Acţionarii Bursei vor avea mâine o Adunare generală având de hotărât un nou preşedinte al BVB care să aibă autoritatea sau harul să soluţioneze frământările interne comunităţii brokerilor.
Este o Adunare generală crucială, dar nu pentru că brokerii ar putea "greşi" în alegerea persoanei preşedintelui. Căci candidaţii, eventual Stere Farmache şi eventual Siminel Andrei,- amîndoi, "eventual", pentru că nu este deloc clar că vor candida, sunt, oricare dintre ei, potriviţi sarcinilor perioadei actuale.
Oricare dintre ei pare că va putea mobiliza resursele comunităţii brokerilor pe direcţia unei strategii de dezvoltare a pieţei bursiere. Farmache prin har, echilibru şi lipsă de părtinire, Andrei prin dinamism, spirit antreprenorial şi organizatoric.
Amîndoi sunt competenţi.
De aceea, caracterul crucial al Adunării de mâine nu stă în persoana care va fi aleasă drept preşedinte pentru următorii ani.
Ci, în faptul că, odată cu aceste alegeri, Bursa de Valori Bucureşti va păşi într-o altă eră.
)Alegerile de mâine au devenit necesare datorită unor disensiuni fără precedent în comunitatea pieţei. La sfârşitul anului 2006, a picat din senin prima demisie a unui membru al Consiliului Bursei, pentru ca, opt luni mai târziu, cel care l-a înlocuit pe demisionar, să demisioneze la rândul lui.
Amândoi au acuzat echipa Consiliului, într-un fel sau altul, de lipsă de eficienţă.
Dar noţiunea de "eficienţă" a devenit centrală în interesele caselor de brokeraj de numai doi ani încoace, după distribuirea gratuită a acţiunilor BVB. Beneficiarii - casele de brokeraj - s-au văzut împroprietăriţi cu acţiuni în valoare de circa 30.000 de euro, care, în scurt timp, şi-au crescut valoarea la 2-3 milioane de euro. Şi din acel moment, cu toţii şi-au pus problema dezvoltării pieţei - vectorul prin care creşte valoarea acţiunilor BVB pe care le deţin.
De aceea, aceşti doi ani din mandatul preşedintelui BVB Septimiu Stoica pot fi consideraţi drept perioada de "postprivatisation trauma".
Acestei perioade îi va pune capăt Adunarea generală de mâine. Indiferent cine va fi ales mâine, noul preşedinte va adopta o strategie practică pentru valorificarea acţiunilor Bursei.Ceea ce,obligatoriu,presupune dezvoltarea pietei.
NOTĂ
Să nu vă aşteptaţi ca, în ziarul de mâine să aflaţi cine este noul preşedinte; Adunarea generală se va desfăşura după apariţia, la chioşcuri,a ziarului "BURSA". Este posibil ca nici poimâine să nu vă putem oferi informaţia, dacă durata Adunării generale ne va depăşi momentul de închidere a ediţiei.
Însă, cel târziu, joi, sigur, numele noului preşedinte va fi tipărit în ediţia ziarului BURSA.
Scenariul alegerilor, între Andrei şi Farmache
Alegerile la BURSĂ nu au fost niciodată simple întruniri ale brokerilor care să voteze după cum le-ar plăcea lor, ci întotdeauna au fost precedate de nişte construcţii complicate de negocieri multilaterale.
La sfârşitul săptămânii trecute, favoritul pentru funcţia de preşedinte BVB părea să fie Siminel Andrei, în contul căruia erau trecute circa 45% din voturi.
Farmache părea să poată conta pe circa 40% din voturi.
Circa 15% din voturi nu îşi exprimaseră opţiunea, ele aparţinând unor case de brokeraj " neînregimentate" sau independente în mod tradiţional (brokerii SIF-urilor, Romintrade, GM, Equity etc. ).
Desigur, aceste cifre nu sunt rezultat al vreunui sondaj, ci reprezintă calcule bazate pe scenarii.
Dacă, însă, ar avea corespondent în realitate, atunci rezultă că votul de ultim moment al "independenţilor" va apleca alegerile către Farmache sau Andrei, în mod hotărâtor. În plus, în intervalul celor trei zile de la data acestor calcule şi pînă la clipa alegerilor,casele de brokeraj afiliate băncilor şi-ar putea schimba opţiunile din raţiuni care nu ţin de propriile interese.
Desigur, totul este scenariu...