OMV Petrom se aşteaptă să nu plătească "taxa de solidaritate" pentru anul fiscal 2022

Andrei Iacomi
Piaţa de Capital / 12 - 13 ianuarie 2023

OMV Petrom se aşteaptă să nu plătească "taxa de solidaritate" pentru anul fiscal 2022

Actualizare ADRIAN CÂCIU: "Anunţul companiei OMV Petrom privind neplata taxei de solidaritate pentru 2022 a fost un anunţ de bursă"

Ministrul de Finanţe Adrian Câciu a declarat, referitor la faptul că OMV Petrom a precizat că se aşteaptă să nu plătească taxa de solidaritate pentru anul fiscal anterior, că "a fost un anunţ de bursă"...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - MFP: Taxa de solidaritate se aplică firmelor a căror cifră de afaceri provine în proporţie de peste 75% din sectorul combustibililor fosili

Ca răspuns la afirmaţiile făcute de reprezentanţii OMV Petrom, Ministerul Finanţelor Publice a anunţat astăzi, într-un comunicat de presă, că taxa de solidaritate se va aplica firmelor a căror cifră de afaceri provine în proporţie de peste 75% din sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor.

Potrivit sursei citate, transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Conform art. 1, alin. (1) din ordonanţa Guvernului, taxa de solidaritate se aplică firmelor care au cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv, din activităţi desfăşurate în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor, cu codurile CAEN:

0610 - «Extracţia ţiţeiului»,

0620 - «Extracţia gazelor naturale»,

0510 - «Extracţia huilei»,

1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» şi

1920- «Fabricarea produselor obţinute prin rafinarea petrolului»

Codurile CAEN şi ponderea cifrei de afaceri au fost stabilite conform, Articolul 2 (Definiţii), punctul 17, din Regulamentul (UE) 2022/1854:

"Societăţi din Uniune şi sedii permanente care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor" înseamnă societăţi din Uniune sau sedii permanente care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, astfel cum se menţionează în Regulamentul (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European şi al Consiliului (10)", subliniază sursa citată.

Totodată, contribuţia de solidaritate se datorează şi de către părţile afiliate, potrivit ordonanţei Guvernului:

"În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definită potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate şi care nu desfăşoară activităţile prevăzute la alin. (1)", se mai arată în comunicat.

---

"Ne aşteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul contribuţiei de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite", spune compania

OMV Petrom (SNP), cel mai mare producător de petrol din Europa de Sud-Est, se aşteaptă să nu plătească "taxa de solidaritate" pentru anul fiscal 2022, după cum reiese dintr-un raport al companiei publicat, astăzi, pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

La finele anului trecut, Guvernul a adoptat printr-o ordonanţă de urgenţă, ce transpune un regulament al Uniunii Europene, aşa-numita "contribuţie de solidaritate", ce se va aplica producătorilor de ţiţei, gaze şi rafinăriilor. Prin aceasta, statul va taxa cu 60% profiturile impozabile care depăşesc cu peste 20% media ultimilor patru ani. Cu toate că regulamentul UE prevede un nivel minim al taxei de 30%, la noi s-a optat pentru o taxă dublă, ceea ce stârnit nemulţumirea unor jucători din domeniu.

"În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor ordonanţei de urgenţă, ne aşteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului", se arată în raportul de astăzi al companiei.

Potrivit documentului, în primele nouă luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja către Bugetul de Stat al României redevenţe, impozite suplimentare şi alte contribuţii specifice industriei de aproximativ 5,2 miliarde de lei, la care se adaugă aproximativ 1,6 miliarde de lei impozit pe profit. "În total, pentru primele nouă luni ale anului 2022, acestea reprezintă aproximativ 60% din profitul brut înainte de impozitare şi au crescut de peste şase ori faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 şi trimestrului al patrulea din 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023", se mai menţionează în raport.

Pentru primele nouă luni ale anului trecut, OMV Petrom a raportat un profit net consolidat de aproape 9,16 miliarde de lei, de peste cinci ori mai mare faţă de cel din perioada ianuarie-septembrie 2021, în condiţiile în care veniturile din vânzări au urcat cu 160%, până la 44,24 miliarde lei.

Grupul OMV deţine 51% din OMV Petrom, în timp ce Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 20,6% din producătorul de petrol şi gaze, a cărui evaluare bursieră se ridică la aproape 28 miliarde de lei.

Opinia Cititorului ( 36 )

  1. sa vezi distractie pe bursa :-))

    si iarasi intrebarile ce ne macina : Oare stiau unii ??? :-))) 

    1. Nu stie nimeni nimic, le acorzi credit prea mare ,nu sunt atat de malefici, e doar prostie si incompetenta pura

      Nu e prostie,e ticalosie pura.tradatorul de tara virgil popescu,ministrul energiei e omul lor.oare cine s-a ocupat de aceasta ordonanta???tata?

      Nu te oftica, iti ia ani din viata :))

      Forza SNP! 

      Cei de la FP cred ca stiau de ordonanta cand au facut acel fire sale. Dar ma gandesc acum la ce se gandesc?

      Nu cred ca stiau, daca te uiti la "Actualizare privind programele de rascumparare ale Fondului" vezi ca anul acesta FP intentioneaza sa isi rascumpere 3.5 mld de actiuni, adica 56% din numarul total de actiuni si aveau nevoie de cash.

      ordonanta a fost emisa de Min de Finante,

      acolo trebuie cutat inteligentul 

      Da dar de ce fire sale totul rapid in cateva ore s-au scapat de 2,8% din Petrom. De unde urgenta?

      Urgenta? Daca incepe rascumpararea in Ianuarie si esti in Decembrie, nu te-ai grabi? Ai lasa totul pe ultimul moment?

      Min Finante.

      Vanzatorul era cunoscut demult, iar cumparatorii de asemenea, daca ne gandim ca fondurile de pensii nu au in ce sa bage banii. Oferta era asteptata, deci. FP a vandut SNP, in oferta publica, prin 2016 cred, chiar sub pretul de 0.2 lei pentru retail, asa ca pretul asta, mai mult decat dublu e parfum pentru ei

    Parca suntem la circ.

    Uite profitul, nu e profitul! 

    1. Profitul este, plata extra-taxei nu mai este de actualitate! pilele amantele si analfabetii din ministerul de finante credeau ca se pun la chichite legale si fiscale cu juristii si avocatii unei multinationale cu miliarde profit :)))))

    Foarte bine SNP. Acum hai cu investitiile in Neptun Deep, Georigia, Kazahstan, unde mai sunt proiecte in lucru, ca nu se stie cand dau astia alta ordonanta. Nu mai ai curaj sa faci profit in Romania.

    Fratilor care aveti actiuni la bursa la orice companie, acest guvern anti BVB trebuie sa dispara. Votati orice in afara de PNL si PSD! 

    1. Las ca vine Ciolacu din Mai și o sa fie bine.......

      Abia astept..

    Stiam ca SNP are oameni destepti, dar sunt sincer impresionat.

    Ce este rau. este ca vroiam sa mai cumpar. Acum ca a iesit FP, sa nu il vedem sus sanatos, mai ales daca dau dividend special.

    Am vandut ricoseul la 0.44 și acum mă oftic...trebuia sa mă gândesc ca oug a fost făcut de juriștii SNP, nicidecum de analfabeții din minister...

    1. Actiunea este acum 0.455, nu reintrii?

      ba da, aștept campania media de denigrare a snp...poate mai scade.

      Bravo, eu am fost unul din desteptii care au vandut la 0.4190 la sfarsitul anului. Intre timp am recumparat si aia a fost.

    Eu vand pe praguri.

    M-am saturat de alba-neagra legislativa din energie si ce-o mai urma. 

    Acesti guvernanti cred ca fac bine cu toate amestecurile in economia de piata. Tot dau pomeni la unii si altii. Rezultatul e un stat tot mai indatorat, o moneda tot mai slaba, si o economie mai slab dezvoltata, din cauza incertitudinilor legislative.

    In loc sa ai cetateni care merg pe picioarele lor si care cauta si gasesc solutii la probleme pe masura ce apar, vei avea cetateni care tot asteapta sa-i ajute statul si sa-i care cineva in spinare. Pentru ca de voie de nevoie oamenii ar gasi singuri solutii.. poate nu te vor mai vota, dar asta e o alta poveste.  

    1. Statul e tot mai indatorat dar scos de inflatie, care o platim toti. In schimb banii imprumutati ajung doar in buzunarele unora. Si iata re-distributia...

    O sa ajungă 0.5500 lei pana la dividente. În niciun caz nu e de vândut SNP , doar de acumulat pana atunci.

    Părerea mea. 

    1. Depinde de dividend, daca sunt prudenti cu propunerea, 0.0375, sau cu 10% mai mult ca in 2022, vedem oare depasirea lui 0.5?

      Dinu tu speri sa vinzi SNP la 0.5500,dar de la sperante pana la fapte,realitatea iti arata ca pierzi

    Oricat ar da dividend nu de paseste 0.5, parca e blestemat SNP.

    1. O sa treaca de acest prag mai ales ca au iesit cei de la Fondul Proprietatea din actionariat.

      In maxim 1 an o sa vedem actiunea undeva la 0.65 maxim 0.88....ca sa aibe apoi FP cum sa dea explicatii actionarilor de ce au vandut actiunile (vezi si vanzarea SNN in decembrie la 17 ron ).

      Poate cei de la OMV isi vor schimba si MM-ul si il vor face 100 % austriac ca au de unde..... 

      Stai linistit , au vandut SNG la 23, TGN la 190

      Daca scade consumul nu mai fac vanzarile din 2022, daca mai pui si pretul nu mai fac profitul, detin snp dar nu-l vad peste 0.6Ron

      Tuce calcule faci daca nu te superi? 

      Inocentiu ai de gand sa reinvestesti dividendul? Si daca da, la ce nivel?Daca Dinu are dreptate si se duce la 0.55 la cat cumperi?

      Nu reinvestesc daca nu imi convine pretul

      De 20 de ani SNP oscileaza cuminte intre 0,3 si 0,5...

      Pune dividendele babane, majorarea de capital si o sa vezi ca nu-i asa... :)

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb