În primele trei luni ale anului 2024, piaţa românească de fuziuni şi achiziţii (M&A) a înregistrat 63 de tranzacţii, o creştere modestă faţă de cele 61 de tranzacţii înregistrate în T1 2023, indicând o accelerare a activităţii faţă de cele două trimestre anterioare, conform unui comunicat transmis redacţiei.
Potrivit comunicatului, valoarea estimată a activităţii locale de fuziuni şi achiziţii a fost 1,1 miliarde USD în T1 2024, în scădere faţă de 2,5 miliarde USD în T1 2023. Cu toate acestea, valoarea estimată a activităţii locale de M&A a scăzut doar cu 7% anual, atunci când se ia în considerare mega-tranzacţia din T1 2023, respectiv achiziţia operaţiunilor grupului italian Enel din România de către Public Power Corporation, pentru 1,3 miliarde USD.
Cea mai mare tranzacţie din primul trimestru a fost achiziţia operaţiunilor OTP Bank din România de către Banca Transilvania, cea mai mare bancă din ţară, pentru o sumă de 375 milioane USD. O altă tranzacţie semnificativă în această perioadă a fost achiziţionarea a 5 parcuri industriale din portofoliul logistic al Globalworth Real Estate Investments, pentru aproximativ 184 milioane USD de către CTP, cel mai mare dezvoltator listat public de proprietăţi industriale şi logistice din Europa, se precizează în comunicat.
De asemenea, Hidroelectrica, a finalizat achiziţia unor linii de business selectate ale UCM Reşiţa în T1 2024, semnând tranzacţia în T4 2023. Echipele multidisciplinare din EY au oferit consultanţă în fuziuni şi achiziţii, suport financiar şi fiscal, precum şi servicii de evaluare şi modelare a afacerilor pentru cumpărător, se arată în comunicat.
Investitorii strategici au rămas jucătorii dominanţi, reprezentând 92% din volumul tranzacţiilor în această perioadă. Tranzacţiile realizate de investitorii străini (inbound) au crescut cu 21% în T1 2024 faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, înregistrând 29 de tranzacţii, în timp ce jucătorii domestici şi-au redus activitatea cu 15% la 28 de tranzacţii (comparativ cu 33, în T1 2023). În ceea ce priveşte ţara de origine, cei mai activi investitori au venit din Statele Unite (6 tranzacţii), urmaţi de Austria cu 4 şi de Germania şi Olanda, fiecare înregistrând 3 tranzacţii. Sectorul de produse de consum şi retail a condus în volumul de activitate în primul trimestru cu 14 tranzacţii, urmat îndeaproape de imobiliare, ospitalitate şi construcţii cu 13 tranzacţii, şi de sănătate cu 8 tranzacţii. Sectoarele de tehnologie, şi energie şi utilităţi au urmat cu câte 5 tranzacţii fiecare, se menţionează în comunicat.