Plafonarea preţurilor RCA - cartoful fierbinte din mâinile Guvernului

George Marinescu
Ziarul BURSA #Politică / 27 martie 2023

Plafonarea preţurilor RCA - cartoful fierbinte din mâinile Guvernului

Reprezentanţii transportatorilor şi service-urilor auto nu sunt de acord cu plafonarea propusă de ASF, care ia în considerare preţurile de la 1 martie 2022 Ei consideră că la data respectivă preţurile explodaseră din cauza falimentului City Insurance, din septembrie 2021 Transportatorii solicită plafonarea preţurilor la valoarea de la 1 martie 2023, fără includerea tarifelor de referinţă publicate recent de ASF

Plafonarea preţurilor poliţelor RCA este principala măsură ce ar urma să fie adoptată de Guvern în cursul acestei săptămâni, potrivit declaraţiei premierului Nicolae Ciucă la începutul şedinţei de vinerea trecută a Executivului. Proiectul întocmit de Autoritatea pentru Supraveghere Financiară, care a propus îngheţarea tarifelor pentru poliţele RCA la valoarea de la 1 martie 2022, trebuie pus în acord cu observaţiile primite din partea tuturor actorilor din piaţa asigurărilor, care au exprimat diverse opinii şi rezervă în timpul scurt în care viitorul act normativ s-a aflat în transparenţă decizională.

Daniel Apostol, purtătorul de cuvânt al ASF, a afirmat şi el, după şedinţa de guvern, că Autoritatea a retras proiectul privind preţurile poliţelor RCA pentru a realiza o analiză a observaţiilor apărute.

Brokerii de asigurări au anunţat vineri că se opun proiectului de HG privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru poliţele RCA, principalul motiv fiind impactul negativ major pe care viitorul act normativ îl va avea asupra distribuţiei de asigurări, a consumatorilor şi, totodată, asupra tuturor participanţilor la traficul rutier.

"Varianta actuală a proiectului de act normativ riscă să determine un blocaj cvasi-total în piaţa de asigurări RCA, fie prin limitarea vânzării de poliţe RCA de către societăţile de asigurare, fie prin retragerea unor jucători de pe piaţa RCA (aşa cum s-a întâmplat cu Uniqa Asigurări după falimentul City Insurance), fie printr-o combinaţie a celor două ipoteze", se menţionează într-un comunicat comun semnat de Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări (UNSICAR) şi Patronatul Român al Brokerilor de Asigurare - Reasigurare (PRBAR).

Astfel, UNSICAR şi PRBAR solicită retragerea acestui proiect şi iniţierea unui dialog cu toţi actorii pieţei (consumatori, asigurători, distribuitori de asigurări, prestatori de servicii), în cadrul căruia să fie expuse punctele de vedere de către toate părţile implicate şi, împreună, să fie identificate soluţii constructive, în beneficiul şi pe termen mediu şi lung al consumatorilor de asigurări şi al păgubiţilor, precum şi al tuturor participanţilor la această piaţă.

Şi asociaţiile asigurătorilor au anunţat că nu sunt de acord cu proiectul de hotărâre de guvern privind îngheţarea preţurilor RCA, pe motiv că încalcă legislaţia europeană, este lipsit de fundament economic, ambiguu şi poate destabiliza şi mai mult piaţa.

Proiectul este criticat şi de patronatele din transportul rutier, precum şi de cel al service-urilor auto.

"Retragerea proiectului nu este decizia ASF, ci decizia ministrului de finanţe, Adrian Câciu, în urma dezbaterii aprinse din şedinţa Comisiei de Dialog Social, care a avut loc joia trecută. La şedinţa respectivă am arătat că este nevoie de o plafonare a preţurilor RCA, pentru a nu asistat în urma scandalului privind insolvenţa Euroins la o nouă explozie a preţurilor, ca după falimentul City Insurance. Dar am precizat că nu suntem de acord ca preţurile să fie îngheţate la valoarea din 1 martie 2022, deoarece atunci preţurile explodare extraordinar de mult la asigurători în urma falimentului City Insurance în septembrie 2021. Acest lucru reiese din raportările făcute de asigurători la finalul semestrului I 2022, când profitul companiilor respective se triplase comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2021. Noi dorim ca ASF şi Ministerul Finanţelor, pentru protejarea pieţei, a cetăţenilor plătitori de RCA şi a transportatorilor să plafoneze preţurile la valoarea din 1 martie 2023, fără includerea noilor tarife de referinţă anunţate de ASF după data respectivă. Plafonarea este necesară şi trebuie făcută cât mai rapid, pentru că altfel vom asista la o explozie uriaşă a preţurilor la RCA. Plafonarea RCA la preţul din 1 martie 2023, înainte de tarifele de referinţă anunţate de ASF este şi în beneficiul asigurătorilor, care vor practica preţuri reale şi vor avea şi un profit rezonabil, de bun-simţ. Nu facem nimic dacă plafonăm la valoarea din 1 martie 2022, pentru că din septembrie 2021 şi până la data respectivă preţurile RCA au explodat, dar după aceea, până la 1 martie 2023, piaţa asigurărilor s-a mai aşezat", a declarat, pentru ziarul BURSA, Vasile Ştefănescu, preşedintele Confederaţiei Operatorilor şi Transportatorilor Autorizaţi din România (COTAR).

El a menţionat că la şedinţa Comisiei de Dialog Social de la Ministerul Finanţelor, ministrul Adrian Câciu le-ar fi transmis participanţilor că în maximum două luni CEC Bank ar urma să emită poliţe RCA şi că a început deja demersurile de autorizare în acest sens de către ASF.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Sunt nemultumit ca sunt obligat sa cumpar polite rca fara valoare.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9755
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7397
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3041
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0232
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.6495

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb