Parlamentul a aprobat achiziţia a 200 rachete Patriot

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Politică / 21 decembrie 2023

Sursa foto: www.roaf.ro

Sursa foto: www.roaf.ro

English Version

Comisiile de Apărare din cadrul Parlamentului au aprobat cu unanimitate de voturi solicitarea trimisă de Ministerul Apărării Naţionale privind achiziţia a 200 de rachete Patriot, pentru care ţara noastră va plăti aproximativ 1,08 miliarde euro, fără TVA. Este vorba despre rachetele destinate consolidării capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol aferentă programului de înzestrare "Sistem de rachete sol-aer cu bătaie mare (HSAM)".

Achiziţia se va face în contextul crizei de securitate din regiune, pentru operaţionalizarea şi consolidarea capabilităţii de apărare aeriană cu baza la sol. Achiziţia se va face prin Agenţia NATO pentru Sprijin şi Achiziţii (NATO Support and Procurement Agency - NSPA). Achiziţia va fi făcută de NSPA prin atribuirea unui contract către Compania COMLOG/Germania, pentru fabricarea rachetelor, şi printr-un acord FMS (Foreign Military Sales) tip LOA (Letter of Offer and Acceptance) cu Guvernul Statelor Unite ale Americii, pentru omologarea rachetelor fabricate în Europa.

Conform datelor NSPA, preţul maxim unitar al unei rachete este de aproame 5.444.750 euro, fără TVA. Costul total estimat pentru întregul pachet de 200 de rachete este de 1.088.950.000 euro, fără TVA, şi include piese de schimb, servicii conexe şi costuri FMS. Preţul final va fi stabilit cu exactitate după iniţierea procedurilor de atribuire a contractului de achiziţie. Avansul iniţial, de aproximativ 35% din valoarea totală estimată a întregului pachet, trebuie plătit până la finalul primului trimestru al anului 2024.

Rachete PAC-2 GEM-T sunt cele mai moderne versiuni ale rachetelor PAC-2, care poate angaja ţinte de diferite tipuri, de la avioane, drone sau elicoptere inamice, până la rachete de croazieră sau, în special, rachete tactice balistice. Racheta PAC 2 GEM-T are o rază operaţională de circa 160 kilometri, un plafon de 32.000 metri, folosesc o ghidare cu un radar semi-activ şi nimicesc ţintele prin explozie în proximitatea lor. Rachetele PAC-2 GEM-T sunt cele mai mari ale sistemului Patriot din punct de vedere al dimensiunilor, putând fi montate maxim către patru per lansator.

Rachetele respective au fost folosite pe frontul din Ucraina şi au reuşit în numai câteva minute să doboare în Rusia un avion bombardier SU-24, un avion de luptă SU-35S şi două elicoptere militare Mil Mi-8. Forţele militare de la Kiev au mai afirmat că rachetele Patriot ar fi reuşit să intercepteze şi câteva rachete hipersonice ruseşti Kinjal.

Ţara noastră a plătit 3,9 miliarde dolari pentru şapte sisteme antiaeriene Patriot noi, în cea mai recentă configuraţie disponibilă (3+), la pachet cu câteva sute de interceptori. România a cumpărat 7 sisteme de rachete Sistemele au următoarele componente: setări radar, sisteme de control, grupuri de antene, lansatoare (care pot transporta şi lansa câte 4 rachete PAC-2 GEMT sau 12 rachete PAC-3 MSE), rachete PAC-2 Guidance Enhanced Missile-TBM (GEM-T), rachete PAC-3 Missile Segment Enhancement (MSE), centrale electrice.

Până în prezent au fost livrate patru sisteme Patriot. Primul sistem a fost livrat Forţelor Aeriene Române în anul 2020, iar din anul 2021 execută misiuni specifice de apărare aeriană şi împotriva rachetelor care ar intra în spaţiului aerian al României şi al NATO. Al doilea sistem a fost primit în cursul anului 2022, testarea de acceptanţă şi anduranţă fiind realizate în luna decembrie a anului trecut după care a intrat în dotarea Regimentului 74 Patriot. Sistemele trei şi patru au fost primite în anul 2022 şi 2023.

Opinia Cititorului ( 12 )

  1. Ce mișto, ca ptr. arme bugetul tarii are bani,

    dar ptr. salarii și pensii nu are 

    1. Am intrat in liga celor bogati. S-a vazut recent in zona Marii Rosii unde se foloseste o racheta de 1mil $ pt a dobari o drona de 20000 $

      Un nou abuz la buzunarul omului de rand

      Ma intreb cat va mai continua acest circ sinistru in care ultima tara ca nivel de trai din UE baga sume enorme in armament.  

      pai Italia are deficit 170% , Grecia 140%, Spania 120%, deci se poate, noi mai avem pina acolo deci dureaza.

      Ce vorbesti, de Hungaristan-ul tau nu ne spui nimic? Ponderea datoriei in PIB 71% si anul asta Hungaristanul s-a inarmat la fel de mult ca Ucraina:-)

      Daca vorbesti de Hungaristan,ar fi bine sa si cunosti problema,

      majoritatea sumelor investite de Ungaria,a fost ptr. a dezvolta 

      puternic propria industria de armament,din care vor castiga, 

      foarte multi banuti in viitor,au creat 4 companii unguresti si au 

      reusit sa atraga 2 companii straine(USA+Germania) care produc

      armament in Ungaria  

    Iacata pentru ce sunt aceste razboaie . donati tot armamentul pe care il aveti Ucrainei si apoi veniti la noi si cumparati , simplu !

    1. pai nu i cea mai profitabila industrie, din toate timpurile?

      Bai nene mai cumparam mult arme de la americani ???

    pai minciuna cu gara in buget?? sau mai luati 1000 de BMW uri pt militie si n 2024 si masinile de servici sa fie folosite si n scop personal, ca si acum?

    si de ce ai vrea sa se termine mascarada din ucraina? inarmarea e pe culmi, banetul curge spre americani....conflicte multe sa fie!!

    Cea mai mare lovitura financiara data de companiile de armament din SUA! Razboaie sa fie ca marfa este...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb