Porcul încă nu zboară, dar preţul său poate ajunge curând foarte sus

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Materii Prime / 13 decembrie 2019


Călin Rechea

Porcul are o importanţă deosebită în China, nu doar din punct de vedere alimentar, ci şi din punct de vedere al culturii şi civilizaţiei.

Într-o scurtă lecţie de limba chineză de pe blogul scriitorului Brad Florescu se arată că ideea de cămin sau familie este ilustrată printr-o ideogramă formată din suprapunerea ideogramei pentru acoperiş şi a celei pentru porc, respectiv porcul sub acoperiş.

Dacă noii ideograme i se alătură simbolul pentru femeie, atunci vom avea ideograma pentru căsătorie, căruia autorul îi oferă şi o explicaţie umoristică, dar numai după ce subliniază că porcul este un simbol al norocului şi bunăstării.

Anul acesta, "pilonul" de bază al oricărei gospodării chineze s-a cutremurat puternic, pe fondul extinderii explozive a pestei porcine africane, care a condus la sacrificarea forţată a peste 200 de milioane de porci, echivalentă cu o reducere a ofertei interne de aproape 50%.

În aceste condiţii, preţul cărnii de porc a trecut de la o scădere anuală de 3,2% în ianuarie 2019 la o creştere anuală de 110,2% în noiembrie 2019, conform datelor oficiale de la Biroul Naţional de Statistică al Chinei (NBSC) (vezi graficul 1).

Creşterea lunară din noiembrie a fost de 3,8%, după creşteri medii lunare de 21% în cele trei luni anterioare.

Preţul cărnii de porc a avut cea mai mare influenţă asupra preţului alimentelor, care şi-a accelerat creşterea anuală până la 19,1%, de la 15,5% în luna anterioară, în condiţiile în care preţul mediu al produselor din carne şi-a accelerat creşterea anuală până la 74,5%, de la 66,8% în octombrie 2019 (vezi graficul 2).

Acesta este contextul în care indicele general al preţurilor de consum a înregistrat cea mai mare creştere anuală din ultimii 18 ani în noiembrie 2019, de 4,5%, după un avans de 3,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 0,4% (vezi graficul 3).

La nivel global nu s-a ajuns la astfel de creşteri, dar perioada relativ îndelungată de refacere a stocurilor interne din China, mai ales în ceea ce priveşte nivelul reproducătorilor, arată că ne vom confrunta cu un şoc puternic în lunile următoare.

Ultimele date de la INS arată că şi la noi preţul cărnii de porc şi-a accelerat puternic creşterea anuală în noiembrie 2019, până la 8,2%, de la 5,8% în luna precedentă, pe fondul unei creşteri lunare de 2,3%.

Acesta nu este, din păcate, vârful creşterii, pentru că vom asista la dislocări semnificative ale pieţei internaţionale, pe fondul măsurilor adoptate de autorităţile de la Beijing, nu doar pentru acoperirea cererii de carne de porc, dar şi pentru temperarea creşterii preţurilor.

De unde vor veni importurile de carne de porc ale Chinei? S-ar părea că nu din Statele Unite, pe fondul prelungirii tensiunilor comerciale şi ale incertitudinii privind aplicarea unor noi tarife, ci din Brazilia.

"China nu are nevoie de SUA pentru asigurarea aprovizionării cu carne de porc" se afirmă în titlul unui editorial din publicaţia Global Times, unde se mai arată că "Brazilia este probabil să devină cel mai mare beneficiar al creşterii importurilor Chinei".

Cotidianul chinez mai subliniază că sezonul sărbătorilor va conduce la creşterea puternică a importurilor de carne de porc, iar "ţările sud-americane şi europene vor câştiga cel mai mult de pe urma acestei tendinţe".

Conform unor statistici prezentate de Global Times, cele mai importante surse pentru carnea de porc importată în 2018 au fost Germania, Spania, Canada, Brazilia şi SUA.

Clasamentul va suferi modificări importante în acest an şi anul următor, în condiţiile în care exporturile de carne de porc ale Braziliei către China au crescut cu 40% de la începutul anului.

Conform articolului din Global Times, măsurile luate pentru repopularea fermelor de porci încep să-şi facă efectul, conform comunicatelor Minis­terului Comerţului de la Beijing.

Din păcate, până la refacerea integrală a efectivelor şi stabilizarea pieţei interne din China, presiunile asupra preţului cărnii de porc vor creşte semnificativ şi se vor manifesta şi la noi, cel puţin până la sfârşitul primei jumătăţi a anului viitor.

Acum mai rămâne de văzut dacă producătorii şi autorităţile de la noi vor învăţa lecţiile acestei crize.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Pe la pranz o sa iese domnul acela pe nume Sorin Minea si ghici ce-o sa zica ? Dumnezeu stie unde o sa se duca pretul ! De fiecare data numai asta spune plus alte doua vorbe ,adica :se scumpeste si se dubleaza !

    De vina sunt chinezii,UE si motorina si Klingonieni !

    Noi in Romania nu primim lectii domnule Rechea ! Suntem prea ,,dastepti,, 

    Un prieten de-al meu si-a cumparat un porc saptamana trecuta, de la un crescator particular. Pretul a fost 9 lei/kg. Ca si anul trecut...Si se pare ca cel putin in targuri pretul se va mentine asa.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb