Plenul Senatului a aprobat Legea de respingere a OUG 13

Adi Iacob
Politică / 20 februarie 2017

Palatul Senatului (Sursa foto: Wikipedia)

Palatul Senatului (Sursa foto: Wikipedia)

Actualizare 18:04

Senatorii au aprobat, în plen, proiectul de Lege de respingere a OUG 13/2017 înregistrându-se 100 voturi "pentru", nouă abţineri şi unul "împotrivă".

Dezbaterile asupra OUG 13 au durat aproximativ o oră şi jumătate. PMP a anunţat, prin vocea liderului de grup, că senatorii formaţiunii se vor abţine, în timp ce Călin Popescu Tăriceanu a părăsit sala înainte de votul final, afirmând că senatorii ALDE să decidă singuri cum vor să voteze, potrivit News.ro.

De altfel, Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului, a refuzat să conducă şedinţa de plen în care a fost respinsă OUG 13, delegându-l în locul său pe unul dintre cei patru vicepreşedinţi, social-democratul Nicolae Bădălău. Tăriceanu a stat pe tot parcursul şedinţei în băncile alocate senatorilor ALDE.

-------

Actualizare 17:37 Tăriceanu: "România e o parodie de stat de drept"

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat în plenul în care se dezbate legea de respingere a OUG 13, că ţara noastră a ajuns o "parodie" de stat de drept, în care a fost "forfotă" din cauza OUG 13, protestând chiar şi câinii, iar PSD a vrut să facă bine abrogând ordonanţa, în timp ce opoziţia a vrut să facă rău şi să "distrugă".

El a criticat Legea de respingere a OUG 13 din punct de vedere regulamentar, dar şi politic, transmite News.ro.

Regulamentar, el a criticat această situaţie "inexplicabilă", provocată de PNL şi USR, care au vrut cu orice preţ respingerea ordonanţei.

Tăriceanu a afirmat: "Au făcut mare caz că după ce OUG a fost abrogată trebuie să o mai respingem şi în Parlament. Cred că viziunea unora care sunt aici, cei mai nou veniţi, este să facă cu orice preţ rău. Orice trebuie respins. Dacă mai rămâne ceva care nu e respins, trebuie distrus. Făcând rău până la urmă aţi făcut bine, pentru că s-a dezincriminat abuzul în serviciu".

El s-a referit şi la "colegii de la PSD", care au vrut să facă bine, închizând dezbaterea publică pe tema OUG 13, dar s-a ajuns să facă rău, pentru că "inaugurăm printr-o premieră" o procedură care pune Senatul într-o situaţie "penibilă".

Din punct de vedere politic, Tăriceanu a avut din nou critici faţă de proteste, întrebându-i pe senatori dacă au înţeles totuşi pentru ce a fost toată "forfota" ultimelor săptămâni.

El a spus: "Aţi înţeles de ce a fost toată forfota asta două săptămâni, cu manifestaţii de stradă, cu patimi aprinse, cu invective, cu ultimatumuri? Au venit până şi câinii să protesteze în piaţa publică. Până la urmă, aţi înţeles de ce?".

Tăriceanu a afirmat că opoziţia, în special USR, are impresia că există două categorii de oameni, cei care vor să facă bine, luptând împotriva corupţiei, "cu orice mijloace, şi cu câinii", şi cei răi, care vor să slăbească lupta anticorupţie.

Tăriceanu a continuat: "Eu am avut o discuţie cu cei din PSD şi i-am întrebat: Aveţi vreo agendă ascunsă? Mi-au spus. Nu. Ordonanţa e cu dedicaţie? Nu. Bun, atunci retrageţi-o. În pofida faptului că OUG a fost retrasă, manifestaţiile au continuat".

Şeful ALDE s-a referit şi la criticile venite din exterior, în special din UE.

Tăriceanu a spus: "Nicăieri în UE nu regăsim o paradoie de stat de drept cum se regăseşte în România, dar sunt foarte multe ţări care se felicită că în România ne consumăm energiile, ne irosim timpul, în loc să ne mobilizăm cu toţii în jurul unui proiect major de ţară".

(M.I.)

--------

Legea de respingere a ordonanţei de urgenţă 13, prin care au fost modificate codurile penale, a primit, cu unanimitate de voturi, raport de aprobare, luni, din partea Comisiei juridice a Senatului, urmând ca respingerea să fie confirmată şi prin votul plenului Senatului.

Raportul, cu două amendamente, a fost adoptat cu unanimitate de voturi în Comisia juridică şi urmează să intre luni şi în plenul Senatului, relatează News.ro.

Amendamentele aprobate i-au aparţinut senatorului USR, George Dircă. El a propus schimbarea titlului actului normativ din lege de aprobare a OUG 13 în lege de respingere. De asemenea, Dircă a propus reformularea articolului unic al legii: "Se respinge ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi a legii nr. 235/2010 privind Codul de procedură penală". Ambele amendamente au fost votate în unanimitate de senatorii Comisiei juridice.

Senatorul USR George Dircă a mai propus trei amendamente prin care solicita să se precizeze în legea de respingere a OUG 13 că respectiva ordonanţă a fost abrogată şi că nu a produs efecte. Propunerile sale au fost însă respinse de comisie, el fiind singurul care a votat pentru aprobarea lor.

Raportul Comisiei juridice de respingere a OUG 13 va intra luni, la ora 16.00, pe ordinea de zi a plenului Senatului. După votul din Senat, OUG 13 va fi transmisă Camerei Deputaţilor care este forul decizional în acest caz.

Legea de aprobare a OUG 14/2017, prin care este abrogată OUG 13, a fost votată săptămâna trecută de Senat, iar luni intră în procedură legislativă în Camera Deputaţilor, care este for decizional. Şedinţa Comisiei juridice va începe la ora 15.00.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb