NICOLAE CINTEZĂ, BNR: "Şi acum dau telefoane în bănci, dacă se împrumută peste Lombard"

T.T.
Bănci-Asigurări / 30 ianuarie 2019

Nicolae Cinteză

Nicolae Cinteză

"Văd cum un telefon dat de mine în 2008 a ajuns să fie interpretat ca instrument de manipulare a ROBORului, ceea ce e total greşit", explică pentru HotNews directorul Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză. Lucrul ăsta îl fac şi acum- cel mai recent telefon l-am dat chiar ieri. Păi de asta sunt plătit- ca să mă asigur că, în activitatea lor, băncile se ghidează după regulie unei practici bancare prudente şi sănătoase, mai spune şeful Supravegherii din BNR.

"Este vorba de art 101, alin 2 din Ordonanţa 99/2006. Şi să vă explic ce înseamnă asta. Azi, dobânda de referinţă a BNR e 2,5%, da? Băncile pot să împrumute de la BNR, la aşa-numitul Lombard, care e 3.5%. O bancă care ar cota pe piaţa interbancară şi s-ar împrumuta la o dobândă de 3.8% nu ar potea ascunde o posibilă problemă de lichiditate sau de necunoaştere? Nu e asta o periclitare a credibilităţii şi viabilităţii băncii? Păi dacă s-ar fi împrumutat la 3.50% la Lombard şi nu de pe interbancar la 3.80%, banca ar fi plătit o dobândă mai puţină, nu? Păi asta nu înseamnă că, împrumutându-te mai scump, cauzezi de fapt o pierdere băncii? Mai mult, orice cotaţie pe care o face banca şi orice depozit atras la o dobândă mai mare decât putea obţine în mod normal e "citită" de ceilalţi din piaţă, care văd pe ecran coteţiile. În momentul în care ai cotat frecvent peste Lombard, ceilalţi văd şi pot gândi că poate ai o problemă de lichiditate. În momentul ăla se poate duce zvonul în piaţă că banca respectivă ar putea avea probleme. Ei, asta s-a întâmplat în 2008!, spune Cinteză.

O astfel de practică poate ascunde şi o structură a activelor băncii care să genereze în viitor probleme serioase de lichiditate (lipsa titlurilor de stat libere de gaj), consideră supraveghetorul şef din Banca Naţională.

Băncile care au cotat peste Lombard şi au atras la dobânzi mai mare decât puteau atrage de la BNR au fost sunate.

"Şi, ca să mă înţelegeţi şi mai bine, există un articol în Ordonanţa 99/2006, articolul 229 indice 1, litera d, care spune că periclitarea credibilităţii si/sau viabilităţii instituţiei de credit prin administrarea necorespunzătoare a ondurilor, BNR trebuie să aplice sancţiuni. Păi un trezorier care ar putea lua la 3.5% dar ia la 3.80%, fără măcar să încerce să solicite un credit...Ştiţi ce îmi spunea un preşedinte de bancă pe care l-am sunat în 2008 şi l-am întrebat de ce nu vine la Lombard? Mi-a spus că e ruşinos să vii la Lombard, la autoritatea monetară!", mai arată şeful Supravegherii.

Problema e că se lansează pe piaţă diverse fumigene iar cei care le lansează ar trebui să cunoască legea! Ultimul telefon l-am dat ieri unei bănci care a luat din piaţă la o dobândă peste Lombard. E o sucursală a unei bănci străine. Şi am sunat şi i-am întrebat de ce nu au venit la Lombard. Şi mi-a spus că nu e membru SAFIR. Cu alte cuvinte, titlurile de stat pe care le are nu sunt evidenţiate în registrul BNR pentru a fi acceptate drept garanţie. Avea dreptate, dar eu trebuie să mă uit atent la asemenea mişcări pentru că ele pot ascunde o problemă de lichiditate. De asta sunt aici, de asta sunt plătit! Nu cred că ce am făcut şi voi continua să fac este manipulare! Mă obligă legea să identific o problemă atunci când ea se manifestă ca tendinţă. Dacă aştept să devină cronică, poate fi imposibil de rezolvat!" , mai spune Cinteză.

Declaraţiile sale vin în contextul în care, o serie de reprezentanţi ai coaliţiei de guvernământ şi foşti trezorieri din băncile comerciale, acuză BNR că manipulează indicele ROBOR, ceea ce a şi dus la decizia aplicării taxei pe activele bancare în funcţie de evoluţia acestui indice.

Opinia Cititorului ( 3 )

  1. Stai nea cinteza, ca nu suntem toti angajati la bnr. Daca dobanda de referinta e 2.5, de ce imprumutati bancile la lombard- 3.5? 1% ce mai e? De ce tot promovati 2.5, daca de fapt e 3.5? Fii mai clar, ca se pare ca nu te inteleg nici bancherii! Trebuie sa i suni sa i inveti. Cece asta? Manipulator mic si urat ce esti!

    1. Pai bine nea, anonimule, BNR are o dobanda de referinta adica ceea ce se considera normalitate adica in jurul careia se fac de obicei tranzactiile plus minus, e un fel de medie si o dobanda numita Lombard adica maxima sau de semnal de avarie in piata. Adica daca iti tipa maseaua dai cat nu face choar si daca iesi in pierdere. Acum BNR-ul vede ca tu esti dispus sa iti rupi singur gatul si vine si te intreaba : De ce nu iei imprumut de la mine cu 3,5% in loc sa iei 'din piata' cu 4-5% ? Ce probleme ai ? Ca e riscul ca daca pica o banca pica mai multe si a lua bani nefacand nimic e profitabil ( mai ales cand ti-i tiparesti singur) nimeni nu vrea sa pice sistemul. Si mai e o chestie aici: posibilitatea ca banca fiica se sa imprumute de la banca mama de afara adica o solutie pt ele de a scoate profitul afara din tara. Pt ca ai 'cheltuieli' nu-i asa ? In opinia mea imprumuturile peste Lombard ar trebui sa se faca obligatoriu de la BNR, cu colateral desigur adica garantii. Si ar putea fi taxate si de Zamfir la cifra de business.

      Si daca banca care s-a imprumuta la 3.8% a plasat aceeasi suma mai departe la 5% pe piata interbancara externa? Din acest punct de vedere ceea ce spune Dl Cinteza devine jumatate de fumigena. Telefoanele mentionate par mai degraba date pentru a opri descuraja acest tip de tranzactii

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb