Euro s-a depreciat, vineri, cu 3,28 bani, BNR afişând un curs de referinţă de 4,4747 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele trei luni. O paritate oficială mai redusă decât cea de vineri a fost publicată de Banca Centrală pe 7 septembrie, când euro a fost cotat la 4,4741 lei.
Cursul a încheiat şedinţa interbancară la 4,4750 - 4,4780 lei/euro, foarte aproa-pe de nivelurile din şedinţa anterioară, într-o piaţă în care volumele de tranzacţionare în creştere din prima parte a zilei au dus cotaţiile sub 4,47 lei/euro. Nivelul minim din şedinţa de vineri a fost de 4,4740 lei/euro.
Dealerii ne-au precizat că pe piaţa interbancară au fost volume mari de tranzacţionare, ca urmare a creşterii interesului investitorilor faţă de moneda naţională, care mizează pe stabilitatea politică din ţara noastră.
Dealerii ne-a declarat: "Se înregistrează intrări de capital pe bondurile româneşti, pentru că este posibil ca investitorii să se aştepte la o evoluţie mai bună pe plan politic.
Mai este loc să se deprecieze moneda europeană în raport cu leul, având în vedere că săptămâna viitoare ne-am putea confrunta cu intrări de capital «sezoniere» de la românii din străinătate care trimit bani în ţară. Este posibil ca paritatea să ajungă, la sfârşitul anului, la 4,45 lei/euro. Evoluţia de astăzi (n.r. vineri) a cursului nu arată că se va opri la acest nivel".
Dolarul american a pierdut teren în faţa leului, BNR stabilind un curs de 3,4205 lei, mai mic cu 3,17 bani, comparativ cu valoarea anterioară. Paritatea oficială a atins cel mai redus nivel din 10 mai, când dolarul a fost de 3,4141 lei.
Rata de referinţă pentru francul elveţian a coborât, vineri, de la 3,7269 lei la 3,7022 lei/franc, atingând minimul pentru ultimele trei luni. Un curs oficial mai redus decât cel de vineri a fost afişat de BNR pe 17 septembrie, când francul a fost cotat la 3,6984 lei.
Preţul gramului de aur a scăzut, vineri, de la 188,27 lei, la 186,63 lei, nivel stabilit în şedinţa precedentă.