O treime dintre europeni sunt săraci

GHEORGHE PIPEREA
Politică / 14 septembrie

GHEORGHE PIPEREA

În discursul său de convingere a Parlamentului European pentru un al doilea mandat de preşedinte al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a pronunţat un clişeu utilizat în filmele americane cu (hiper)eroi:

"Nu lăsăm pe nimeni în urmă".

La un moment dat a zis şi că cei ce nu vor prinde trenul nu vor fi aşteptaţi, dar asta nu s-a mai consemnat, că era în contradicţie cu clişeul holiudian.

Statistic, pe date Eurostat, în 2019, aproximativ 92,4 milioane de persoane din Uniunea Europeană (21,1% din populaţie) erau expuse riscului de sărăcie sau excluziune socială.

Notă: cele mai ridicate niveluri de risc de sărăcie şi excluziune socială s-au înregistrat în Bulgaria (32,5%) şi România (31,2%)...

Excluziune socială înseamnă nimic altceva decât abandon. Cel exclus social este cel lăsat în urmă. Este cel uitat pe peron...

În primul său mandat, Ursula von der Leyen a lăsat în urmă aproape 100 de milioane de europeni. Ba mai mult, a reuşit să adauge, la finalul anului 2023, încă 2,5 milioane de cetăţeni abandonaţi pe peron.

Dar datele oficiale ale Eurostat nu spun tot adevărul.

Un recent sondaj la nivel european a relevat o situaţie mult mai gravă a sărăciei şi sărăcirii. Sondajul a fost efectuat de Ipsos Franţa, la solicitarea organizaţiei Secour Populaire (ajutor popular).

Aproape 3 din 10 europeni (29%) spun că se află în prezent într-o situaţie precară când vine vorba de toate cheltuielile lor.

Aproape 1 din 3 europeni (27%) declară că îi este foame, dar sar peste o masă

Munca nu mai este suficientă: 35% dintre europeni declară că veniturile din muncă nu le permit să-şi achite toate cheltuielile.

Mai mult de 1 din 3 europeni (34%) au renunţat deja la tratamentul medical din cauza situaţiei lor financiare.

Mai mult de 1 din 3 europeni (31%) spun că nu pot satisface nevoile de bază ale copiilor.

Aşadar, o treime dintre europeni sunt săraci : fac foamea, sudează datorii de la un salariu la altul, îşi trimit copiii la şcoală fără cele necesare, nu se mai tratează medical...

O treime din cei 460 de milioane de europeni înseamnă cca 180 de milioane de oameni.

Oare aceşti oameni s-or simţi abandonaţi în gară, privind trenul cum pleacă în goană la 20 de secunde după ce ei au ajuns gâfâind pe peron, cu copii, cu seniori, cu căţei şi purcei după ei?

Oare or fi atât de mulţumiţi să vadă că trenul pleacă plin de migranţi, vagoane de bani pentru războiul proxy al SUA cu Rusia în Ucraina, continente de bani pentru combaterea fenomenului natural şi astronomic al schimbării climei sau pentru "lupta" cu pandemiile visate de Bill Gates? Oare or fi conştienţi că au plătit cu falimentul personal şi ruina proprie salvarea de la faliment a băncilor, a producătorilor de medicamente şi pesticide, a constructorilor de maşini care mint cu softul privitor la emisiile de faz cancerigen NOx, a companiilor big tech care umplu cu zeci de milioane conturile comisarilor europeni?

Oare or fi mulţumiţi să vadă că establishmentul european se concentrează pe dreptul bărbaţilor de a avorta sau de a snopi în bătaie femei în ringul de box şi pe invenţia pronumelor potrivite pentru persoanele care nu sunt nici bărbaţi, nici femei, ci altceva?

În legătură cu România, că tot vin frigul, facturile triple şi medicamentele la preţuri duble şi că tot a făcut guvernul Iohannis - Ciucă - Ciolacu treabă excelentă cu pensiile şi salariile profesorilor...

În 2019, România avea, conform INS, o rata a riscului de sărăcie sau excluziune socială de 31,2%, afectând 6 milioane de persoane. În 2023, rata a crescut la 38%, afectând 7,2 milioane de persoane.

Aşadar, guvernele lui Iohannis, din 2019 încoace, nu numai că au lăsat pe peronul gării 6 milioane de persoane care aşteptau trenul de ani de zile - au mai adăugat un surplus de 1,2 milioane de persoane, cu tot cu copii, seniori, căţei şi purcei...

Ironie neagră - statistica din 2023 nu conţine sutele de mii de oameni care au sărăcit în 2024, în condiţiile în care am fost "salvaţi" de la plandemie de minunaţii Şică Orban, Vasilică Câţu, Ciucă "al nostru" (cel cu 4 milioane de euro aruncaţi pe o carte de poze) şi Ciolacu, iar pensionarilor, cu puţine excepţii, tocmai ce li s-au îngheţat sau redus pensiile, după ce au fost 4 ani minţiţi că li se vor mări...

Ce anume a crescut în aceşti ani?

Numărul sinecurilor la stat: peste 300 de mii.

Salariile sinecurilor, pensiile speciale.

Ajutoarele de stat pentru corporaţii.

Profiturile băncilor care au împrumutat statul, aceleaşi bănci care au fost salvate de stat de la faliment în anii 2009-2014, cu banii noştri.

Miliardele aruncate de Arafat pe sistemul său de "situaţii de urgenţă", miliarde ajunse în conturile amicilor săi.

Miliardele aruncate pe vakseenuri.

Zecile de miliarde aruncate pe armament şi tehnică militară, unele învechite, unele rebuturi ale altora, altele donate slugarnic altora.

Eh, dar câte s-ar mai putea spune...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

13 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9737
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4826
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2884
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8899
Gram de aur (XAU)Gram de aur370.5328

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb