Pădurile şi pădurarii români ameninţaţi de despădurire

B.F.
Miscellanea / 18 noiembrie 2019

Pădurile şi pădurarii români ameninţaţi de despădurire

Porţiuni întregi de munte despădurite agresiv în Carpaţi, în România, arată că autorităţile nu reuşesc să controleze acest flagel, care pune în pericol inclusiv pădurarii, relatează AFP.

Doi angajaţi ai oficiului român al pădurii Romsilva au fost ucişi în sectoare diferite în ţară, unde se aflau în misiuni de patrulare.

Unul dintre paznici, Liviu Pop, un pădurar din Maramureş (nord), a fost împuşcat pe la spate imediat după ce a avertizat la telefon că a surprins trei persoane care tăiau ilegal lemn. Cu o lună mai înainte, unul dintre colegii săi din Iaşi (nord) a fost lovit cu securea în cap.

Aceste omucideri au îndreptat reflectoarele asupra acestui flagel al defrişării clandestine a pădurilor române, de care sunt învinovăţite puterile publice, considerate incapabile să acţioneze eficient.

Pădurarii au manifestat în două rânduri, în octombrie şi noiembrie, pentru a-şi exprima nemulţimirile. Potrivit Romsilva, 185 de agenţi au fost agresaţi în cadrul serviciului din 2014.

În România - unde pădurile acoperă o treime din suprafaţa ţării (şapte milioane de hectare) - filiera lemnului reprezintă aproximativ 126.000 de locuri declarate şi 3,5% din PIB.

O parte a arborilor tăiaţi este folosită la încălzire, în zona rurală, unde trăieşte în continuare un român din doi. Piaţa internaţională a mobilei şi bricolajului consumă altă parte din această resursă, prin implantarea în România a mai multor grupuri străine, inclusiv numele greu austriac Schweighofer, care lucrează cu mulţi intermediari locali.

Potrivit Romsilva, volumul de lemen tăiat ilegal s-a ridicat la 206.000 de metri cubi în 2018, dintre care 31.000 de metri cubi provenind din păduri publice.

Aproximativ jumătate dintre pădurile române aparţin unor entităţi private. Pădurarul Valentin Dirig considră că "problema vine de la proprietari privaţi, care şi-au recuperat terenurile după căderea comunismului şi care cred că pot face orice".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Adevarul este ca nici o autoritate din Romania nu doreste sa apere padurile. Se stie ca in America in momentul in care au fost create primele parcuri naturale nationale, ele au fost protejate impotriva taierii padurii si uciderii animalelor prin infiintarea unor forte armate specializate, dotate cu tot ce era necesar pentru a actiona, inclusiv legislatia corespunzatoare.

    Asa ca ceea ce se intampla in Romania s-a intamplat si multe alte tari. Diferenta este ca acolo guvernelor chiar le-a pasat de apararea si dezvoltarea mediului.  

    La o scara mai mica, vedeti ce s-a intamplat in Bucuresti cu spatiul verde de pe Bd. Decebal, care a disparut intr-o luna. Trotuarele largi care aveau un spatiu verde generos cu copaci, tufe de trandafiri, arbusti, cate un corcodus aparut spontan, tufe de liliac si alte plante( multe sadite de locatari) au inceput mai intai sa fie pietruite de catre terasele instalate la parterul blocurilor iar in aceasta vara totul a fost pavat cu mari dale de piatra in care din loc in loc sunt pomi betonati.

    Au iesit cetatenii in strada sa protesteze? Nu. A facut vreo declaratie de protest primarul general, dna Firea? Nu. Primarul sectorului 3 se lauda cum planteaza copaci si recupereaza spatii retrocedate din parcurile sectorului. Acesta este modul cum inteleg ei sa protejeze mediul. Este dezolant. 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

30 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4906
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2932
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9203
Gram de aur (XAU)Gram de aur364.5107

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb