de ştiinţă că ne-au pus la dispoziţie dovezi ştiinţifice şi s-au opus negării schimbărilor climatice. Le mulţumesc şi tinerilor că ne-au reamintit că nu există nici planetă B, nici plan B.

Următorii paşi

Acordul convenit cu ţările membre a fost adoptat cu 329 voturi pentru, 275 împotrivă şi 24 abţineri. El trebuie să fie adoptat acum şi de Consiliu înainte de a fi publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene şi de a intra în vigoare după alte 20 de zile.

Context

Peste 80% dintre habitatele europene sunt într-o stare precară. La 22 iunie 2022, Comisia a propus o lege privind refacerea naturii pentru a contribui la redresarea pe termen lung a naturii deteriorate în toate zonele terestre şi maritime ale UE, pentru a atinge obiectivele UE în materie de climă şi biodiversitate şi pentru a îndeplini angajamentele internaţionale ale UE, în special Cadrul mondial al ONU pentru biodiversitate de la Kunming-Montreal. Potrivit Comisiei, noua lege ar aduce beneficii economice semnificative, deoarece fiecare euro investit ar genera beneficii de cel puţin 8 EUR.

Această legislaţie răspunde aşteptărilor cetăţenilor legate de protecţia şi refacerea biodiversităţii, peisajului şi oceanelor, astfel cum sunt descrise în propunerea 2 punctele (1), (3), (4) şi (5) din concluziile Conferinţei privind viitorul Europei.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb