Parlamentul European dezbate o moţiune simbolică care să declare o "urgenţă climatică", cu doar o săptămână înaintea conferinţei climatice a Naţiunilor Unite la Madrid, pentru a exercita presiune asupra noii Comisii Europene, relatează Euronews.ro.
Aceştia intenţionează să transmită declaraţia în timpul unei dezbateri cu privire la summitul climatic COP25 al Naţiunilor Unite, care începe la 2 decembrie la Madrid.
Europarlamentarul liberal Pascal Canfin, preşedintele comisiei de mediu al Parlamentului European este unul dintre eurodeputaţii care conduc rezoluţia parlamentului înaintea summitului U.N.
Acesta a declarat pe contul lui de Twitter că: "Declaraţia Europei privind starea de urgenţă climatică şi de mediu este simbolică. Dar dacă joi nu votăm în favoare, atunci simbolismul ar fi groaznic. Fac apel la responsabilitatea fiecărui membru al Parlamentului European".
Parlamentul a presat în mod repetat Comisia Europeană să ia o poziţie mai puternică asupra schimbărilor climatice, iar preşedintele viitoarei Comisii, Ursula von der Leyen, a declarat că lupta împotriva schimbărilor climatice este una dintre priorităţile programului ei de conducere.
Von der Leyen doreşte crearea unui "Acord ecologic european" destinat eliminării emisiilor de carbon până în anul 2050. Obiectivele actuale vizează reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din UE cu 40% până în 2030.
Trei dintre cele 28 de state ale Uniunii Europene au refuzat acest acord, prevenind o intervernţie a blocului în timpul summitului Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice.
Declaraţia europarlamentarului a primit critici din partea activiştilor şi organizaţiilor de mediu, care solicită măsuri suplimentare pentru soluţionarea situaţiilor de urgenţă climatică, nu doar o moţiune simbolică.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 26.11.2019, 09:48)
Nu e nevoie de declaratie, stim cu totii ca suntem in galeata