OFERTA "PETROM", PUSĂ ÎN IMPOSIBILITATE DE CODUL BURSEI Paragraful 6

Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie 2011

Paragraful 6

Alocarea cronologică a acţiunilor "Petrom" vândute în Oferta publică începută ieri nu beneficiază de certificarea vreunui terţ care să o supravegheze ori să înregistreze ziua, ora, minutul şi secunda, cum s-ar fi făcut dacă operaţiunea ar fi avut loc prin sistemul electronic al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), ci toate acestea sunt consemnate în interiorul consorţiului de intermediari - cele patru case de brokeraj "Renaissance Capital", "BT Securities", "EFG Eurobank" şi "Romcapital".

După cum ne-a informat directorul general al BVB, Valentin Ionescu, consorţiul nu va comunica subscripţiile zilnic, la BVB, ci îi va livra un singur fişier cu lista subscripţiilor, după încheierea ofertei (pe data de 22 iulie, sau la o dată inferioară, dacă grupul de intermediari decide să închidă Oferta mai înainte de 22 iulie).

Directorul general "BT Securities", Rareş Nilaş, ne-a confirmat implicit faptul, când ne-a declarat, ieri, că subscrierile sunt centralizate zilnic în sistemul Consorţiului de intermediari, în cadrul căruia, după cum afirmă, serverele celor patru case de brokeraj ar fi fost sincronizate.

Dar, acest mecanism de alocare intră în coliziune cu Codul Bursei, care prevede ca subscrierile să fie introduse în sistemul BVB, pe perioada derulării operaţiunii, ceea ce ar fi asigurat certificarea cronologiei subscrierilor.

Cităm din Codul Bursei:

"Art. 66

(1) În cazul alocării după criterii particulare se va proceda potrivit prevederilor prezentului articol.

(2) După închiderea ofertei publice sau a operaţiunii speciale, B.V.B. va pune la dispoziţia Participantului, intermediar al acesteia, ordinele introduse în sistemul B.V.B. pe perioada de derulare a ofertei publice sau a operaţiunii speciale şi valabile la data închiderii acesteia, apoi va retrage toate ordinele respective din sistemul B.V.B.

(3) Participantul intermediar va realiza alocarea instrumentelor financiare obiect al ofertei publice sau al operaţiunii speciale, în conformitate cu prevederile prospectului de ofertă publică sau carateristicile operaţiunii speciale, pe răspunderea integrală şi exclusivă a acestuia.

(4) După alocare, Participantul intermediar va transmite B.V.B. numai lista ordinelor care vor fi încărcate în sistemul B.V.B. în vederea execuţiei. Ordinele vor avea numărul de ordin iniţial alocat de sistemul B.V.B., volume mai mici sau egale cu volumele iniţiale ale ordinelor şi preţul egal cu preţul la care se vor executa tranzacţiile. Volumul total al ordinelor va fi egal cu volumul aferent ofertei publice sau operaţiunii speciale respective.

(5) B.V.B. va încărca în sistemul de tranzacţionare al B.V.B. ordinele primite de la Participantul intermediar şi va executa tranzacţiile aferente ofertei publice sau operaţiunii speciale.

(6) B.V.B. nu va încărca în sistemul de tranzacţionare lista ordinelor transmise de către Participant dacă nu sunt respectate cerinţele prevăzute la alin. (4). "

(Codul Bursei de Valori Bucureşti - actualizat la 1 iunie 2011)

Observăm că, aşa cum este derulată operaţiunea acum, BVB intră în imposibilitate să mai încarce ordinele primite de la Consorţiu şi va aplica paragraful (6).

Adică, nu le va mai încărca.

(MAKE)

Dezinformare la locaţiile de subscriere pentru oferta Petrom

Investitorii de retail nu s-au înghesuit, ieri, la ghişee să subscrie acţiunile "Petrom" vândute de stat în oferta publică secundară, deşi, "momentul subscrierii" este determinant în desemnarea celor care rămân, în final, cu acţiunile subscrise.

Norocul funcţionarilor de la ghişee!

Ziarul BURSA a contactat câteva zeci de angajaţi ai băncilor şi brokerilor care fac parte din sindicatul de intermediere a ofertei secundare "Petrom", prin care statul îşi vinde un pachet de 9,8% din acţiuni, începută ieri.

Majoritatea funcţionarilor nu ştiau să ne dea prea multe detalii despre ofertă, unii dintre ei trimiţându-ne la site-ul propriei instituţii, iar alţii cerându-ne să revenim peste două zile. La câteva dintre agenţii, am aflat că preţul la care putem cumpăra titluri "Petrom" este de 0,46 lei/unitate, fără niciun cuvânt depre faptul că acesta reprezintă un maxim.

Nicio grabă, ne-au liniştit angajaţii mai multor agenţii: "În prima zi, mai nimeni nu a venit la ghişeu să se înscrie în ofertă", în timp ce alţii ne-au asigurat că nu este coadă.

Şi totuşi, "primul venit, primul servit"?! Nu chiar! Să fi vrut şi nu am fi putut subscrie într-un oraş din Moldova, unde ni s-a spus că agenţia nu are încă parolele necesare şi că nu poate primi încă formularele.

Cei care se gândesc să meargă la CEC Bank trebuie să ştie un lucru: "Evitaţi zilele de joi şi vineri, deoarece atunci se plătesc pensiile".

Deşi oferta se desfăşoară zilnic, între orele 9.00-16.00, funcţionarii primesc subscrieri după propriul orar. Unii până la 15.30, alţii până la 17.30.

De la alt "intermediar" am aflat că oferta aceasta este pentru investitorii mari.

(Adina Ardeleanu)

Opinia Cititorului ( 8 )

  1. ...

    1. Uite stire! Dr.economic de la BVb l-a dat in judecata pe dg. Iti dai seama cat este de capabil daca l-a dat in judecata da? Cine urmeaza?

      Cum se simt oare investitorii care vin si-l asculta? Le spune ca a facut concedieri? Dar nu spune ca a angajat inca 4, 2 la vedere, 2 pe "interior" daca nu stie despre ce vorbesc sa-l intrebe pe FS. El face si desface tot ce este in bvb. Toti presedinti au plecat, el nu. El este vesnic. De ce oare?

    cine are timp de codul bvb? paiata are timp de defaimare, minciuna si ironie. halal dg, us cu el

    1. de ce l-a dat in judecata dl.Tanasescu? De fapt ce mai conteaza, un asa papagal nu poate fi decat inchis ca sa-l linistestio. Vb aseara cu cativa brokeri si se amuzau teribil pe seama lui. Nu stie nici sa vorbeasca, darami-te sa vanda. Insa, uite domnule i-a pacalit pe cei din CA. Insa nimeni nu s-a gandit de ce nu a profesat el aici in tara daca era asa bun.

      Luati aminte la mine. Cine nu vrea sa fie dat din BVB sa procedeze asa: se imprumuta la FS in privat ( asai ?) apoi face un alt imprumut la banca unde lucreaza FS si asa isi garanteaza ani multi ca nu va fi dat afara. Reteta o are Roxana....deci atentie maxima. FS poate nu iti mai primesti banii..ce m-as rade!!!!

      Ei da, dl.presedinte se pare ca este si camatar? Si eu am auzit despre Roxana dar pare totusi prea putin, probabil ca mai face si altele, altfel tot nu inteleg. Oricum buna repeta si nui gluma. Uite asa devii bucuresteanca cu aere de vedeta. Pacat! provincia tot scrie pe ea..si crede-ma vizibil.

    ce cauta rusinea asta de ionescu la tvr info?! muresan i-a dat lectii despre bursa si despre cum trebuie sa vorbeasca despre piata de capital. si oricum gramatical corect, fata de "ca cred>>" Unde esti tu Tepes, Doamne!!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb