PNL a cerut Camerei înfiinţarea Comisiei de anchetă privind Fondul de rezervă bugetară

Alexandru Costea
Macroeconomie / 18 februarie 2015

Ponta: "În 2013 am avut cel mai mic Fond de rezervă, mai mic decât în Guvernele Boc şi Tăriceanu"

PNL a solicitat, astăzi, Biroului Permanet al Camerei Deputaţilor înfiinţarea unei comisii parlamentare de anchetă pentru verificarea modului în care s-a utilizat Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului în anii 2013-2014, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul său a avut cel mai mic Fond de rezervă faţă de guvernele anterioare, cel condus de Emil Boc şi guvernul Tăriceanu, iar faptul că PNL vrea să ancheteze perioada 2013, când liberalii erau la guvernare, este "ca în Caragiale".

Comunicatul arată că "Partidul Naţional Liberal atrage atenţia asupra gravelor nereguli în ceea ce priveşte modul de cheltuire a banilor publici din Fondul de Rezervă al Primului Ministru şi consideră că este inacceptabil ca fondurile publice să fie folosite pentru interesele personale ale PSD, în frunte cu Primul ministru Victor Ponta şi Viceprim-ministrul Liviu Dragnea. Astfel, folosirea banilor din Fondul de Rezervă al Guvernului ca mită electorală pentru trecerea primarilor la PSD şi ca principală sursă de finanţare a campaniei electorale a lui Victor Ponta reprezintă un abuz în serviciu, fapt pentru care se impune de urgenţă o verificare amănunţită de către Parlament a modului în care Guvernul PSD s-a folosit de banii publici pentru interesele de partid".

PNL consideră că prin modul de alocare a banilor publici, Guvernul, în frunte cu Primul Ministru, a comis "o gravă discriminare la adresa cetăţenilor, având în vedere că doar locuitorii din localităţile conduse de primari PSD şi, mai ales, de primarii care au migrat în PSD, au beneficiat de investiţii publice şi de o îmbunătăţire a nivelului de trai".

Prin această comisie de anchetă parlamentară, PNL solicită: verificarea fundamentărilor prin care s-a aprobat alimentarea, cu prilejul rectificărilor bugetare, a Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în anii 2013 şi 2014; verificarea respectării art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice, în anii 2013 şi 2014, care prevede, printre altele, faptul că alocarea de sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, pentru bugetele locale, se face prin majorarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat sau a transferurilor de la bugetul de stat către bugetele locale pentru investiţii finanţate parţial din împrumuturi externe, după caz; verificarea modului în care s-au finanţat, în cursul anului 2014, obiectivele de investiţii realizate în baza Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 28 din 10 aprilie 2013, pentru aprobarea Programului Naţional de Dezvoltare Locală, şi dacă s-a respectat art. 30 din Legea nr. 500/2002 privind finanţele publice; verificarea eficienţei şi eficacităţii utilizării sumelor transferate de către principalii beneficiari ai Fondului de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, în anii 2013 şi 2014; analiza modului în care alocările de la Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului au fost realizate, respectând criteriile transparenţei.

Întrebat de raportul Curţii de Conturi, Premierul Ponta a declarat: "Raportul Curţii de Conturi arată că în 2013 a fost cel mai mic Fond de rezervă al Guvernului faţă de 2012, 2011, 2010, 2009. Este ca şi cu Ordonanţele de urgenţă, în sensul în care am redus în fiecare an faţă de practica guvernului Boc, în special, şi Guvernul Tăriceanu şi asta este un lucru bun, ca şi cu Ordonanţele ca şi cu Fondul de rezervă, toate au mers în jos faţă de practica guvernelor anterioare".

El a adăugat că şi în acest an fondul de rezervă va fi "şi mai jos", ceea ce este "un exemplu de bune practici pentru următorul Guvern".

"În 2013, alături de toţi colegii de la PNL care erau în Guvern şi care acum vor să ancheteze 2013, este ca în Caragiale. În Guvern, în general pentru ministerele conduse de dânşii, am alocat bani pentru ceea ce prevede legea", a mai spus Ponta.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb