Obligaţiunile Ucrainei, în cea mai mare creştere din ultima lună

ALINA VASIESCU
Ziarul BURSA #Internaţional / 29 ianuarie 2014

Obligaţiunile Ucrainei, în cea mai mare creştere din ultima lună

Premierul de la Kiev a demisionat ca să pună capăt protestelor de stradă

Obligaţiunile Ucrainei au înregistrat, ieri, cea mai mare creştere din ultima lună, după ce premierul Mikola Azarov şi-a prezentat demisia ca să pună capăt protestelor de stradă din ţară, din ultimele două luni, care s-au soldat cu victime săptămâna trecută.

Randamentul obligaţiunilor ucrainene denominate în dolari, cu maturitate în luna iunie, a scăzut cu 2,52 puncte procentuale, la 10,19% la ora 13.19, pe piaţa din Kiev. Randamentul titlurilor de stat cu scadenţa în 2023 a coborât cu 0,62 puncte procentuale, la 9,02%. Ambele randamente au înregistrat, astfel, cel mai mare declin de după 17 decembrie 2013, ziua în care Ucraina a obţinut un împrumut de 15 miliarde de dolari din partea Rusiei. Obţinerea acestui credit a înlăturat temerile potrivit cărora Ucraina ar putea intra în incapacitate de plată.

De menţionat că randamentul titlurilor de stat ucrainene cu scadenţa în 2023 a urcat cu 1,24 puncte procentuale săptămâna trecută, din cauza protestelor.

Costul asigurării pentru default al obligaţiunilor ucrainene (CDS-uri) a scăzut cu 0,81 puncte procentuale, la 8,48%, dar este în continuare cel mai ridicat din Europa.

Mikola Azarov şi-a înaintat ieri demisia "ca să creeze posibilităţi suplimentare de compromis, în scopul rezolvării paşnice a conflictului", potrivit comunicatului guvernului ucrainean. Azarov a menţionat: "Conflictul acut şi periculos pentru poporul nostru, pentru soarta Ucrainei, cere măsuri viitoare responsabile".

Ieri, Parlamentul de la Kiev a abrogat, în sesiune extraordinară, legile extrem de dure îndreptate împotriva protestelor, intrate în vigoare în 16 ianuarie. Pentru abrogarea acestor legi - criticate dur de unele ţări occidentale şi considerate că afectează libertatea cetăţenilor - au votat 361 de deputaţi din 412. Doi deputaţi au votat împotrivă, iar 49 s-au abţinut.

"Ştirile legate de demisia lui Azarov sunt un factor pozitiv pentru pieţe, cel puţin pe termen scurt", afirmă, citat de Bloomberg, Regis Chatellier, director la "Société Générale", biroul din Londra. În opinia sa, "preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici pare tot mai izolat şi ar putea fi foarte dificil pentru el să păstreze puterea în totalitate".

Ianukovici a acceptat demisia lui Azarov, care a dus, de asemenea, la dizolvarea guvernului de la Kiev.

Moneda Ucrainei, hrivna, s-a depreciat cu 0,4% ieri, la 8,5250 unităţi/dolar, după ce, luni, atinsese 8,65 unităţi/dolar - cel mai slab curs din septembrie 2009.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

31 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2806
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9951
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.0611

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb