Piaţa muncii din Statele Unite, sub umbra Covid-19

M.G.
Ziarul BURSA #Internaţional / 7 decembrie 2020

Piaţa muncii din Statele Unite, sub umbra Covid-19

Piaţa muncii din Statele Unite a continuat expansiunea în noiembrie, pentru a şaptea lună consecutiv, creând per total 245.000 de noi locuri de muncă, arată statisticile publicate vineri de Departamentul american pentru muncă. Climatul din piaţa muncii s-a deteriorat însă semnificativ după ce în octombrie economia americană a generat 610.000 de locuri de muncă, cifră revizuită şi ea în jos de la o estimare iniţială de 638.000.

Analiştii americani citaţi de investing.com notează că numărul noilor angajări din noiembrie este cel mai mic din ultimele şase luni, ceea ce relevă probabilitatea ridicată ca economia să deccelereze în continuare în lunile de iarnă. În mod normal un plus de 245.000 de noi locuri de muncă ar reprezenta o lună bună, dar numărul americanilor care încă sunt fără loc de muncă ca urmare a lockdown-ului, raportat la februarie, rămâne la 9,8 milioane în ciuda revenirii economice de până acum. De notat de asemenea că raportul a acoperit doar primele două săptămâni din noiembrie, perioadă de vârf activităţii economice post-lockdown. Estimările iniţiale pentru raportul pe luna noiembrie erau de circa 469.000 noi angajări.

Frâna de pe piaţa muncii a venit ca urmare a reintensificării pandemiei şi a aşteptărilor mai pesimiste din rândul companiilor în privinţa evoluţiei activităţii economice pe următoarele trei luni. Noul val de Covid-19 din Statele Unite a ajuns la un punct de maximum în aceste zile, doar pentru 3 decembrie fiind raportate 216.548 de noi cazuri de infectări. Vineri a fost de altfel publicată, de către autorităţile americane, o estimare de dublare a numărului de decese ce ar urma să aibă loc până la finele lunii aprilie ca urmare a infectării cu Covid-19, aproape 550.000. Autorităţile americane au reintrodus anumite restricţii în ultimele săptămâni fără a acorda însă sprijin companiilor pentru păstrarea forţei de muncă în regim de şomaj tehnic cum s-a întâmplat în lunile de lockdown şi în primele luni ce au urmat ieşirii din lockdown.

Deteriorarea climatului din piaţa forţei de muncă ar trebui să pună presiune pe Congresul american pentru un acord privind un nou pachet de stimulente fiscale. Un grup de senatori americani din ambele partide au înaintat recent un astfel de pachet în valoare de 908 milioane de dolari, plan care a sprijinit cotaţiile bursiere în ultima săptămână (alături de ştirile pozitive din sfera vaccinurilor). Evoluţia din piaţa muncii ar putea fi privită pozitiv de piaţa bursieră americană în condiţiile în care o deteriorare suplimentară în decembrie va adăuga la presiune, piaţa anticipând un nou pachet de stimulente încă din septembrie fără însă a-l include per total în preţ. Noi măsuri fiscale de stimulare ar avea natural, totodată, un efect benefic asupra activităţii economice şi a cotaţiilor.

La deschiderea pieţei bursiere americane, 16:30 ora României, şi la o oră de la publicarea raportului privind piaţa muncii, principalii doi indici bursieri americani (Dow şi US500) erau în creştere uşoară, în preajma maximelor istorice, cu un plus de circa 0,3%. Sectorul tehnologic (Nasdaq 100) subperforma, cu un plus de doar 0,1%.

În orice caz, în sectorul de retail american au fost înregistrate în noiembrie un număr de 35.000 de concedieri, potrivit raportului Departamentului pentru muncă. Sectorul privat a generat 344.000 de noi locuri de muncă, în timp ce în sectorul guvernamental contractele de muncă s-au redus cu 99.000, mare parte angajaţi care au coordonat recensământul naţional din acest an. De asemenea, în industriile ospitalieră şi recreaţională s-au adăugat, în noiembrie, 31.000 de noi locuri de muncă.

Per total, rata şomajului a scăzut de la 6,9% în octombrie la 6,7%, minimul post-pandemic. Aşa-numita rată a şomajului U6, care are o definiţie mai largă a şomajului, a scăzut şi ea la 12,0% de la 12,1% în octombrie. Numărul celor care nu şi-au găsit un loc de muncă de 27 de săptămâni a sărit cu 385.000 în noiembrie la 3,9 milioane de americani.

Consumul în Statele Unite reprezintă circa 70% din economie, ceea ce face ca raportul privind piaţa muncii să fie îndeaproape urmărit de pieţe şi analişti.

"Este un raport dezamăgitor care arată că cel de-al treilea val al pandemiei are un efect mult mai puternic asupra angajărilor decât se estima înainte. Perspectivele pentru o recuperare puternică a cheltuielilor de consum ar putea să fie în pericol. Este un apel de trezire pentru Congress şi ar trebui să sprijine (naraţiunea pentru) stimulul fiscal", comentează pentru Reuters Brad McMillan, şef de investiţii la Commonwealth Financial Network.

Rapoartele din ultimele săptămâni privind industria, serviciile şi cheltuielile consumatorilor indică o încetinire generală a activităţii economice în finalul lunii noiembrie, după un maxim în perioada 15 octombrie - 15 noiembrie. Economiile lumii au suferit în general în acest an cea mai severă contracţie a activităţii de la Marea Depresiune încoace ca urmare a lockdown-ului aplicat pentru contracararea crizei sanitare.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb