Donald Trump a câştigat spectaculos. Şi detaşat. Atât un nou mandat pentru Casa Albă, cât şi majorităţi republicane în Senat şi în Camera Reprezentanţilor. Dar mai are de învins într-un război teribil. Războiul cu justiţia. Este primul preşedinte condamnat penal, iar sentinţa de executare poate veni peste câteva zile. Înainte deci de a depune la 20 ianuarie jurământul la Casa Albă. Ce va face? Cum va proceda?
"Marele licurici", apelativul pe care Traian Băsescu l-a folosit pentru a-l gratula pe aliatul nostru strategic, cel care l-a salvat de la moartea prezidenţială decisă prin referendum, l-a învăţat pe acesta, dar şi pe Laura Codruţa Kovesi şi Florian Coldea, că justiţia poate fi transformată într-o armă letală împotriva adversarilor politici, dacă procurorii şi judecătorii sunt energici manipulaţi. Această reţetă a fost experimentată cu succes mai mulţi ani în România. Iar de curând s-a întors ca un bumerang în ţara de origine. Regimul aşa-zis democrat, patronat la vedere de Joe Biden şi în mod netransparent de fostul preşedinte Barack Obama, a acţionat cu succes, cu perseverenţă şi chiar cu încrâncenare împotriva lui Donald Trump, căruia i s-au deschis mai multe procese civile şi penale. Cele mai semnificative în plan penal au vizat pretinse fraude fiscale, o pretinsă tentativă de lovitură de stat, vezi Doamne regizată de acesta, relaţii necuvenite cu persoane de sex feminin, pe care le-ar fi mituit ca să le închidă gura şi alte presupuse fapte. Chiar şi diversitatea acestor dosare este scandaloasă.
Niciodată până în prezent, unui politician de top din Statele Unite nu i s-a mai aplicat un asemenea regim. Mai urma doar să fie asasinat în plină campanie electorală, ceea ce s-a şi încercat. Totuşi, din această poziţie extrem de incomodă, în care a fost încorsetat şi aproape încătuşat, Donald Trump a reuşit să câştige atât de detaşat alegerile, încât institutele de cercetare de piaţă au rămas perplexe, iar adversara lui, Kamala Harris, s-a simţit nevoită să-şi recunoască înfrângerea, să ne avertizeze asupra beznei care ar putea urma, dar care face vizibile stelele din univers. Acum, Donald Trump trebuie să se lupte la greu pentru a dezlege nodurile puternice care miros toate a făcături, făcute de justiţie la comandă politică. Nu va fi uşor.
Pe 26 noiembrie este anunţat ultimul termen pentru a i se decide pedeapsa în cauzele civile şi în cea mai importantă cauză penală. Instanţa de la New York trebuie să decidă dacă Trump va fi arestat, încătuşat şi trimis la închisoare, deşi a câştigat un mandat prezidenţial, dar care încă, până la depunerea jurământului, nu-i conferă niciun fel de imunitate. Sau dacă va fi condamnat şi eliberat imediat condiţionat. Sau dacă va ajunge în arest la domiciliu. Sau dacă va fi condamnat la muncă în folosul comunităţii. Toate aceste opţiuni sunt săbii ale lui Damocles în mâna unor magistraţi, care nu sunt deloc imparţiali sau orbi. Cât de mult va conta în capul judecătorului faptul că majoritatea populaţiei cu drept de vot din Statele Unite, votându-l pe Donald Trump şi oferindu-i un nou mandat prezidenţial, a considerat implicit că acesta este o victimă a unor procese regizate politic?
Donald Trump şi apărătorii săi vor trebui să se mobilizeze şi să lupte cu dinţii într-o justiţie părtinitoare, pentru ca în cele din urmă să obţină şi la acest capitol victoria. Postura în care a fost, este şi va fi pus are şi o parte pozitivă. Demonstrează într-o manieră fără drept de apel cât de periculoasă este imixtiunea politicului în justiţie şi cât de letală pentru democraţia însăşi este utilizarea justiţiei ca armă împotriva unor adversari. Poate că la capătul acestei Golgote, când şi dacă Donald Trump va ajunge să urce şi apoi să se lepede de povara care i s-a pus în cârcă, clasa politică din Statele Unite va înţelege odată pentru totdeauna că justiţia trebuie să rămână o putere independentă în stat şi, în consecinţă, trebuie să fie lăsată în pace şi nu supusă unor presiuni. Dacă acest lucru va fi bine perceput în zilele următoare, eu sper că efectul se va propaga şi în alte state, inclusiv România, şi că în fine se va pune capăt definitiv unor asemenea practici letale pentru democraţie. Sunt oare prea optimist? Sunt pe cale, oare, să fac un nou pariu pe care să-l câştig la limită? Îmi asum riscul.
P.S.: Dacă Donald Trump va primi o pedeapsă cu executare, dacă va fi condamnat în orice fel, atunci el va trebui, în absenţa unei graţieri umilitoare venite din partea lui Joe Biden, să se supună până la preluarea mandatului acestor pedepse, după care să se auto-umilească acordându-şi, aşa cum îi va permite Constituţia, o graţiere. Dacă se va ajunge la auto-graţiere, atunci, atenţie, aceasta va reprezenta o victorie a statului subteran de peste ocean, o victorie care va consolida şi statul subteran din România.
1. fără titlu
(mesaj trimis de lili în data de 07.11.2024, 11:55)
Totul este complicat extrem de complicat dar pregatirile facute din timp sunt parte a ceea ce va urma .Deciziile de condamnare si modul lor de punere in aplicare , promisiunile pe care Trump le-a facut deja si modul lor de rezolvare , impactul unor decizii deja explicate de catre Trump si modelul prin care aceste decizii vor avea finalitate totul avind in compozitie si ralierea cetatenilor din societatile democratice la acestea . Avem in fata un Presedinte ce pare lipsit de ceea ce cindva se numea „ arbiter elegantiarum” .Harris nu era pregatita sa raspunda in acelasi fel .Harris nu putea sa faca ceea ce Trump a facut .Neputinta masculina s-a transformat in grosalanie absoluta ceea ce s-a si vazut imediat pe sticla .Harris nu a putut deveni un Trump feminin si de aici pierderea alegerilor .Dezamagirea doamnei Harris este atit de mare inca neintelegind cum de a putut fi atit de usor pacalita si aruncata in lupta .Ne asteptam sau ma asteptam ca toate femeile ce au sprijinit-o pe Harris sa inteleaga momentul Trump .Nu au putut sa vada aceasta confruntare in mod real si nu au crezut niciodaca ca Trump va fi in stare sa atace sexul frumos in maniera pe care a-ti vazut-o cu totii . .Harris a fost inca de la inceput privita cu condescendenta .Trump „masculul alfa” vorba sa fie, s-a transformat in adversarul femeilor , in adversarul diversitatii naturii umane, in profetul religios al tuturor vremurilor si in Presedintele ce va opri toate razboaile lumii .Acum are toata puterea .Curind vom afla daca totul a fost o iluzie sau Trump chiar poate face tot ceea ce a zis .Daca nu poate caderea lui va fi la fel de meteorica ca si preluarea puterii .Cine a realizat acesta punere in scena devine incet ,incet, extrem de vizibil .Urmariti cine cistiga din aceasta lupta inegala cistigata de Trump si asta nu la nivel individual .Dar asta este o alta discutie .
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 14:21)
ti-ai schimbat numele si iar incepi cu toanta ta . ti-am spus inainte de alegeri ca nici femeile nu o voteaza , mai multe femei l-au votat pe Biden .Trump este un om de succes , are afaceri de miliarde , deci stie ce sa faca , tuta ta ce stie ? vorbarie multa saracia omului , la fel ca si la tine, postezi pe jumatate de pagina ce poti spune in 3 fraze .
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 17:24)
,Atit v-a mai ramas sa va victimizati ca Trump este adversarul femeilor , ce v-a facut Trump ? Trump are adversari adevarati pe masura , nu se coboara sa se bata cu femeile .
1.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 17:55)
Ai dreptate el se bate cu nebuni si dictatori asemeni lui!
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.3)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 18:03)
Azi te-ai sculat barbat sau femeie , sau poate pisica ?
1.5. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.4)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 18:18)
Nu e treaba magarului de unde beau oile apa!
2. Mda
(mesaj trimis de Oarecare în data de 07.11.2024, 11:57)
Ăsta e un scenariu neplauzibil. S-ar lăsa cu un pui de război civil de toată frumusețea. Clar.
Chiar și dacă ar avea dreptatea în mână și ar putea dovedi acuzațiile, judecătorii nu se vor încumeta la o condamnare a lui Trump.
Nu au făcut-o până acum deși a fost clar un ordin politic, de acum încolo nici atât.
Probabil se va cădea la pace și în problema Hunter Biden și afacerile lui din Ucraina.
În schimb s-ar putea să aflăm mai multe în privința plandemiei și a vaxului minune. Robert Kennedy e pornit rău pe tema asta.
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 15:35)
Mie mi-a placut cand Trump a indemnat oamenii sa bea detergent :)))
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 17:57)
Nu a indemnat pe nimeni, a fost o figura de stil. Numai cei cretini sau rau voitori interpreteaza cum vor ei, fara context. De expertii care indemnau la vaccinare fara niciun fel de analiza in prealabil, ca si cand serurile astea experimentale erau panaceu, de ce nu te iei?
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 19:59)
pe aia cu hidrosonicele o stii ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 07.11.2024, 20:51)
N-o sa fie niciun 'razboi civil'. La fel cum vedetele scandalizate de victoria lui Trump mereu ameninta ca se vor muta din tara, si nu o fac niciodata. Woopie Goldberg in 2016 a zis ca pleaca din tara daca iese Trump. A iesit, iar lumea a intrebat-o pe social media cand pleaca, iar ea a raspuns victimizandu-se ca - vai, fascistii lui Trump vor sa ma expulzeze.