OMS: 514 milioane de copii suferă de carii dentare ale dinţilor primari. Dr. Ela Oprea: Sigilarea şi fluorizarea dentară scad riscul de apariţie a cariilor cu până la 80%

A.F.
Miscellanea / 1 iunie 2023

OMS: 514 milioane de copii suferă de carii dentare ale dinţilor primari. Dr. Ela Oprea: Sigilarea şi fluorizarea dentară scad riscul de apariţie a cariilor cu până la 80%

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, 3.5 miliarde de oameni se confruntă cu probleme dentare. În ceea ce-i priveşte pe cei mici, 50% dintre aceştia nu respectă normele de igienă orală, astfel încât 514 milioane de copii suferă de carii dentare ale dinţilor primari, conform unui comunicat remis redacţiei.

Conform comunicatului, în acest context, metodele de prevenţie, cum ar fi sigilarea dentară şi fluorizarea dentară, devin tot mai importante în menţinerea sănătăţii orale a copiilor. Cele două manopere, alături de periajul profesional, sunt metode folosite pentru a preveni apariţia cariilor dentare atât pe dinţii temporari cât şi pe dinţii permanenţi.

Sigilarea şi fluorizarea dentară scad riscul de apariţie a cariilor cu până la 80%

Potrivit dr. Ela Oprea, medic specialist Pedodonţie în cadrul Clinicilor Trident, prin realizarea intervenţiilor de sigilare şi fluorizare dentară, riscul de dezvoltare a cariilor dentare scade cu până la 80%. Mai mult decât atât, aceste manopere scad sensibilitatea dentară, atribut important pentru pacienţii purtători de aparate dentare. Nu în ultimul rând, cele două intervenţii au beneficii majore pentru pacienţii cu structuri dentare deficitare, smalţ fragil sau displazii de smalţ.

Ce este sigilarea dentară?

"În timpul efectuării manoperei de sigilare a dinţilor se aplică pe suprafaţa ocluzală - suprafaţa cu care mestecăm alimentele de la nivelul molarilor şi premolarilor - un strat subţire de material de sigilare special conceput pentru acest tip de intervenţie. Aceste materiale eliberează constant în timp o cantitate mică de fluor, ceea ce duce la o creştere a rezistenţei smalţului în zona pe care este aplicată sigilarea. Sigilările dentare pot rezista o perioadă lungă de timp dacă sunt corect realizate şi dacă pacientul nu prezintă obiceiuri vicioase precum ronţăitul unor alimente foarte dure. Starea sigilărilor se verifică de fiecare dată în timpul controlului periodic la stomatolog," afirmă dr. Ela Oprea.

Ce implică procesul de fluorizare a dinţilor?

"Fluorizarea dinţilor constă în aplicarea pe smalţul dentar, primul strat al dintelui şi cel mai rezistent, de soluţii, geluri, varnishuri sau lacuri ce conţin o cantitate mare de fluor. Această substanţă ajută la refacerea structurii smalţului iar acesta devine mai puternic, mai rezistent în faţa atacurilor acide din timpul meselor şi gustărilor, moment în care PH-ul din cavitatea orală devine acid. Aceste substanţe se aplică controlat, în cabinetul dentar, în mai multe şedinţe, în funcţie de gradul de demineralizare dentară al fiecărui pacient, la indicaţia medicului stomatolog. Pentru a menţine acest rezultat se recomandă folosirea pastelor de dinţi pentru uz zilnic ce conţin fluor sau alte substanţe care ajută la refacerea smalţului afectat de carii incipiente necavitare," adaugă dr. Ela Oprea.

Cum poate fi îmbunătăţită igiena orală a copiilor?

Potrivit specialistei Clinicilor Trident, se recomandă efectuarea periajului dentar de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, cu periuţe dentare potrivite vârstei copilului, din momentul apariţiei primilor dinţi de lapte (6-10 luni).

"După vârsta de 3 ani, sub supravegherea unui adult, se recomandă folosirea periuţelor electrice special concepute pentru copii. Periajul dentar trebuie să fie verificat şi completat de către adultul care supraveghează copilul până când cel mic execută un periaj corect şi complet (ideal, până la vârsta de 8-9 ani). Pe lângă periajul dentar se recomandă folosirea aţei dentare sau a duşului bucal zilnic, precum şi a apelor de gură. Acestor indicaţii li se adaugă recomandarea de a merge periodic la medicul pedodont pentru control şi igienizare dentară, din trei în trei luni, pentru a preveni sau a ţine sub control eventualele probleme dentare," afirmă dr. Ela Oprea.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb