Povestea în detaliu a modului în care Mazăre a construit de la zero fel şi fel de lucruri măiastre

Mihai Antonescu
Ziarul BURSA #Politică / 24 mai 2019

Povestea în detaliu a modului în care Mazăre a construit de la zero fel şi fel de lucruri măiastre

Unde s-au dus banii despre care se presupune cum au venit dar nu se cunoaşte unde sunt

"Sunt mândru de tot ce am făcut în viaţă. Am construit de la zero ziare, radio sau televiziuni atunci când nu eram implicat în politică. Ca primar am construit case pentru tineri şi nevoiaşi, am îmbunătăţit infrastructura şi economia oraşului Constanţa." (RADU ŞTEFAN MAZĂRE, scrisoare-comunicat schiţată în Penitenciarul Rahova, redactată de avocat Lizeta Haralambie şi publicată marţi, 21 mai 2019.)

 Mihai Antonescu

După aproape treizeci de ani de aventuri, Radu Mazăre a ajuns, târâş-grăpiş, pe un traseu sinuos, cu multe obstacole şi tergiversări, în destinaţia oarecum previzibilă, la puşcărie.

În opinia generală, pe drept. Covârşitoarea majoritate populară îl consideră pe Mazăre vinovat. Dacă nu era aşa, probabil că Sistemul nu l-ar fi pus la popreală. Am tot vorbit despre rolul educativ, didactic, electoral al jus­tiţiei, despre nevoia politică de a amăgi periodic setea utopică, teoretică, neostoită, naivă de dreptate a plebei.

Mazăre ţipă că e nevinovat. Vocal, ca orice prins faimos, el speră steril că gura cea mare de la care i s-au tras ponoasele va reuşi să-l tracteze şi în sens opus, eliberator.

Cum am demonstrat în repetate rânduri, chiar şi recent, nu va fi aşa. Mazăre va putrezi în puşcărie. Pentru ce a făcut, pentru ceea ce se vrea a se părea că a făcut, dar, mai ales, pentru vina de a fi dat cu sâc urmăritorilor. Cum ştie orice nevastă din Vaslui, cu cât alergi mai repede, cu atât mai tare te va bate bărbatul când te prinde.

Nu-mi propun să-mi dau cu părerea pe fondul cauzelor care au dus la întemniţarea lui Tutankamon, are cine s-o facă, cu vârf şi îndesat. Ce-mi propun e doar realizarea unui portret obiectiv al personajului, susţinut de fapte şi mărturii desigur uitate şi care, târziu dezgropate, vor elibera parfumuri de epocă prezente proustian în memoria generaţiei mele.

Cum a început devenirea personajului de basm

Radu Ştefan Mazăre s-a născut la 5 iulie 1968 într-o familie prea numeroa­să pentru suprafaţa apartamentului de bloc din Drumul Taberei pe care îl ocupa.

Părinţii erau mijlocaşi, nici prea-prea, nici foarte-foarte.

Mai descurcăreaţă era mama, doamna Mazăre, funcţionară în Ministerul Indus­trializării Lemnului şi Materialelor de Construcţii, din 1972, apoi în Ministerul Industriei Lemnului înfiinţat, ca şi continuator, de FSN, în 14 ianuarie 1990, instituţie care a funcţionat în Calea Griviţei nr. 21.

Radu Mazăre a făcut şcoala generală în Drumul Taberei, apoi a urmat Liceul nr. 4 şi, în 1987, a intrat la Facultatea de Electromecanică a Institutului de Marină Civilă din Constanţa.

Revoluţia l-a prins student, căminist la "Mircea cel Bătrân".

La începutul anului 1990, Constanţa a intrat în efervescenţa noilor vremi, ca întreg teritoriul naţional. Au apărut partide, asociaţii studenţeşti, cercuri militante, sindicate, felurite organizaţii cetăţeneşti, întreprinderi private, speculaţii, bişniţăreli.

Mazăre a început să vină des în Capitală, să simtă pulsul momentului la nivel central.

Fostul său coleg de clasă din generală, Radu Preda, l-a dus la redacţia Caţavencu, în Câmpineanu, unde a colaborat prima dată cu tânăra presă democrată. Mazăre a publicat în numerele unu şi doi ale hebdomadarului. Ovidiu Nacu, primul patron al "Caţavencului", îşi aminteşte că Radu nu era rău ca scriitură, dar era încă şi mai bun la vândut ziare: "Radu Mazăre a venit la mine cu un text. I l-am publicat pentru că era bun, nu era lung, un textuleţ. El a vândut Caţavencu la staţia Izvor şi a vândut cea mai mare cantitate, era foarte activ, făcea reclamă, striga "Hai la Caţavencu!".

Aşa i-a venit ideea de a face un ziar.

Primul ziar al lui Mazăre a apărut, ca Scânteia, în ilegalitate

La Constanţa, în primăvara anului 1990, cinci studenţi la Institutul de Marină Civilă s-au apucat să caute sponsori pentru o publicaţie "independentă": Radu Mazăre, Sorin Strutinsky, Bogdan Ionescu, Nicuşor Constantinescu, Valentin Ionescu, un bucureştean, un moldovean, un băiat din Sinaia, unul din Ploieşti, altul din Piteşti.

Valentin Gheorghe Ionescu, zis Grizzly, era singurul marinar adevărat, singurul navigator, viitor ofiţer punte. Ceilalţi erau toţi ingineri în devenire, viitori meşteri asudaţi în sala maşinilor, oameni despre care lupii de mare spun că străbat mările şi oceanele fără să le vadă, să le miroasă sau să le audă. Vali Ionescu avea, cred că mai şi are, şi un frate mai mare, Viorel, ofiţer de marină militară, secund de vas în acele vremi. Printr-un sistem de relaţii, Grizzly şi cu Radu Mazăre au ajuns la Sindicatul Liber al Navigatorilor, unde au cerut şi primit un ajutor financiar, în sumă de 5000 de dolari, o mică avere în acele timpuri, împrumut, pentru editarea unui săptămânal care să facă opoziţie FSN-ului şi oficiosului local, Cuget Liber, fost ziar socialist numit "Dobrogea nouă".

Împrumutul n-a mai fost niciodată rambursat, dar nici n-a plâns cineva după el. Ziarul pe care Mazăre şi Ionescu urmau să-l finanţeze va publica, sine die, "Situaţia Navelor la data de...", un buletin sumar informativ privitor la ce vapoare comerciale româneşti se aflau, care şi unde, în marş, porturi şi rade, şi Sindicatul considera că sunt chit.

Săptămânalul a fost botezat "Contrast", urma să aibă opt pagini, format tabloid, şi să coste 5 lei.

Cei cinci studenţi au adus un al şaselea asociat, de la Bucureşti, în persoana lui Radu Preda, vechiul amic al lui Mazăre. De aici şi numele primei firme la care Radu Mazăre a fost părtaş, Conpress Six. Dar, până la Legea 31, până la o societate comercială, mai era mult.

"Contrast" a apărut practic clandes­tin, fără nicio formă de organizare juridică a editorului. Cei şase aventurieri s-au împrietenit cu Nicu Moga, un alt faimos dregător local, mai târziu subprefect, parlamentar şi câte şi mai câte, dar, la acea dată, Preşedinte al filialei constănţene a PSL.

Partidul Socialist Liberal, o năzbâtie încropită de celebrul avocat Niculae Bulumac-Cerveni, împreună cu nişte colegi de barou, a fost un partid nedăinuitor care, în scurta sa exis­tenţă, a avut o singură filială, la Cons­tanţa.

Cu ajutorul lui Moga, Contrast-ul şi-a găsit sediu gratis pentru redacţie în strada Vasile Pârvan nr. 3, într-o casă a PNL în care se cuibărise şi fratele liberal mai mic, PSL.

Girat de două partide democrate, grupul lui Mazăre a scris o scrisoare către Primar prin care acestuia i se aducea la cunoştinţă că un grup de studenţi, sprijiniţi de Sindicatul Liber al Navigatorilor, PSL şi PNL, doreşte a edita, tipări şi distribui o publicaţie săptămânală.

Edilul, uşor mirat, a citit epistola dactilografiată, a scris cu pixul într-un colţ "De acord!", a semnat şi i-a dat hârtia înapoi lui Mazăre.

Mazăre l-a trimis pe Strutinsky la Tipografia "Dobrogea" şi aşa a fost imprimat "Contrast" - gazetă de opinie, informaţie şi reportaj.

Vreme de mai bine de un an şi jumătate, foaia dactilografiată cu care Primarul a fost, în principiu, de acord, a fost singurul înscris legal care a statutat apariţia publicaţiei.

"Contrast" n-a fost nici întreprindere mică, înfiinţată în baza decretului 54, n-a plătit niciodată impozit pe circulaţia mărfurilor, nici vreo taxă locală, n-a avut cont în bancă sau la CEC, n-a avut niciun fel de act.

Ştampila nu era nici ea ştampilă, adică una de cauciuc, confecţionată de un atelier autorizat şi care solicita autorizări. Era o bucată de zinc tipografic. Banii erau ţinuţi de Vali Ionescu, vistiernicul grupului, într-o pungă mare, verde, de shop.

Cum s-au înmulţit banii şi cum s-au împuţinat asociaţii

"Contrast" a mers bine, erau vremuri când presa se vindea ca focul.

Primul număr a scos 20000 de exemplare, cu un cost de 18000 şi vânzări de 100000 lei. 100000 - 18000 - 20000, comisionul de difuzare, grosso modo, plus pierderi, egal 62000 lei profit net. În prima săptămână. În prima lună, tirajul a atins 40000 şi s-a stabilizat. Cei şase "asociaţi" primeau câte 12000 de lei pe lună. La fel doi sau trei colaboratori mai importanţi şi omul care se ocupa de distribuţie. Ziarişti angajaţi erau trei, primeau 6000 de lei lunar fiecare, un salariu de director de întreprindere socialist, cu spor de vechime şi indemnizaţie de conducere, la acea vreme. Mai erau remuneraţi un fotograf şi două secretare, una drăguţă şi isteaţă, cealaltă iubita lui Strutinsky.

Restul de bani se furau, se delapidau, se beau, se tocau, se împărţeau frăţeşte. Fratele mai mare, Valentin Ionescu, lua cam jumătate, că la el era sacoşa verde cu bani, jumătatea cealaltă era a celorlalţi cinci.

S-au împărţit şi funcţiile... Mazăre a fost pus redactor şef onorific. Vali Ionescu era adjunct şi trezorier, Strutinsky - secretar de redacţie şi om de relaţie cu imprimeria, adică cel care gestiona şpăgile tipografilor, unde mai era rost de muls ceva bănet. Nicuşor Ionescu n-avea nicio sarcină, era zmardoiul, bodyguardul redacţiei, scria o rubrică de protecţia consumatorului şi primea bani zilnic cât să se îmbete porceşte la terasa "Zorile".

Relaţiile au evoluat în grup. Ramura Mazăre-Strutinsky-Constantinescu s-a sudat. Ceilalţi trei s-au îndepărtat, treptat, pentru a fi scoşi, într-un final, de la împărţeala caşcavalului.

În vara anului 1991, Valentin Iones­cu, care pusese la cale un trafic de valută, făcea naveta Constanţa-Timişoara, schimba mărci pe dolari şi cumpăra dolari cu mărci, profitând de cursul local, s-a gândit să ruleze banii obştii. I-a rulat, a uitat să îi mai înapoieze şi a fost exclus din colectiv. S-a ales cu o Dacie break şi cu ceva numerar, dar şi-a pierdut privilegiile la Constanţa.

Apoi a fost mazilit Bogdan Ionescu, care a plecat cu mâna goală, s-a angajat la Evenimentul Zilei, în 1992, s-a căsătorit cu Magdalena Manea şi a emigrat mai apoi în Canada.

Radu Preda, bucureştean, pui de nomenclaturişti, cu vilă în Cotroceni în strada Doctor Mirinescu, n-a fost greu de alungat. Era mai mult leneş decât lacom. A făcut ceva carieră prin presa economică a Varanului şi prin periferiile unor guverne, a trecut pe la Evenimentul Zilei şi a eşuat la un blog.

Mazăre, Strutinsky şi Nicuşor au rămas singuri jupâni pe averea celor şase dintâi.

Credit neperformant garantat cu nume de ziar performant

Banii mari de-abia după aceea au început să curgă...

"Contrast", săptămânalul, a fost transformat în cotidianul "Telegraf".

A fost atras în combinaţie Mihail Cârciog, mogulul de la Trustul Expres.

Grupul a obţinut un credit de la o mare bancă pe care n-o numesc, vremurile s-au schimbat, la fel şi oamenii, bancherii, cei de acum n-au nicio vină... Un milion de dolari. Garantaţi cu titlul ziarului "Telegraf", o enormitate fără precedent sau postcedent în istoria creditării româneşti. Banii n-au fost restituiţi niciodată. Nici ziarul executat silit...

Băieţii s-au lansat în difuzarea de presă, au făcut chioşcuri în toată ţara. Ca să fie şi mai rentabile, le-au burduşit cu ţigări. Că la Constanţa se găseau şi erau ieftine, ca-n port...

S-au creat firme: Conpress Six, mai apoi Conpress Group SRL, Tutun şi Ziare SRL, Tutun şi Ziare Retail SRL, Tutun şi Ziare Ardeal, Tutun şi Ziare Neamţ etc. etc. etc.

Soti Neptun, NTV, Nova, televiziuni, posturi de radio, felurite afaceri...

Toate au ajuns în insolvenţă, în faliment, scoase la mezat de lichidatori, de creditori - ANAF, Taxe locale, bănci, furnizori ş.a.m.d.

Se putea vorbi, prin 1996 de o avere adevărată.

Din care s-au înfruptat mai cu seamă moldoveanul Strutinsky şi prahoveanul Nicuşor Constantinescu, copii săraci, lacomi, dornici de parvenire şi înavuţire.

Banii sifonaţi au început să plece spre Suceava, Neamţ şi Valea Prahovei.

Mazăre era ocupat cu bărcile, cu zmeiele, cu fetele, cu prafurile, cu dansurile din buric şi costumele interbelice cu borsaline.

Ca să-i dea de lucru, Sorin şi Nicu l-au împins pe Radu în viaţa publică.

Gata să ajungă la închisoare pentru un articol de presă, graţiat de Iliescu în 1996, pe ultima sută de metri de mandat, Mazăre, devenit oarecum notoriu şi pe plan naţional, a lăsat mai moale înjuratul politicienilor şi a devenit unul dintre ei.

Mazăre a fost deputat PD, din 1996, iar în 2000 a candidat la Primăria Constanţa, ca independent.

Principalul contracandidat, pesedis­tul Tudor Baltă, care mai fusese primar al Constanţei, între 1990 şi 1992, a pierdut, surprinzător. De fapt nu chiar surprinzător... Echipa de campanie a lui Baltă a fost condusă de Valentin Grizzly Ionescu şi Loredana Defta.

Baltă s-a consolat cu un mandat de parlamentar, în toamnă, Grizzly s-a împăcat cu Mazăre şi Strutinsky, primarul ales a ales să intre în PSD, care nu-l putea refuza, că e bine să ai un edil membru de partid...

Cum unii au jucat mari eroi pe scena vieţii publice şi alţii s-au mulţumit cu discreţia vocaţiei de contabil

Ce făcea Mazăre între 2000 şi 2015 se ştie. Edilul s-a dat cu parapanta, cu motoscuterul, cu surful, a călcat o fată cu barca, o alta cu maşina, s-a îmbrăcat în salvamar pentru un clip, a făcut o telegondolă, s-a costumat în Ştefan cel Mare, în pirat, în faraon, în hegemon roman, a colindat globul, a cheltuit tone de mărunţiş.

Când voia Mazăre să plece în vilegiatură, Strutinsky şi Nicuşor intrau în panică... "Alo, hai, mă, vino şi tu cu nişte cash, merge Radu în Brazilia, cică îi trebuie 50000, nu pot să-i zic că n-avem, că ştie că ne-au intrat alea două milioane ieri, hai, fii om de înţeles, pune şi tu jumate!"

Dar, când eşti mereu euforic, îmbătat cu adrenalină, în al nouălea cer, pe val sau pe coaste însorite, nu prea mai poţi ţine contabilitatea...

Unde s-au dus zecile de milioane?

Cel mai bine ştiu Sorin Strutinsky, Nicuşor Constantinescu şi Vali Ionescu, toţi ajunşi la mititica între timp.

Ianina, Petcu Florianina Doroteea, mama fiului lui Radu Mazăre, n-a pupat mare lucru. În 1997 s-a certat cu Mazăre, a venit la Bucureşti şi s-a măritat, pentru o vreme, cu Radu Preda. Ceea ce i-a şters definitiv pe amândoi de pe orice listă de aşteptări de plată din partea Republicii Mazăre...

Copilul lui Radu a primit, ceva-ceva, la fel şi fraţii şi o listă lungă de amici, dar nu cât să se îmbogăţească nesimţit.

Valentin Gheorghe Ionescu, în schimb, a puit o groază de societăţi concepute cu fecundul Sorin Gabriel Strutinsky: Compania de Servicii şi Consultanţă, Sisteme Integrate de Afaceri, Habitat şi Ambient, Tomis Marina Management, Resident Com SA, D&L Stars Comp., Eco Industries, Euro Pro Contract, Meregalli...

În 2000, înainte de a administra glorioasa campanie electorală a lui Baltă, care-l va fi uns pe Mazăre primar, Vali Ionescu locuia într-un apartament de două camere, închiriat cu 250 de dolari pe lună, şi conducea un Daewoo Cielo auriu, cam ponosit.

În 2010, Grizzly administra Portul Tomis, deţinea zeci de terenuri în Constanţa, municipiu şi judeţ, o vilă şi mai multe apartamente în Bucureşti, un parc de eoliene, o hală în Şoseaua Berceni, Conacul Otetelişenilor din Beneşti, Bălceşti, Vâlcea, dimpreună cu multe hectare de teren şi pădure, plus o arie protejată.

În niciuna din numitele deţineri Mazăre nu e parte.

Aşa cum sigur n-are habar ce acareturi au construit şi ce rubedenii au înzestrat, la ei acasă, Nicuşor Constantinescu şi Sorin Strutinsky. Nici ce a pus de-o parte alde Elan sau nenumăraţi nenumiţi parteneri tradiţionali de afaceri...

În 2004, un ONG, un centru de jurnalism de investigaţii stipendiat de Soros printr-o fundaţie daneză, a pus un premiu de 20000 de euro pe o mostră biologică certificată (păr, sânge, urină dovedite a proveni de la Radu Ştefan Mazăre).

O persoană a reuşit să obţină proba biologică dar a decis s-o vândă la licitaţie.

ONG-ul s-a oprit la 30000. Obiectul a fost adjudecat de un cumpărător din Constanţa rămas anonim.

Opinia Cititorului ( 49 )

  1. Dreptate plebei sau circ pentru plebe?

    Cine o mai văzut legi să se aplice pe ăi care le-au conceput?

    Pe modelul Bobonica, în cât timp e în Brazilia cu dans din buric " banii si fetele, ne mananca ..." ? 

    1. Circul pentru plebe e-n subsidiar, in speta. Esentiala a fost demonstratia de forta a entitatii pe care, generic, o numim "Sistemul". Cum spuneam, pe subiectul primarie-furaciuni-ancheta-fil aje-proces-condamnare-prejudic ii nu ma bag, s-a scris si s-a vorbit prea mult... Si nici nu detin informatiile care ar lumina cazul sau cazurile...

    Articolul arată partea plină a paharului.

    Partea goală ar fi publicarea unui dosar SRI sub formă de articol și vreo 26 milioane euro cheltuiți pe filaje și interceptări. 

    1. De unde ai scos cele 26 milioane de euro cheltuite pe filaje? Le-ai visat aseară sau ţi le-au spus cei de la Antena 3? Ce a scris Mihai Antonescu este corect, cu mici scăpări pe ici, pe colo, amănunte pe care doar un constănţean cu state vechi în presă le cunoaşte şi pe care Antonescu nu avea cum să le ştie. Dar în rest informaţia este corectă.

      Mazăre, Nicuşor şi Struţu controlau la un moment dat jumătate din staţiunea Mamaia. Iar cealaltă jumătate au dat-o cui au vrut ei. În acest timp, Constanţa suferea deşi avea în administrare cea mai şmecheră staţiune de pe litoralul Mării Negre. Iar clanul mazăre prospera. Priveşte cum arată centrul Constanţei, centrul istoric şi Strada Ştefan cel Mare şi îţi vei da seama că timp de 15 ani clanul Mazăre nu a făcut nimic pentru oraş, ci doar pentru membrii din jurul primarului şi pentru prietenii acestuia.

      Aşa că, reiterez, nu te mai da cocoş, deoarece Antonescu a scris un material corect.  

      Titirca, nu-ti mai face inima rea, comentatorul de la nr.2. nu are nici o pretentie sa completeze informatia, el e un propagandist angajat de infractori sa spuna in orice ocazie ca nu este drept ca furturile sa fie descoperite de SRI. Cel mai drept este sa ramana nedescoperite si daca totusi au fost descoperite, atunci asta s-a facut ilegal, dupa cum nici completurile de judecata care i-au condamnat nu sunt legale si deci sentintele trebuie anulate si hotii eliberati din puscarii pentru ca nu mai sunt locuri de cazare si ca sa-l voteze pe Dragnea.

      Simplu, nu?! 

      ... ca tot ce scriu este corect. Despre deceniile Republicii Mazare nu prea am scris, s-au ocupat altii. Pe 10 am publicat un articol despre capturarea Alegoricului, ca am avut un pont de la francezi. Textul de fata l-am facut pentru ca a zis Mazare treaba aia cu pornitul de la zero, care induce ideea de munca titanica si sacrificiu. Nu-i asa, si-am scris. Strict despre ce-am stiut. Nu m-am vazut cu Mazare din 1996, pe Strutinsky si Nicu i-am intilnit in persoana ultima data in 1995. La Constanta n-am mai fost din 2006. Cu Vali am mai tinut legatura cam pina prin 2011. Am fost la un termen la CAB, la dosarul ala din 2008 in care au fost condamnati, dar nu era nici un cunoscut prezent. Eram la Curte cu alte trebi si am vrut sa vad si eu ce tot fac aia acolo, ce mosmondesc la dracovenia aia cu terenurile. Nu m-am dumirit. De ce sinteti asa de suparat pe comentatorul dinainte?!? Nu mi se pare ostil sau ofensiv comentariul...

      ...sentintele trebuie anulate si hotii eliberati din puscarii pentru ca nu mai sunt locuri de cazare si ca sa-l voteze pe Dragnea.

      Si inca ceva: hotii trebuie eliberati pentru ca inca mai este mult de furat.  

      Si inca sint o groaza de hoti in libertate. Cererea de locuri de munca e acoperita de oferta existenta!

    mazare e nevinovat, era drogat cand furau nicusor cu strutul si cu grizly...

    1. Dar nu e treaba mea sa spun cine e vinovat, nu-s Regele Solomon... Am relatat exact ce stiu. Parerea mea e ca in numele unor sefi s-a furat mai mult decit ceea ce au ciordit acestia personal. Ceea ce nu ii absolva de vina. Dar, sa dam Cezarului ce e al Cezarului si trepadusului ce e al trepadusului... Exemplul meu favorit e Adrian Nastase. Cred sincer ca, de la Truica la Liana Buligan, s-a furat mult mai mult de catre subalternii bomboniciei sale decit ce si-a insusit prin mijloace ilegale autotrepanatorul de gusi. Mazare chiar ca era prea... distras ca sa numere pungile cu galbini din gestiunea numitilor locotenenti...

    Te gasisi sa dai in ei ca-s toti jos... si ti-au mai fost si prieteni...

    1. Eu ma dau numai la amariti si prigajiti, n-am curaj sa ma iau de piept cu periculosii! Mai scriu si comentarii anonime! N-am fost prieten cu Mazare, niciodata, nici cu Strutinsky sau Nicusor, poate cu Vali in oarecare masura. Dar io n-am terenuri de la Primaria Constanta ascunse in beci, nici parcate-n curte. De fapt n-am avut niciodata un teren... Mi se pare o prostie sa cumperi pamint, daca nu esti agricultor sau gropar si, cel mai idiot lucru mi se pare ca, daca vrei sa furi ceva, sa furi o chestie care nu se misca de pe harta!

      Intelept

    Alm doilea capitol al unei povesti fascinante. Foarte, foarte bine scris. Sper sa urmeze si altele. Si la final concluziile si invatamintele.

    1. Cu Mazare nu mai urmeaza. Ca n-as sti ce sa mai spun... Nu ca n-as avea imaginatie, da', vorba aia - beletristisca cu beletristica, presa cu presa...

      Asa cum este scrisa, mi se pare f bine scrisa "povestea" afacerii cu presa. Un mizilic, pe linga restul afacerilor, cred. Ce este aceasta poveste, asa spusa, beletristica s-au presa? Daca-i cit de cit presa, de ce sa nu fie spusa toata povestea, si mai ales concluziile si invataturile ei, care ar fi instructive, cred, pentru noi, cititorii de presa.

      Nu stiu decit ce am vazut, am auzit, am cunoscut de aproape. Toate istoriile cu jafurile Primariei si ale CJ le stiu din presa, unde se exagereaza si se vorbeste aiurea. Pe partea cealalta, nici variantele condamnatilor, inculpatilor si avocatilor nu sint credibile. Eu nu pot trata un subiect decit daca imi pare plauzibil si/sau situatia rezolvabila, cu finalitate oarecare. De-asta nu m-am inhamat la cazurile Elodia, Madalina Manole sau Razvan Ciobanu, de-asta nu m-am bagat in povesti cu rentabilizarea Oltchim, unirea cu Moldova, Dosarul Mineriadelor etc...

      Simt, totusi, ca povestile astea ar trebui spuse. Cineva ar trebui sa spuna povestile adevarate.

      La fel, simt ca, in acest capitol, l-ai tratat pe Mazare cu afectiune, apreciativ, desi dorinta a fost sa-l tratezi neutru, ca sa nu spun cu indiferenta.

      Culmea este ca si eu gasesc multe de apreciat in activitatea de inceput a... infractorului. :))  

      Nu cred ca am afectiune pentru Mazare. Dar exista oarecari nostalgii. Ne-am imbatat impreuna, am facut brainstorming sa vedem cum il balacarim mai tare pe Iliescu, am cumparat vodka Saniuta la trei dimineata in Piata Chilia, m-am dat la prietena lui (de-aia nici n-am mai prelungit contractul pe care l-am avut cu Contrast in 1990...). Cu Vali Ionescu am impartit un apartament, un ogar dalmat, un motan si un Fiar Ritmo in 1991. Dar tocmai asta era argumentul... Imi place sa vorbesc despre lucruri pe care le-am trait, perceput in mod direct, despre chestii pe care le-am documentat sau cercetat personal. Adevarurile astea din surse consacrate, unanim acceptate, axiomatic, nu-mi prea inspira incredere...

      N-am decit dispret fata de individ.

      Dar, este un om istet, inteligent chiar, un om cu initiativa, de actiune. A dovedit-o in tinerete. Sa pui la cale o afacere de succes, chiar in conditiile de atunci, nu era un lucru simplu. Se pare ca el era creierul si motorul afacerii. Altfel cum sa arunce colegii in el cu pungile de galbeni!  

      Nenorocirea este ca dupa ce a apucat-o pe un drum bun, a ajuns sa faca pe bufonul, sa faca fel de fel, nu cred ca inconstient, si a ajuns unde a ajuns. 

      Putea sa faca mult bine si a facut mult rau. 

      Cum s-a intimplat, asta ar fi interesant de descifrat. 

      Este tragedia tarii noastre! 

      O dimineata din viata lui Radu Mazare, urmarita la TV; urmarind-o, mi-a lasat... un gust amar.

      Un salon splendid, plin de lumina, probabil pe malul marii... Apare Radu, sa fi fost ora 9-10... Apare o bucatareasa care-i pune pune pe masa micul dejun, fel de fel... Apare unul dintre frati, ritualul se repeta... Discutii relaxate, fara legatura parca cu lumea in care traim... departe de viata de primar. Pare o secventa din viata unui nabab. Cu imaginea si impresia asta am ramas. 

      Mazare nu e istet. Nu e chiar bita, ca Forrest Gump, Tariceanu sau Cex-ul PSD, dar n-are sclipiri. E un norocos, un privilegiat al conjucturii. Si are o ch arisma absolut uluitoare! Il iubesc pensionarii si saracii, desi nu e un Piedone cu minecile suflecate, nu e un Vanghele cu polonicul in cazanul cu iahnie. E un antierou al virstei a 3a. Poarta costume care costa cit o pensie medie pe doi ani, calca femei cu masina, fete cu barca, vorbeste colocvial, smechereste, cu mult argou, bea, fumeaza, trage pe nas si in vena. Si pensionarii il iubesc chiar daca nu le da un pui scarandiv. E un miracol, e un Alain Delon al politicii romanesti, un prost simpatic.

      Dupa mine, intr-o titanica sfortare de a fi obiectiv... IQ... Vali - 150, Radu Preda si Bogdan Ionescu - 135, Strutinsky - 120, Mazare - 100, Nicusor - 85.

      Corect; cineva trebuie sa spuna povestile adevarate: de exemplu Cristi C care a fost plotoner si a lucrat o viata intreaga iar acum pensia nu-i ajunge. Asta da tragedie! nu telegondolele (pardon telenovelele) lui Mazare.

    Toti baietii dastepti au luat-o de la zero .Narcisismul e in floare :) Unii cred ca si in puscarie se pupa in oglinda sau pe buletin :) Dupa ce au luat-o de la zero si-au luat-o de la zerouri :) Erau prea multe si nu s-au mai putut opri :) In rest baiat simpatic , actor bun , l-as distribui intr-o noua serie BD la mare :) Vorba aceea ,, ce facem noi daca gasim un portofel ?,, :))

    Din poza si din alte aparitii pare ca prefera costumele in dungi :)

    1. Ati fost vreodata intr-un penitenciar? Probabil ca nu. Ati fi dezamagit. E mult mai bine decit la camin studentesc acum 30 de ani. Mazare a stat la camin. Uniforme nu mai exista, nici vietasi nervosi bagati in celula cu smecheri, sa-i deprime, nici macar faza cu aplecatul dupa sapun nu mai e actuala... Mazare ar duce detentia cu bine daca, unu- n-ar fi asa de lunga (Dumnezeu stie cit va fi inchis, mai are fo trei dosare!) si doi - daca nu intervine sevrajul violent.

      Cunoasteti bine inchisorile?

      N-am fost la inchisoare, in sensul ca n-am fost inchis, condamnat, arestat preventiv, pastrat in custodie etc. Am fost in 8 penitenciare, 2 in Siria, unul in Italia, 5 in Romania - in ordine, intre 1999 si 2018, Gherla, Rahova, Margineni, Jilava si Tirgsor. In vizita la persoane private de libertate, in vizite organizate, ca ziarist, cu diverse organizatii etc.

      :))

      Imi amintesc de Luceafarul huilei si celebra lui replica ,,Ba , voi sunteti mai la inchisoare afara decat eu inauntru ,, :) Sigur ca o va duce bine daca va ajunge acolo.Narcisismul nu moare la inchisoare si oricum la noi daca esti boss afara esti boss si inauntru....Si totusi Mazare cred ca va suferi nu de la lipsa de conditii ci de la lipsa libertatii.Cred ca modul lui de a trai liber,rebel ,tupeist cu adrenalina sport si gagici va fi cel care-i va lipsi nu conditiile hoteliere.Se poate erija in lider al unor grupuri din puscarie cum a facut Cozma ca sa isi pastreze cat de cat moralul si firea bataioasa.Dar tot va tanji dupa libertate.Cred ca-i place mult libertatea , exagerat de mult chiar :)

      Asta cu gagicile nu e o mare problema. Mazare are 50 de ani. Toti cunoscutii mei 50+ au suportat resemnat abstinenta sexuala. Si, credeti-ma, mare parte din treaba cu sporturile e de fatada, de vitrina. In puscarie se sufera de lipsa de intimitate, din cauza igienei departe de pedanteria cu care e obisnuit orice ghertoi, de lipsa de comunicare si acces la canale exotice si internet, de trezirea la 5. Alte lipsuri nu sint. Mincare ai dreptul la 10kg pachet plus 6 legume-fructe, lunar. Putine alimente sint prohibite. Cantinele sint ok, poti opta pentru regim, diabet, vegetarian, kosher, halal. Se gateste destul de curat. Poti cumpara la chiosc saptaminal. Sint niste limite de sume dar nu foarte sus si e scump dar nu exagerat. Poti vorbi la telefon cam o ora pe zi cu zece numere aprobate. Vizita saptaminala. Ca sa traiesti ca un imparat ai nevoie de 3-4000 de lei pe luna plus pachetul care costa in functie de ce pui in el. Nu e nici de departe ingrozitor. Dar nici minunat nu e. Sint gindaci, soareci, tintari. Vara e foarte cald.

      Gandaci ,soareci,tantari ,caldura sunt si in blocurile comuniste de ex in Drumul Taberei unde statea cand era mic :)

      ... cica s-a dezobisnuit. In fine, Mazare Primarul si Omul Rafinat... Aventurierul, Humboldt, Indiana Jones, Ramboul din el o sa zica "Soareci? Gindaci? Aduceti-mi varani, tarantule, crocodili de apa sarata si tigri cu dinti de sabie, jivaroi si ningealati, sint un dur!"

      Aia cu Indiana Jones si Ramboul (sigur nu se scrie cu cratima ?) e bestiala :))) Te pomeni ca refuza mancarea si gateste sobolan la protap cu gandaci flambati :)) Dupa care trece la antrenamentul de catarare pe cordelina pe cladirea puscariei :) asteptand elicopterul sa il salveze :)) Un fleac , l-au kovesit :)

      Am vazut ca-i optimist. Si presa pesedistina il incurajeaza si se arata sigura ca detentia e un fleac... Dar mai e din aia primii 9 ani din orizontul de pedeapsa de pina-n prima contopire... N-au trecut nici 21 de zile... Dar by the way, eu nu m-as face prea comod la Rahova in locul lui...

      draga domnule MA, un sonolan de biblioteca fara prea multe posibilitati de a scrie scenarii demnre de un Oscar cum ar fi Stallone, Darabont sau scriitori eterni precum Dumas ardori mai mult sa afle o cifra care sa reprezinte valoarea pentru care acum ei sunt pusi sa stea pe tusa la Monopoly ca sa nu le ia prea mult in fata altora. Deunazi am aparut in ziare ca fiind ultiumul fan al unui boss cu vreo 90000 de angajati fiindca am avut dorinta sa semneze pe letopisetul financiar si sa facem si o poza de familie , nervozitatea jurnalistului atimgand cote de atentionare cand a remarcat ca persoana respectiva chiar si a lasat timp sa discute cu mine iar dupa votul din cadrul adunarii generale a iesit in evidenta ca ar avea mult mai multi fani decat unul singur. De ce oare ne amplificam bataile inimii si ne umplem de satisfactie cand este surghiunuit un personagiu caruia ii placea sa se travesteasca , sa se dea in barci sau sa se rupa in figuri pe uscah, pe mare si in aer?

      Prejudiciile sint umflate cu pompa, sa dea bine in media. Forbes il evalua pe Strutinsky la 7-8 milioane. Consider suma plauzibila. Vali avea cam 5-6 milioane de euroi, insa in active, asa cum sint ele pretaluite la Romanica. Sincer, nu cred ca Mazare are mare lucru... Dar, de furat s-a furat, nimeni nu sta 15 ani la primarie din patriotism. Oamenii astia nu stiu, oricum, sa faca afaceri particulare decit cu Statul. La noi prejudiciul e intotdeauna mai mare ca beneficiul.

    M-a uns pe suflet! se difuzeaza Bursa la Rahova? dar la Jilava? dar la Poarta Alba?:))

    1. La Rahova ajungea Bursa la un moment dat. Mazare nu va ajunge, foarte probabil,nici la Jilava, nici la Poarta Alba. Presupun ca are buletin de Constanta dar va avea regim inchis, cel putin o vreme. Dar, stati linistit!-, va primi ziarul...

    Super articol, poate intrați în amănunte pe alocuri

    1. are asemanari senzationale cu caracterul din Papillon, ,iar stilul dumneavoastra este pur si simplu flamboiant

      Acum, ca articolul e tiparit si altul am zis ca nu mai fac. Daca aveti intrebari si va pot lumina, incercati aici, la rubrica de dialog, va raspund cu placere.

      ... nobile Brutus, neam patrician iunian inca de pe vremea tarquinilor, ne pune-vom idiostilul si informatiile la dispozitia domniei voastre!

    Abia acu l gasii, noroc ca e de vineri, la vedere peste week end, ca l ratam si era mare pacat!

    1. Genul de articol care nu se rateaza. Luni am unul si mai misto, cu voia lui Dumnezeu si a lui Make!

    Au facut sugacii si pupaciosii de la rtv material ales cu ma-sa lui Mazare, miroase a spaga de la o posta!:)) Maine poimaine aflam ca e si Ciutacu pe lista procurorilor cu niste terenuri!:))

    1. Ciutacul zis Shpaganel, deontologul cu tarif fix all inclusiv si preacurtata, zamislitoarea de pastai de soi, razi de te prapadesti!:))

      E misto campania de victimizare, nu numai la Mazare, la toti puscariabilii! Radu e un iepuras dragalas, Udrea o garofita, Ghita e un purcelus de Guineea si Dragnea e maidanezul Zdreanta iar Antena si RTV sint 4Pfoten, adica niste labe...

      Sa avem mila de bietii patrihoti ca ei se gandeste zilnic la tarisoara lor la vilisoara lor la gagicutele lor iar noi dam ca sadicii in fiinta lor sensibila :)) Ei e oameni ca noi ,dintre noi :) Pai nu suntem noi toti infractori ca a zis si tanti Sorina :) ca ei au luat dar au dat si la bobor nu ca altii :))

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb