Poliţiştii Inspectoratului General pentru Imigrări - Direcţia pentru Imigrări a Municipiului Bucureşti au desfăşurat, în ultimele 24 de ore, mai multe acţiuni proprii pe linia prevenirii şi combaterii şederii ilegale şi a muncii nedeclarate a cetăţenilor străini, pe rază municipiului Bucureşti, conform comunicatului de presă remis redacţiei nostre de către Ispectoratul General pentru Imigrări.
În ultimele 24 de ore, în urmă acţiunilor întreprinse, poliţiştii de imigrări din municipiul Bucureşti au aplicat sancţiuni contravenţionale în valoare de 12.000 de lei pe numele reprezentanţilor a 4 societăţi comerciale, pentru nerespectarea prevederilor OG 25/2014 privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României, în cazul a 22 de străini.
Astfel, în urmă controalelor la mai multe societăţi comerciale, poliţiştii au aplicat 5 sancţiuni contravenţionale în valoare de aproape 12.000 de lei pentru nerespectarea prevederilor privind încadrarea în muncă şi detaşarea străinilor pe teritoriul României şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind regimul străinilor în România în cazul a 22 de străini, membri de familie ai unor cetăţeni români sau aflaţi la studii, din Turcia, Serbia, Maroc şi Moldova.
Reprezentanţii firmelor au fost sancţionaţi pentru primirea la muncă a cetăţenilor străini fără aviz de angajare, precum şi neîndeplinirea obligaţiei angajatorului de a anunţa I.G.I. asupra începerii sau încetării contractului de muncă a străinilor.
Totodată, în cadrul activităţilor, poliţiştii de imigrări au depistat, cu şedere ilegală, un tânăr de 18 ani, din Turcia. Acesta a fost sancţional cu amendă în valoare de 400 de lei şi obligat, prin decizie de returnare, să părăsească ţara în terme de 15 zile, confom prevederilor OUG 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată.
Acţiunile desfăşurate de către poliţişti urmăresc asigurarea ordinii şi siguranţei cetăţeanului prin exercitarea unui control permanent asupra respectării legalităţii şederii în România a străinilor, precum şi combaterea migraţiei ilegale şi a muncii nedeclarate.
Străinii titulari ai dreptului de şedere temporară pentru studii pot fi încadraţi în muncă pe teritoriul României fără aviz de angajare numai cu contract individual de muncă cu timp parţial cu durata muncii de maximum 4 ore pe zi.
Angajatorul/beneficiarul prestării servicii care are încadrat în muncă/detaşat un străin din categoria celor care au nevoie de aviz, are obligaţia de a comunica Inspectoratului General pentru Imigrări, în cel mult 10 zile de la dată începerii activităţii acestora pe teritoriul României, copia contractului individual de muncă, copia actului de detaşare, precum şi a înscrisurilor prevăzute de lege.