Organizarea marilor competiţii sportive reprezintă o mare ambiţie pentru multe ţări, inclusiv pentru unele cu mari probleme social-economice. Se mizează mult pe imagine, deşi s-a dovedit în ultimul timp că există şi destule dezavantaje, dacă lucrurile nu sunt gestionate foarte atent. Mexicul şi-a anunţat candidatura sa oficială pentru găzduirea Jocurilor Olimpice de vară din 2036, la 54 de ani după ce a organizat în premieră o ediţie a Olimpiadei (1968). "'La şase luni de la a 100-a sa aniversare, Comitetul Olimpic Mexican este mândru să înceapă drumul pentru o nouă organizare a Jocurilor Olimpice din 2036'', a declarat preşedintele comitetului, Maria Jose Alcala, fostă participantă la Jocuri la sărituri în apă. Aprobată de Comitetul Internaţional Olimpic (CIO), candidatura Mexicului la organizarea JO 2036 este pentru moment singura anunţată, dar şi Egiptul şi-a manifestat intenţia de a candida. "'Jocurile Olimpice s-au schimbat, preşedintele CIO, Thomas Bach, a făcut posibil ca ţările să poată participa fără a se îndatora, fără să fie nevoite să facă mari investiţii, ci pur şi simplu să aibă locuri cu o mare capacitate de organizare şi durabilitate'', a afirmat Maria Jose Alcala. "'Dacă Mexicul îşi propune ceva, este pentru că va realiza acest lucru'', a subliniat Marcelo Ebrard, ministrul de Externe. Mexicul este "'o putere sportivă care va găzdui Cupa Mondială de fotbal din 2026 (alături de Statele Unite şi Canada), singura ţară care găzduieşte competiţia pentru a treia oară'', după ediţiile din 1970 şi 1986, a amintit el. Mulţi mexicani nu sunt de acord cu aceste eforturi, în condiţiile în care o mare parte a populaţiei se confruntă cu probleme economice.
Ţările organizatoare au devenit foarte atente la cheltuieli, dar şi la modul cum sunt gestionate şantierele pentru executarea lucrărilor de infrastructură. Cupa Mondială din Qatar are o mare problemă din această cauză, acuzaţiile legate de respectarea drepturilor omului curgând în valuri. Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, se va deplasa în Qatar cu ocazia Cupei Mondiale de fotbal (20 noiembrie - 18 decembrie 2020) respingând apelurile la boicotarea competiţiei. "Voi merge acolo pentru meciul de deschidere şi finală", a declarat Bach. Aflat în fruntea forului olimpic mondial din 2013, Thomas Bach a asistat deja la Cupele Mondiale de fotbal din Brazilia (2014) şi Rusia (2018). Chestionat în legătură cu apelurile la boicotarea acestui turneu controversat, în special din cauza situaţiei muncitorilor migranţi, a limitării libertăţilor publice şi a impactului asupra mediului înconjurător, preşedintele CIO a respins inclusiv principiul boicotului în sport: "Poziţia noastră este complet clară: evenimentele sportive majore şi, în special Jocurile Olimpice sunt acolo pentru a uni lumea, nu pentru a diviza". Fost campion olimpic la scrimă cu ocazia Jocurilor Olimpice de la Montreal (1976), germanul s-a confruntat în mod repetat cu această întrebare înainta JO 2022 de la Beijing, intens criticate din cauza represiunii chineze asupra uigurilor şi boicotate "diplomatic" de autorităţile americane, canadiene, britanice şi australiene.
Thomas Bach a făcut mereu eforturi pentru a evita un boicot sportiv, respectiv absenţa unor delegaţii întregi de sportivi calificaţi, aşa cum a experimentat el însuşi când nu şi-a putut apăra titlul din cauza boicotării Jocurilor Olimpice de la Moscova (1980) de către ţările vestice.