OECD: "E nevoie de educaţie sexuală extinsă în şcoli, care să vizeze şi bullying-ul"

A.P.
Miscellanea / 11 decembrie 2020

"E nevoie de educaţie sexuală extinsă în şcoli, care să vizeze şi bullying-ul"

Educaţia sexuală aşa cum se desfăşoară ea, acum, în cele mai multe şcoli ale lumii este insuficientă şi ar trebui să atingă unitar probleme de context social mai larg - de la bullying la violenţă domestică, de la consimţământ la consumul media, argumentează într-un nou raport pe teme de educaţie Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare în Europa (OECD). Apelul vine în condiţiile în care România a ajuns să discute la nivel de Curte Constituţională o interdicţie a referirilor la identitatea de gen în şcoli, iar educaţia sexual-sanitară a devenit minge de ping-pong legislativ între parlament şi preşedinţie, potrivit g4media.

La nivel naţional, abordarea temelor legate de sexualitate în şcoli a fost ţinta unor acţiuni legislative care au produs consternare în mediile academice:

La Curtea Constituţională este aşteptat, încă, după multe amânări un verdict în privinţa unei legi de modificare a Legii educaţiei, ce interzice în instituţiile de învăţământ referirile la identitatea de gen. Cel mai recent, subiectul a fost amânat pentru şedinţa CCR din 16 decembrie. Interdicţia a stârnit reacţii puternice din partea comunităţii academice şi chiar a unor raportori internaţionali.

Tot în 2020, noţiunea de "educaţie sexuală" a fost înlocuită, în lege, cu cea de "educaţie sanitară". Dar în cele din urmă preşedintele a cerut Parlamentului să reexamineze legea care a produs această schimbare - şi care a introdus obligativitatea obţinerii unui acord scris al părinţilor pentru programe de educaţie sanitară.

La nivel internaţional, lucrurile stau altfel, după cum reiese dintr-un nou raport OECD ce tratează rolul educaţiei sexuale în şcolile lumii, raport dat joi publicităţii. Acesta notează că, în cele mai multe ţări, se face simţită o creştere a programelor de educaţie pe teme de sexualitate în unităţile de învăţământ, evoluţie "importantă", dar insuficientă: la fel de importantă este, potrivit experţilor organizaţiei internaţionale, "abordarea contextelor sociale reale în care se dezvoltă relaţii, dar şi normalitatea plăcerii contactelor afective şi sexuale." O astfel de abordare cuprinzătoare nu este numai aliniată intereselor şi drepturilor copiilor şi adolescenţilor, ci impune respect faţă de drepturile, demnitatea şi siguranţa tuturor indivizilor, arată documentul citat.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb