Olimpismul, folosit pentru dispute politice

Dan Nicolaie
Ziarul BURSA #Sport / 19 februarie 2013

Olimpismul, folosit pentru dispute politice

Festivalul Olimpic al Tineretului European reprezintă o nouă oportunitate pentru Traian Băsescu, Elena Udrea şi Victor Ponta să-şi plătească poliţe politice.

Politicienii autohtoni nu au ratat ocazia de a tranşa nişte dispute cu ocazia Festivalului Olimpic al Tineretului European. Traian Băsescu, Elena Udrea, Victor Ponta sunt printre actorii nedoriţi ai acestui dialog la dis-tanţă purtat sub însemnele olimpice. De altfel, nu este o premieră, vara trecută preşedintele s-a folosit de unul din simbolurile olimpismului, torţa olimpică, în campania prilejuită de referendumul care urma să decidă dacă va fi suspendat sau nu.

Dacă premierul a vorbit despre cei "care ne-au băgat în acest necaz" făcând referire la FOTE 2013, preşedintele Traian Băsescu nu a dorit să meargă la festivitatea de des-chidere, motivând, cu câteva ore înaintea ceremoniei oficiale, că acolo era locul celor înjuraţi pentru că au făcut infrastructura necesară acestui festival: "Păi cred că acolo ar trebui să fie cei care au fost cei mai înjuraţi pentru că au făcut infrastructură pentru festivalul ăsta olimpic al tineretului. Vă aduceţi aminte cine a fost înjurat pentru pârtii de schi, pentru patinoare? Ce să caut eu, care nu am primit nicio înjurătură pentru infrastructura de iarnă a acestui festival?". Nominalizată indirect de preşedintele Băsescu, Elena Udrea nu s-a abţinut de la un nou atac politic la adresa actualei puteri: "Asta demonstrează că s-au meritat trei ani de critici pe care i-am primit şi important este ca la final să vedem cine a construit şi cine demolează". Fiecare dintre părţi încearcă să convingă opinia publică autohtonă că toate meritele îi aparţin, iar eventualele minusuri sunt plasate din start în spatele taberei adverse.

Ceremonia de deschidere a Festivalului Olimpic al Tineretului European a avut loc pe arena Liceului cu Program Sportiv "Ion Ţiriac" din Braşov, la deschidere fiind prezenţi şeful Comitetului Olimpic European, Patrick Hickey, dar şi preşedintele Comitetului Olimpic Internaţional, Jacques Rogge. Festivalul Olimpic al Tineretului European, ajuns la cea de-a 11-a ediţie, se des-făşoară în Braşov, Râşnov, Predeal, Cheile Grădiştei - Fundata, în perioada 17 - 22 februarie. Au fost decernate deja primele medalii în probele short track fete şi băieţi dar şi la schi fond şi schi alpin. De altfel, a fost câştigată şi prima medalie pentru ţara noas-tră de către Peter Imre, argint la proba de short track 500 de metri. Emil Imre are 17 ani şi este cel mai valoros sportiv autohton din acest sport la categoria sa de vârstă. El a ocupat, duminică, locul 6, în proba de short track 1500 de metri.

La cel mai mare eveniment sportiv pentru tineret organizat în Româ-nia participă 900 de sportivi şi 600 de membri ai delegaţiilor, din 45 de ţări. Pe perioada desfăşurării competiţiei, toate cele şapte pârtii din Poiana Braşov (Bradul, Drumul Roşu, Kanzel, Lupului, Stadion, Sulinar şi Subteleferic) vor rămâne deschise. De asemenea, vor funcţiona toate instalaţiile de transport pe cablu. Vor exista însă unele restricţii pentru turişti în anumite porţiuni ale pârtiilor.

În 14 iulie 2012, la un miting al PDL desfăşurat la Cluj-Napoca, preşedintele suspendat Traian Băsescu a aprins o flacără, pe care a numit-o "flacăra democraţiei", spunând că speră ca aceasta să ardă până în 29 iulie şi că va fi purtată prin ţară de tineri de dreapta. La scurt timp, Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a anunţat, într-un comunicat, că a constatat cu regret utilizarea unor simboluri olimpice în cadrul campaniei pentru referendum şi a cerut "cu fermitate" încetarea imediată a folosirii acestora în scopuri politice: "Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) a urmărit cu preocupare evoluţia situaţiei politice din ţara noastră, prin pris-ma participării sportivilor români la Jocurile Olimpice de la Londra. COSR a constatat cu regret utilizarea, fără ştiinţa sa, a simbolurilor olimpice şi anume a torţei, flăcării şi ştafetei în cadrul campaniei pentru referendum, sub denumirea de < flacăra democraţiei >, cu aluzie directă la cuvântul < olimpic >, de către echipa de campanie a preşedintelui suspendat şi de către domnia sa. Sunt încălcate, în felul acesta, prevederile Chartei Olimpice referitoa-re la proprietatea intelectuală, dar mai ales principiile şi valorile olimpismului, care interzic utilizarea acestor simboluri, cu adevărat sacre şi universale, în scopuri politice". Comitetul Olimpic şi Sportiv Român menţiona că folosirea simbolurilor olimpice în scopuri politice riscă să pună sub semnul întrebării adeziunea României la valorile universale de respect, egalitate şi solidaritate.

Mascota FOTE - scoasă la vânzare cu 35 de lei

Martinel, ursul care a ajuns mascota Festivalului Olimpic al Tineretului European (FOTE) 2013, a fost scos la vânzare începând de ieri în toate hotelurile din Poiana Braşov la care sunt cazaţi sportivii şi delegaţiile din care fac parte, a anunţat, ieri, directorul Asociaţiei pentru Promovarea şi Dezvoltarea Turismului Braşov, Christian Macedonschi, consilier local din partea Forumului Democrat al Germanilor.

"Este o iniţiativă personală, pentru că am văzut că mas-cota festivalului nu era de găsit cu câteva zile înainte de manifestare. Este confecţionată din ghips turnat la o firmă din Miercurea Ciuc şi are o înălţime de 12 cm. A fost foarte important să dăm un semnal că putem face şi noi această mascotă nu doar să o importăm de cine ştie unde. Avem gata 500 de bucăţi, dar am comandat 2.200. Eu cred că se va vinde, preţul fiind de 35 de lei. Ne gândim ca ursuleţul Martin să devină mascota Braşovului şi să o confecţionăm de acum încolo la orice mare manifestare din Braşov, cum ar fi de exemplu festivalul Oktoberfest, dar bineînţeles că nu va fi un ursuleţ pe patine sau schiuri, ci cu o halbă în mână", a spus Chris-tian Macedonschi.

Mascota FOTE, ursuleţul Martin, are conformaţie de jucărie, îmbrăcată cu pulover galben, fular roşu, pantaloni albaştri, cu o curea neagră cu cataramă argintie şi ghete de culoare roşu cu galben şi câte două clapete de culoare argintiu şi negru, prezentat în mai multe ipostaze care corespund celor opt discipline ale competiţiei, schi alpin, schi fond, patinaj artistic, patinaj viteză, snowboard, sărituri cu schiurile, biatlon şi hochei pe gheaţă. Ursuleţul are pe cap o căciulă cu moţ de culoare albastră, iar urechile ursuleţului ies afară din căciulă. (Ovidiu VRÂNCEANU)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Formidabil tupeu la acest Victor Ponta, dupa ce i-a blamat pe "cei care ne-au bagat in acest necaz'', se duce si declara deschise jocurile...

    In orice caz, faptul ca actuala editie a FOTE ar putea fi de succes, ii pune in incurcatura pe USL-isti. Si, asta se vede din programul televiziunilor fidele, care aproape ca nici nu pomenesc de acest adevarat eveniment sportiv. Cu toate ca ar fi fost un extraordinar prilej de propaganda si reabilitare a imaginii Romaniei sifonata asta vara. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb