Un nou pas a fost făcut săptămâna aceasta pe drumul tehnologiei: consumatorii autohtoni pot experimenta cea mai nouă tehnologie din domeniul comunicaţiilor mobile, 5G. Din punct de vedere al comunicaţiilor este o realizare de excepţie, existând, însă, unele discuţii adiacente legate de posibilele efecte asupra sănătăţii, dar companiile din domeniu susţin că toate normele Uniunii Europene sunt res-pectate. Tehnologia 5G promite o viteză de până la 10 ori mai mare decât 4G, cu aplicaţii în indus-trie (controlul roboţilor, inspecţia de calitate de la dis-tanţă), medicină (monitorizarea de la distanţă a pacienţilor, chirurgie de la distanţă utilizând roboţi, diagnosticare cu ajutorul inteligenţei artificiale), controlul automobilelor autonome. Toţi operatorii de telefonie mobilă încearcă să propună lucruri interesante pe acest segment, de la oferta de abonamente până la cea legată de terminalele pe care le folosesc consumatorii.
DIGI | RCS & RDS a testat, în Centrul Vechi al Capitalei, pe terminale Huawei şi Xiaomi viteza datelor mobile, odată cu punerea în funcţiune a primei staţii de emisie 5G. Operatorul de comunicaţii electronice a testat ieri facilităţile noii tehnologii, realizând o demonstraţie în condiţii reale de utilizare a reţelei şi a telefoanelor mobile compatibile, cu sprijinul partenerilor de la Ericsson, furnizorii primelor staţii de emisie 5G din reţeaua Digi Mobil. Au fost realizate cu succes teste şi cu echipamentele de reţea Huawei (ale cărui terminale au fost, de asemenea, testate), primele urmând să fie puse în funcţiune pentru uz comercial săptămâ-na viitoare. Ulterior, vor fi testate şi instalate şi echipamentele partenerului Nokia. Valentin Popoviciu, vicepreşedintele Consiliului de Adminis-traţie DIGI | RCS & RDS a vorbit des-pre acest pas înainte realizat de companie: "România este acum pe harta mondială a tehnologiei de ultimă oră 5G disponibile «live», în teren. Aceas-ta este o veste bună pentru clienţii Digi Mobil, care, prin intermediul primelor staţii de bază, vor avea chiar de azi acces la servicii de date mobile cu viteze 5G şi latenţă mică. Este încă un pas important făcut de compania noastră spre viitorul convergent al comunicaţiilor, după testul pe platforma prototip 5G realizat acum un an. Este momentul concretizării unui proiect la care au lucrat, în ultima perioadă, echipe mixte formate din specialiştii noştri şi ai partenerilor noştri. Totul pentru a pune la dispoziţia clienţilor cele mai bune servicii de comunicaţii mobile, cât mai curând posibil, la cele mai ofertante şi accesibile preţuri de pe piaţă".
În următoarele săptămâni, primele staţii de bază din reţeaua Digi Mobil 5G Smart vor deveni active şi în alte localităţi: Constanţa şi Mamaia, Oradea, Cluj-Napoca şi Iaşi, iar din septembrie, se vor extinde serviciile şi în Sinaia, Buşteni, Predeal, Poiana Braşov, Braşov, Timişoara, Craiova şi Sibiu. Se vor utiliza echipamente de la principalii furnizori de tehnologie pentru reţele de telefonie mobilă: Ericsson, Huawei, Nokia. Investiţiile prog-nozate pentru dezvoltarea reţelei vor fi graduale, urmărind şi ritmul de adopţie a noilor terminale 5G, pe măsură ce acestea vor fi disponibile pentru utilizatori şi vor acoperi toată gama de preţuri. Valentin Popoviciu a declarat că bugetul pentru dezvoltarea infrastructurii RCS&RDS în acest an se ridică la 270-280 milioane de euro, similar anului 2018.
Clienţii pot lansa pre-comenzi, pe site-ul companiei pentru achiziţionarea celor două terminale compatibile cu tehnologiile 5G, VoLTE şi VoWiFi: Xiaomi Mi Mix 3 5G şi Huawei Mate 20x 5G.