Cotaţia ţiţeiului brut a urcat ieri, la New York, până la nivelul maxim al tuturor timpurilor, ca urmare a întreruperii livrărilor din Nigeria şi Mexic, respectiv a sporirii cererii de combustibili din China. Preţul petrolului este influenţat şi de cererea mare de plasamente în materii prime, care promit câştiguri mai mari investitorilor decât acţiunile, obligaţiunile şi alte instrumente financiare.
La New York Mercantile Exchange, în prima parte a zilei de ieri, preţul petrolului cu livrare în luna mai a ajuns la recordul de 113,93 dolari/baril, după care a înregistrat 113,50 dolari/baril. Cotaţia este mai mare cu 1,74 dolari (1,6%) faţă de ziua anterioară. În ultimul an, preţul petrolului a crescut cu 78% pe piaţa din SUA.
La ICE Futures Europe din Londra, cotaţia petrolului Brent cu livrare în mai a crescut cu 2,24 dolari (2%), la 112,08 dolari/baril - nivel maxim istoric. Ulterior, preţul a ajuns la 111,60 dolari barilul.
De precizat că Mexicul, al treilea furnizor de petrol al SUA, şi-a închis cel de-al patrulea terminal de export la data de 14 aprilie, iar compania italiană "Eni" SpA şi-a oprit producţia din Nigeria, în urma unei explozii. În aceste condiţii, China a anunţat, ieri, că importurile sale de motorină au sporit cu 49% în martie.
Preţul mare al petrolului afectează veniturile companiilor aeriene şi generează creşterea costului alimentelor, respectiv a inflaţiei. Acesta umflă, în schimb, profiturile producătorilor de ţiţei.
1. fără titlu
(mesaj trimis de gigi în data de 16.04.2008, 23:58)
inca un motiv pentru scumpirea carburantilor
ca lumea e multa si proastaaaaa cred ei!
dar la un calcul elementar de clasa a-I- a ar vedea ca barilul la 113 $ la un curs de 2,3 lei /$ nu difera foarte mult de un baril de 90 $ la un curs de 2,8 lei /$
asa ca sefii companiile petroliereee ar trebuie sa mearga la scoala elementara