O bună parte din vârstnicii americani renunţă să iasă la pensie pentru că nu are suficienţi bani, având în vedere creşterea costurilor cu serviciile medicale, sistemele de protecţie socială şubrede şi planurile de economisire inadecvate, transmite Bloomberg.
Pentru prima dată în ultimi 57 de ani, gradul de participare la forţa de muncă în rândul persoanelor care au atins vârsta de pensionare a trecut pragul de 20%, arată un raport publicat de managerul de fonduri United Income.
În luna februarie a acestui an, ponderea persoanelor în vârstă de 65 de ani care lucrau sau căutau un loc de muncă plătit era dublă faţă de un minim de 10% în 1985.
Cea mai mare creştere a gradului de ocupare s-a înregistrat în rândul vârstnicilor absolvenţi de facultate, în cazul cărora ponderea celor cu vârsta de 65 de ani care lucrează este acum de 53% faţă de 25% în 1985.
Această creştere a populaţiei de vârstnici absolvenţi de facultate care lucrează în continuare a majorat cu 63% veniturile medii până la 78.000 de dolari pe an, faţă de 48.000 de dolari cât câştigau persoanele în vârstă care munceau în 1985.
În comparaţie, venitul unui muncitor american cu vârsta de peste 65 de ani a crescut cu doar 38% în aceeaşi perioadă, până la o medie de 55.000 de dolari.
Vicepreşedintele United Income, Elizabeth Kelly spune că există o neconcordanţă între muncitorii vârstnici care au cea mai mare nevoie de bani şi cei care pot să lucreze şi lucrează, transmite sursa citată.
"Persoanele mai educate, mai înstărite şi într-o stare de sănătate mai bună sunt cei care continuă să lucreze, dar probabil omologii lor mai puţin educaţi din clasa muncitoare sunt cei care au mai multă nevoie de un loc de muncă", subliniază Elizabeth Kelly.
Conform logicii convenţionale, oamenii au nevoie de aproximativ 80% din veniturile de dinainte de pensionare pentru a se putea descurca, după ce încetează să mai lucreze.