• Sorin Ovidiu Vîntu a devenit proprietarul Realitatea TV, în 2004, pe când avea sechestru pe avere, din cauza aceluiaşi dosar în care a fost condamnat Nicolae Popa
Nicolae Popa, fostul administrator al mai multor companii din grupul Gelsor (controlat de Sorin Ovidiu Vîntu), a fost reţinut alaltăieri în Indonezia, autorităţile române demarând ieri procedurile de extrădare a celui care a fost găsit vinovat de prăbuşirea FNI, alături de Ioana Maria Vlas. Tribunalul Bucureşti a primit, de la Interpol, o solicitare privind documentele necesare extrădării lui Nicolae Popa, reţinut în Jakarta, printre care şi încheierea prin care fostul director al Gelsor a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare, care trebuie transmise MJ, potrivit agenţiei Newsin.
În schimb, Ministerul Justiţiei a comunicat ieri după amiază (n.r. orele 17,45) că nu fusese încă sesizat de instanţa emitentă a mandatului, în vederea întocmirii cererii de extrădare a lui Nicolae Popa.
Nicolae Popa nu mai figurează ca asociat sau administrator în nicio companie îm ţara noastră, el retrăgându-se din cele aproape douăzeci de companii afiliate grupului Gelsor, începând cu iulie 2000, adică după prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii. Alte companii, în care administratorul lui Vîntu figura, au fost radiate între timp. Potrivit unui comunicat al IGPR, Interpol Bucureşti a fost anunţat, joi, de către Interpol Jakarta cu privire la arestarea, la data de 2 decembrie, a lui Nicolae Popa, urmărit internaţional din anul 2002. Relaţia dintre Nicolae Popa şi Sorin Ovidiu Vîntu se pare că s-a înfiripat la începutul anilor 90, pe când Popa era doar un simplu şofer şi avea o mică afacere de comerţ în Vrancea. Pe numele lui Nicolae Popa a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârşirea de infracţiuni economice, în ianuarie 2002, iar în iunie 2009 un mandat de executare a pedepsei închisorii, pentru săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune şi delapidare, fiind condamnat la 15 ani închisoare şi, în solidar cu părţile responsabile civilmente, persoane fizice şi persoane juridice, la plata despăgubirilor către părţile civile constituite, la nivelul sumelor efectiv investite, indexate cu rata inflaţiei. Renumele de "mâna dreaptă" a lui Sorin Ovidiu Vîntu a apărut spre sfârşitul anilor 90, când Nicolae Popa era considerat ca fiind persoana cea mai importantă din anturajul omului de afaceri. Chiar dacă avea doar participaţii minoritare, Nicolae Popa figura ca administrator sau director la multe companii cunoscute ale lui Sorin Ovidiu Vîntu: SGI, SOV Invest, Gelsor, Insomar, Imola şi Grupul Gelsor.
Din verificările noastre, nu rezultă că averea lui Nicolae Popa să fi fost pusă sub sechestru în acei ani, dar nici nu excludem acest fapt. În schimb, pe bunurile mobile şi imobile ale lui Sorin Ovidiu Vîntu a fost instituit un sechestru asigurător, în perioada 2003-2005, în acelaşi dosar FNI.
După cum a susţinut public, Sorin Ovidiu Vîntu a cumpărat Realitatea TV în 2004, ceea ce arată că omul de afaceri a cumpărat postul de televiziune pe când avea averea sub sechestru. Probabil acesta a fost şi motivul pentru care aproape doi ani (din aprilie 2004 şi până în februarie 2006), Vîntu a trecut sub tăcere faptul că este proprietarul real al staţiei tv, alegând să-şi ascundă interesele prin intermediul unor interpuşi.
• Dovada sechestrului
1. CONFORM ORDONANTEI NR.108 P/2003 EMISA DE PARCHETUL DE PE LINGA CURTEA SUPREMA DE JUSTITIE - SECTIA URMARIRE PENALA SI CRIMINALISTICA, S-A DISPUS INSTITUIREA SECHESTRULUI ASIGURATOR ASUPRA BUNURILOR MOBILE SI IMOBILE, PINA LA CONCURENTA SUMEI DE 3.441 MILIARDE, DETINUTE IN PROPRIETATE DE INCULPATUL SORIN OVIDIU VINTU, CERCETAT IN DOSARUL DE URMARIRE PENALA 00142/2000 PENTRU SAVIRSIREA INFRACTIUNILOR DE INSTIGARE LA INSELACIUNE IN CONVENTII CU CONSECINTE DEOSEBIT DE GRAVE IN FORMA CONTINUATA SI INSTIGARE LA FALS IN INSCRISURI SUB SEMNATURA PRIVATA IN FORMA CONTINUATA.
2. Ridicare sechestru asigurator asupra actiunilor detinute de Sorin Ovidiu Vantu in cadrul societatii, conform comunicarii Parchetului de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie (dosar nr. 374/D/P/2004) din data de 16.03.2005