Presa din Ucraina

Presa din Ucraina

Internaţional #Adevărul - prima victimă / 25 martie 2022

Actualizare - 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse la Bucea

Kiev - Ukrinform - 06.04.2022 - Primarul oraşului Bucea a declarat că aproximativ 320 de civili au fost împuşcaţi de trupele ruse în timpul ocupării oraşului.

Anatoli Fedoruk a spus că a asistat personal la execuţiile mai multor persoane de către forţele Moscovei.

"Am văzut mai multe episoade", a spus Fedoruk. "Au fost trei maşini cu civili care încercau să se evacueze spre Kiev şi s-a tras asupra lor cu brutalitate. Era o femeie însărcinată al cărei soţ ţipa cerând să nu o împuşte, dar au împuşcat-o cu brutalitate".

---

Actualizare - PROCURORUL GENERAL UCRAINEAN: Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt investigate în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 06.04.2022 - Aproximativ 5.000 de crime de război comise de ruşi sunt în prezent investigate în Ucraina, a declarat procurorul general ucrainean Irina Venediktova.

"Chiar şi într-o situaţie atât de crudă, crimele de război sunt pe primul loc pe spectru, urmate de crimele împotriva umanităţii şi genocidul", a declarat Venediktova.

---

Actualizare - ZELENSKI, ÎN CONSILIULUI DE SECURITATE AL ONU: "Agresorul trebuie tras la răspundere"

Kiev - Ukrinform - 05.04.2022 - Volodimir Zelenski a afirmat, la începutul alocuţiunii sale în faţa Consiliului de Securitate, al ONU că "nu există nicio crimă pe care să nu o comită" ruşii care au comis asasinatele din Bucea.

"Au ucis intenţionat pe oricine ne-a servit ţara. Au împuşcat şi au ucis femei în afara caselor lor, când tocmai încercau să sune pe cineva care este în viaţă", a precizat el. "Unde este pacea? Unde sunt acele garanţii pe care ONU trebuie să le ofere?", a întrebat liderul ucrainean. De asemenea, a subliniat că ruşii "vor învinovăţi pe toată lumea doar pentru a-şi justifica propriile acţiuni" în Ucraina. Agresorul trebuie tras la răspundere, a subliniat el, făcând apel să fie pedepsit "cel mai mare agresor" din lume.

---

Actualizare - O şcoală vizată în bombardamente la Kramatorsk

Kiev - Ukrinform - 05.04.2022 - Mai multe bombardamente au atins, în noaptea de luni spre marţi,Kramatorskul, un oraş mare aflat sub controlul forţelor ucrainene, în estul Ucranei, o regiune ameninţată de o ofensivă a trupelor ruse.

Potrivit unui jurnalist AFP, aceste tiruri - probabil de rachetă sau de obuze cu rază lungă de acţiune - au distrus, către ora locală 3.00 (şi ora României), o şcoală, în centrul oraşului, situată lângă un sediu al poliţiei.

---

Actualizare - ARMATA UCRAINEANĂ: Rusia regrupează trupe pentru un atac în estul Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 05.04.2022 - Armata ucraineană tocmai şi-a publicat raportul zilnic de operaţiuni, susţinând că Rusia îşi regrupează trupele pentru un atac agresiv în estul Ucrainei.

Potrivit raportului publicat de Statul Major al Forţelor Armate, obiectivul Rusiei este de a stabili acum un control total asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk.

"Inamicul îşi regrupează trupele şi îşi concentrează eforturile pentru a se pregăti pentru o operaţiune agresivă în estul statului nostru. Scopul este de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Doneţk şi Lugansk", susţine sursa citată.

---

Actualizare - Trupele ruse au părăsit regiunea Jîtomîr din Ucraina

Kiev - Ukrinform - 04.04.2022 - Trupele ruseşti au părăsit regiunea Jîtomîr, însă "războiului nu s-a terminat", a anunţat guvernatorul regiunii, Vitaliy Bunechko, pe contul de Telegram.

"Inamicul a fost respins şi astăzi nu există trupe ruse de ocupaţie în regiunea noastră, a afirmat guvernatorul Vitaliy Bunechko pe contul de Telegram.

"Au părăsit comunităţile din nord... dar războiul nu s-a terminat. Vom câştiga! Slavă Ucrainei!", a mai precizat oficialul ucrainean.

---

Actualizare - Armata ucraineană raportează noi atacuri de artilerie ruse asupra oraşului Harkov

Harkov - Ukrinform - 04.04.2022 - Forţele armate ucrainene au anunţat astăzi că oraşul asediat Harkov, din estul Ucrainei, este vizat în continuare de atacuri de artilerie ruse.

Există de asemenea probabilitatea ca atacuri aeriene şi cu rachete să fi lovit ţinte civile în Harkov, a anunţat Statul Major al armatei ucrainene.

Totodată, Rusia şi-a întărit apărarea aeriană pentru trupele sale aflate în regiunea Harkov, precum şi pentru oraşul Belgorod, aflat de partea rusă a frontierei.

---

Actualizare - VOLODIMIR ZELENSKI LA BUCEA: "Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21"

Kiev - Ukrinform - 04.04.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Bucea, unde cadavrele a sute de civili au fost găsite împrăştiate pe străzi, după ce forţele ruse s-au retras. Liderul ucrainean a precizat că "Ucraina trebuie să aibă pace. Suntem în Europa, în secolul 21. Vom continua eforturile diplomatice şi militare".

Zelenski a inspectat drumul pe care o coloană rusă a fost prinsă în ambuscadă şi a vorbit cu localnicii. El a reiterat că Rusia a comis crime de război şi genocid în Ucraina.

---

Actualizare - ZELENSKI: "Mai întâi armistiţiu, apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei"

Kiev - Ukrinform - 03.04.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat, duminică, la CBS News, că nu poate avea o întâlnire cu liderul rus Vladimir Putin atât timp cât bombardamentele continuă.

"Mai întâi armistiţiu. Apoi putem avea o întâlnire cu preşedintele Rusiei", a afirmat el.

---

Actualizare - Zelenski acuză Rusia că a comis genocid în Ucraina

Kiev - Ukrinform - 03.04.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a acuzat, duminică, Rusia, că a comis genocid în Ucraina pentru a elimina o întreagă naţiune.

Întrebat la CBS News dacă Rusia comite genocid în Ucraina, după apariţia imaginilor cu oamenii ucişi la Bucea, Zelenski a răspuns: "Da. Acesta este genocid".

---

Actualizare - NEGOCIATOR UCRAINEAN: "Rusia a acceptat verbal propuneri - cheie ale părţii ucrainene"

Kiev - Ukrinform - 03.04.2022 - Negociatorul David Arakhamia a declarat posturilor de televiziune ucrainene că o evenutală întâlnire între preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski şi preşedintele rus Vladimir Putin va avea loc "cu mare probabilitate" în Turcia.

"Federaţia Rusă a dat un răspuns oficial tuturor punctelor, şi anume că acceptă poziţia (ucraineană), cu excepţia chestiunii Crimeei (anexată de Rusia în 2014)", a spus Arakhamia.

---

Actualizare - Kievul anunţă o retragere rapidă a forţelor ruse din nordul ţării

Kiev - Ukrinform - 02.04.2022 - Forţele ruse se retrag rapid din regiunile Kiev şi Cernihiv, din nordul Ucrainei, şi au ca obiectiv o repliere în est şi sud, a afirmat, sâmbătă, Mihailo Podoliak, consilier prezidenţial ucrainean.

"După o retragere rapidă a ruşilor din regiunile Kiev şi Cernihiv, este clar că Rusia a ales o altă tactică prioritară: replierea către est şi sud şi menţinerea controlului asupra vastelor teritorii ocupate", a notat Podoliak pe Telegram.

---

Actualizare - Peste 400 de copii au fost răniţi sau ucişi în Ucraina de la startul invaziei

Kiev - Ukrinform - 02.04.2022 - Cel puţin 158 de copii au fost ucişi şi peste 254 au fost răniţi în Ucraina de când ţara a fost invadată de Rusia, a anunţat biroul procurorului general ucrainean.

Dintre victime, două au murit atunci când soldaţii ruşi au tras asupra maşinilor cu civili pe o şosea în Cernihiv, la 18 martie.

---

Actualizare - Două oraşe din centrul Ucrainei, atacate cu rachete

Kiev - Ukrinform - 02.04.2022 - Două oraşe din centrul Ucrainei au fost atacate cu rachete în ultimele ore. În atacuri au fost distruse elemente de infrastructură şi clădiri rezidenţiale, a anunţat Dmitri Lunin, şeful administraţiei regionale din Poltava.

"Poltava. O rachetă a lovit facilităţi de infrastructură noaptea trecută. Kremenciuk. Multe atacuri asupra oraşului dimineaţa", a notat Dmitri Lunin în social media.

---

Actualizare - STATUL MAJOR UCRAINEAN: 9 atacuri respinse vineri în Doneţk şi Lugansk

Lugansk - Ukrinform - 02.04.2022 - Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei a transmis, sâmbătă dimineaţă, că ruşii au intensificat activitatea cu aşa-numiţii "voluntari", în timp ce se retrag din anumite zone, pentru a se replia în altele. Armata ucraineană susţine că a respins 9 atacuri vineri în Doneţk şi Lugansk.

"Începe a treizeci şi opta zi a rezistenţei eroice a poporului ucrainean la invazia militară rusă", a transmis, sâmbătă dimineaţă, Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

---

Actualizare - ZELENSKI: "Ucraina nu va accepta niciun rezultat în afară de victorie"

Kiev - Ukrinform - 02.04.2022 - Preşedintele Volodimir Zelenski afirmă că Ucraina nu va accepta nimic mai puţin decât victoria în conflictul cu Rusia, iar dacă "va fi pusă la colţ", armata va răspunde cu toată puterea.

"Chestiunea integrităţii teritoriale nu intră în discuţie", răspunde preşedintele, întrebat ce este dispus să accepte pentru un acord de pace. Zelenski a afirmat că sancţiunile impuse Rusiei funcţionează, dar trebuie consolidate. El a refuzat să spună clar dacă a ordonat sau nu atacarea unui depozit de petrol din Rusia.

---

Actualizare - OFICIAL UCRAINEAN: Peste 6.000 de persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene

Kiev - Ukrinform - 02.04.2022 - Ministrul ucrainean al Reintegrării Teritoriilor Ocupate Temporar , Irina Vereşciuk, a anunţat că 6.266 persoane au fost evacuate vineri din oraşele ucrainene.

Irina Vereşciuk a menţionat că cifra include 1.431 de persoane care s-au mutat din oraşele sudice Berdiansk şi Melitopol - cu propriile vehicule - în oraşul Zaporojie, deţinut de guvernul ucrainean, prin coridoarele de evacuare.

---

Actualizare - Kuleba susţine că nu poate confirma sau infirma implicarea Ucrainei în atacul de la Belgorod

Kiev - Ukrinform - 01.04.2022 - Ministrul ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, a declarat, vineri, că nu poate confirma sau infirma presupusa implicare a Ucrainei în atacul de vineri dimineaţa asupra unui depozit de petrol din oraşul rus Belgorod, deoarece nu este la curent cu toate informaţiile militare.

---

Actualizare - DMITRO KULEBA: "Este improbabil ca războiul să se încheie în următoarele câteva zile"

Kiev - Ukrinform - 01.04.2022 - Şeful diplomaţiei ucrainene Dmitro Kuleba a apreciat ieri că nu există motive pentru a crede că războiul pornit de Rusia împotriva ţării sale se va încheia în câteva zile.

El a declarat că, în calitate de diplomat, "crede în negocieri'' şi a remarcat că la recenta rundă de discuţii de la Istanbul s-a constatat "o schimbare clară de ton'' din partea delegaţiei ruse.

În acelaşi timp, ministrul de externe ucrainean a spus că, deşi Rusia ''şi-a retras unele unităţi şi echipamente din nordul Ucrainei'', mai multe oraşe ucrainene continuă să fie bombardate, iar ''ruşii declară deschis că plănuiesc o ofensivă pe scară largă în regiunea Donbas''.

---

Actualizare - STATUL MAJOR UCRAINEAN: Rusia intenţionează să rămână activă în estul şi sudul Ucrainei

Kiev - Ukrinform - 01.04.2022 - Forţele militare ruse intenţionează să îşi menţină prezenţa în estul şi sudul Ucrainei, apreciază Statul Major ucrainean într-un material informativ.

Generalii ucraineni se referă la încercările Rusiei de a crea o administraţie în regiunile ocupate Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, unde se aşteaptă ca luptele să continue.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, avertizase deja că Rusia are în vedere organizarea unui pseudo-referendum în regiunea Herson din sud, pentru formarea unei "republici populare" similare celor din Donbas, în est.

---

Actualizare - ZELENSKI: "Am rezistat mai mult decât credea inamicul"

Kiev - Ukrinform - 01.04.2022 - Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă, ieri seară, că armata ucraineană rezistă încă, după 36 de zile de război, deşi forţele ruseşti credeau că vor obţine o victorie rapidă. "Stăm în picioare. Şi vom continua să luptăm", afirmă preşedintele.

---

Actualizare - Zelenski a demis doi oficiali din serviciile de securitate

Kiev - Ukrinform - 01.04.2022 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat, ieri seară, că a demis doi oficiali ai serviciilor de securitate, pe care i-a numit "trădători"

"Astăzi s-a luat o altă decizie în privinţa anti-eroilor. Nu am timp să mă ocup de toţi trădătorii, dar toţi vor fi pedepsiţi treptat", a declarat Zelenski.

---

Actualizare 08:37 - ONU: ''1.232 de civili au fost ucişi în Ucraina de la începutul invaziei ruse''

Kiev -Ukrinform - 01.04.2022 - De la începutul invaziei ruse pe scară largă, Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR) a înregistrat 3.167 de victime civile în Ucraina.

Un total de 1.935 de civili au fost răniţi, inclusiv 225 de bărbaţi, 167 de femei, 36 de fete şi 32 de băieţi, precum şi 81 de copii şi 1.394 de adulţi al căror sex nu este încă cunoscut.

Se remarcă faptul că majoritatea victimelor civile înregistrate au fost cauzate de utilizarea armelor explozive cu o arie largă de impact, inclusiv bombardamente de artilerie grea şi sisteme de lansare multiplă de rachete, precum şi rachete şi lovituri aeriene.

"OHCHR consideră că cifrele reale sunt considerabil mai mari, deoarece primirea informaţiilor din unele locaţii în care au avut loc ostilităţi intense a fost amânată şi multe rapoarte sunt încă în aşteptarea coroborării. Aceasta se referă, de exemplu, la Mariupol şi Volnovakha (regiunea Doneţk), Izium (regiunea Harkiv), Popasna (regiunea Lugansk) şi Irpin (regiunea Kiev), unde există acuzaţii de numeroase victime civile. Aceste cifre sunt în continuare coroborate şi nu sunt incluse în statisticile de mai sus", a precizat Biroul Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului.

---

Actualizare -19:50- Rusia a lansat ieri cel puţin 70 de rachete asupra Ucrainei

Kiev -Ukrinform - 27.03.2022 -Rusia a lansat ieri, cel puţin 70 de rachete asupra Ucrainei, un număr record de la începutul invaziei sale în ţara vecină, potrivit publicaţiei The Insider.

52 de rachete au fost lansate de pe navele de război ale Flotei Mării Negre din Sevastopol şi cel puţin 18 din Belarus.

Costul total al acestor rachete depăşeşte 340 de milioane de dolari, conform estimărilor The Insider

---

Actualizare -18:30- Turcia va găzdui următoarea rundă de negocieri dintre Ucraina şi Rusia în perioada 28-30 martie

Kiev -Ukrinform - 27.03.2022 -Următoarea rundă de negocieri dintre Ucraina şi Federaţia Rusă va avea loc în Turcia în perioada 28-30 martie, a anunţat David Arakhamia, membru al delegaţiei ucrainene.

"Astăzi, în cadrul unor discuţii desfăşurate prin videoconferinţă, s-a decis organizarea următoarei runde de negocieri în Turcia în perioada 28-30 martie", a scris Arakhamia pe Facebook.

---

Actualizare -17:49- În jurul centralei nucleare din Chornobîl au izbucnit incendii de vegetaţie

Cernobîl-Ukrinform - 27.03.2022 - În urma bombardamentelor au izbucnit mai multe incendii de vegetaţie în zona de excludere din jurul centralei nucleare de la Cernobîl. Peste 10.000 de hectare de păduri ard, ceea ce poate cauza niveluri crescute de poluare radioactivă a aerului, a scris comisarul Parlamentului ucrainean pentru drepturile omului, Liudmyla Denisova pe Facebook.

Din cauza trupelor ruse care au ocupat zona, controlul şi stingerea incendiului sunt imposibile, a scris comisarul

---

Actualizare -16:27-Rusia a lansat două rachete asupra oraşului Odesa

Odesa -Ukrinform - 27.03.2022 -Trupele ruse au lansat două rachete asupra oraşului Odesa, dar niciuna nu a lovit ţinta, a scris Vladyslav Nazarov, ofiţer al Comandamentului Operaţional Sud, pe Telegram.

Ofiţerul a dat asigurări că sistemul de apărare al regiunii Odesa este bine organizat; unităţile Forţelor Armate sunt pregătite să reziste oricăror provocări ale inamicului rus.

"Situaţia din oraş şi din regiune este sub control", a adăugat Nazarov.

---

Actualizare - 14:23- Armata ucraineană a doborât avion rusesc Su-34 în apropiere de Izium

Harkov-Ukrinform - 27.03.2022 - În ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat de 15 ori oraşul Harkov cu arme cu rază lungă de acţiune. Armata ucraineană a doborât un avion rusesc Su-34 lângă Izium, a transmis Oleh Syniehubov, şeful administraţiei militare regionale Harkov.

"Bombardamentele au continuat noaptea trecută în Harkov, ocupanţii au tras de aproximativ 15 ori cu arme cu rază lungă de acţiune. Aseară, salvatorii din Harkov au stins incendiile provocate de bombardamentele ocupanţilor din Moskovsky şi districtele Slobidsky", a spus Syniehubov.

Potrivit acestuia, Forţele Armate ucrainene continuă să-şi menţină poziţiile lângă Harkov şi în unele zone au trecut la contraatac.

Unităţile mobile ale forţelor de apărare aeriană au distrus astăzi un avion de luptă rusesc Su-34 lângă Izium. Acesta este unul dintre cele mai noi avioane ale armatei ruse.

Actualizare -13:13-Armata rusă vrea să încercuiască trupele ucrainene din estul ţării

Londra -Ukrinform - 27.03.2022 -Trupele ruse par să încerce să încercuiască armata ucraineană din sudul şi estul Ucrainei, dar contraatacurile forţelor armate ucrainene împiedică încercările Rusiei de a-şi reorganiza forţele, se arată într-o postare a Ministerului Apărării din Marea Britanie publicată pe Twitter.

"Forţele ruse par să îşi concentreze eforturile pentru încercuirea forţelor ucrainene care se află în apropierea regiunilor separatiste din estul ţării, avansând din direcţia Harkov (nord) şi Mariupol (sud)", se arată în postare.

Câmpul de luptă din nordul Ucrainei rămâne în mare parte static, cu contraatacuri ucrainene care împiedică încercările Rusiei de a-şi reorganiza forţele, a spus ministerul.

Actualizare -12:27 - Şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina

Kiev-Ukrinform - 27.03.2022 -Şapte generali ruşi au fost ucişi în Ucraina.

Potrivit Ministerului Apărării al Ucrainei, generalul rus Yakov Rezantsev, care ar fi murit ieri, este militarul cu cel mai înalt grad ucis până acum de forţele ucrainene.

Experţii spun că moralul scăzut din rândul trupelor ruse i-a forţat pe superiori să se apropie de linia frontului.

---

Actualizare -11:46 - Armata ucraineană a eliminat armata rusă care ocupa un sat din regiunea Harkov

Harkov- Ukrinform - 27.03.2022 -În regiunea Harkov, armata ucraineană a eliminat armata rusă care ocupa satul Husarivka.

"Inamicii ruşi care ocupau satul Husarivka, au fost doborâţi. Aproximativ 60 de unităţi de echipamente au fost distruse", se arată într-o postare pe Facebook a Forţelor Armate ale Ucrainei.

Autorităţile ucrainene estimează că armata rusă a pierdut peste 100 de soldaţi.

---

Actualizare -10:18- Atacurile inamice au fost respinse cu succes în regiunea Zaporojie

Zaporojie- Ukrinform - 27.03.2022 -Atacurile militare ruseşti au fost respinse cu succes în regiunea Zaporojie.

"Grupul Forţelor de Apărare continuă să desfăşoare o operaţiune defensivă în direcţia Zaporojie. Atacurile inamice au fost respinse cu succes. Soldaţii noştri provoacă pierderi semnificative ocupanţilor ruşi, iar inamicul continuă să piardă soldaţi şi echipament", a scris Ivan Arefyev, purtătorul de cuvânt al Administraţiei Militare Regionale Zaporojie, pe Telegram.

Starea morală şi psihologică a trupelor inamice rămâne scăzută, dar, cu toate acestea, conducerea politico- militară a Federaţiei Ruse nu renunţă la război. Armata rusă continuă să terorizeze şi să intimideze populaţia locală din teritoriile ocupate temporar din regiunea Zaporojie.

---

Actualizare - 09:56- Forţele ruse au pierdut aproximativ 16.600 de militari, 582 de tancuri şi 121 de avioane

Kiev- Ukrinform - 27.03.2022 -Între 24 februarie şi 27 martie, trupele ruse au pierdut aproximativ 16.600 de militari, a anunţat Ministerul Apărării al Ucrainei pe Facebook.

"În plus, inamicul a mai pierdut 582 de tancuri, 1.664 de vehicule blindate, 294 de sisteme de artilerie, 93 de MLRS, 52 de sisteme de luptă antiaeriană, 121 de avioane, 127 de elicoptere, 1.144 de vehicule, 7 nave/ambarcaţiuni, 73 de rezervoare de combustibil, 73 de UAV de nivel operaţional şi tactic, 21 de unităţi de echipamente speciale, 4 sisteme mobile SRBM", se arată în postare.

Datele sunt în curs de actualizare.

---

Actualizare -20:15- Armata ucraineană a eliberat Oraşul Trosteaneţ de ruşi

Sumi- Ukrinform - 26.03.2022 - Brigada 93 Kholodnyi Yar a eliberat oraşul Trostianeţ din regiunea Sumi de sub ocupaţia rusă.

"Astăzi, Brigada 93 Kholodnyi Yar, cu ajutorul apărării teritoriale şi al gherilelor locale, a eliberat oraşul Trostianeţ din regiunea Sumi de trupele de ocupaţie ruse", se arată într-o postare pe Facebook a brigăzii.

Astăzi, soldaţii ucraineni au bombardat muniţia şi echipamentele inamice din apropierea satului Vishneve de lângă Cernihiv.

---

Actualizare -18:24- Ruşii bombardează oraşul Krasnohorivka

Krasnohorivka- Ukrinform - 26.03.2022 -Invadatorii ruşi au tras într-un cartier rezidenţial din oraşul Krasnohorivka, regiunea Doneţk, folosind sisteme de rachete cu lansare multiplă Tornado-S, a anunţat serviciul de presă al Poliţiei Naţionale a Ucrainei pe Telegram.

"Inamicul a tras cu mai multe lansatoare de rachete Tornado-S într-un cartier rezidenţial din Krasnohorivka. Trupele ruse au folosit muniţii cu dispersie interzise. Muniţiile au căzut în mijlocul străzilor iar în prezent, poliţia a înconjurat zona periculoasă", se arată în postare.

---

Actualizare -17:10- Ruşii bombardează zonele rezidenţiale din regiunea Kiev

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 - Trupele ruse au folosit din nou artilerie grea pentru a lovi aşezările din afara capitalei Ucrainei, Kiev. Au fost raportate victime, inclusiv un copil, a spus şeful Departamentului Regional de Poliţie din Kiev, Andriy Nebytov.

"Inamicul a tras din nou cu artilerie grea în aşezările din regiunea Kiev. Cel puţin cinci gospodării au fost distruse; există victime în rândul populaţiei civile, inclusiv un copil. După cum vedem, bombardamentele ocupanţilor sunt nediscriminatori, deoarece continuă să tragă în locuinţe, cartiere, unităţi de infrastructură civilă şi blocuri. Ei anihilează cu cinism civilii şi casele acestora cu rachetele lor Grad", a subliniat şeful poliţiei.

Potrivit lui Nebytov, agenţii poliţiei regionale din Kiev au documentat deja cu atenţie peste 250 de fapte cu privire la crimele de război ale agresorului rus comise în regiunea Kiev. Toate dosarele vor fi transmise Curţii Internaţionale de Justiţie.

---

Actualizare -16:30- Oficial ucrainean: "Aproape 4.500 de gospodării au fost distruse de invadatorii ruşi"

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 -Trupele ruse au distrus aproximativ 4.500 de gospodării din Ucraina, precum şi 100 de întreprinderi, aproape 400 de unităţi de învăţământ şi 150 de instituţii de sănătate, a spus astăzi ministrul pentru dezvoltare a comunităţilor şi teritoriilor din Ucraina, Oleksiy Chernyshov.

Ministrul a menţionat că evaluarea finală a daunelor aduse infrastructurii ar putea fi făcută odată cu încetarea ostilităţilor. Oficialul a subliniat că pierderile materiale ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari.

---

Actualizare -15:25- Blinken: " SUA va continua să sprijine Ucraina în diverse domenii"

Varşovia-Ukrinform - 26.03.2022 -Statele Unite vor continua să sprijine Ucraina în domeniile umanitare, de securitate şi economice, a anunţat pe Twitter, secretarul de stat al SUA Antony Blinken, după ce el şi şeful Pentagonului Lloyd Austin s-au întâlnit la Varşovia cu ministrul de externe al Ucrainei Dmitro Kuleba şi ministrul apărării Oleksiy Reznikov.

"Ne-am promis sprijin continuu pentru a satisface nevoile umanitare, de securitate şi economice ale Ucrainei", a scris Blinken pe Twitter.

---

Actualizare -14:01- Primarul Vadim Boicenko:"Invadatorii ruşi distrug Mariupol pentru a-i speria pe ucraineni"

Mariupol -Ukrinform - 26.03.2022 - Invadatorii ruşi ucid civili, bombardează şi distrug oraşe ucrainene pentru a-i face pe oameni să se teamă de armata rusă, a declarat astăzi primarul oraşului Mariupol, Vadym Boichenko.

"Când mă deplasam cu un convoi de la Berdiansk la Mariupol, l-am întrebat pe un ofiţer rus: "De ce ai făcut asta oraşului Mariupol?". Răspunsul lui a fost cinic, foarte dur şi teribil: "Trebuie să te temi de armata rusă!". Oricum, nu ne este frică de armata rusă, soldaţii noştri nu se tem, pentru că suntem pe pământul nostru, iar victoria este într-adevăr de partea noastră", a spus Boichenko.

---

Actualizare -13:39- Întâlnire la Varşovia între miniştrii apărării şi de externe din Ucraina şi SUA

Varşovia-Ukrinform - 26.03.2022 - Ministrul ucrainean de externe Dmytro Kuleba şi ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov poartă discuţii cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi secretarul american al apărării Lloyd Austin la Varşovia, a anunţat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pe Twitter.

"Acest format special 2+2 ne permite să căutăm decizii practice atât în sfera politică, cât şi în apărare, pentru a întări capacitatea Ucrainei de a lupta împotriva agresiunii ruse", a scris Kuleba.

---

Actualizare -12:48- Trupele ruse au tras asupra Harkovului de 24 de ori

Harkov- Ukrinform - 26.03.2022 - Ieri, trupele ruse au tras de 24 de ori asupra oraşului Harkov, a scris şeful administraţiei militare regionale din Harkov, Oleh Syniehubov, pe Telegram.

"Noaptea trecută, oraşul Harkov a fost atacat de 24 de ori, au fost destul de multe victime", a spus Syniehubov.

În ultima zi, nu au fost înregistrate aeronave inamice peste Harkov. Între timp, au fost detectate drone de recunoaştere, unele dintre ele au fost distruse de Forţele Armate ale Ucrainei.

Potrivit lui Syniehubov, armata ucraineană nu doar păstrează liniile de apărare în regiunea Harkov, ci lansează şi contraatacuri.

---

Actualizare -11:54- Noi coridoare umanitare convenite pentru astăzi

Viceprim-ministrul Ucrainei Iryna Vereşciuk a anunţat astăzi că s-a ajuns la un acord privind înfiinţarea a zece noi coridoare pentru evacuarea civililor din oraşele aflate în prima linie, conform digi24.ro.

Vorbind la televiziunea naţională, Vereşciuk a spus că civilii care încearcă să părăsească oraşul-port Mariupol vor trebui să folosească maşini private, deoarece forţele ruse nu acceptă ca autobuzele să treacă prin punctele de control de la marginea oraşului.

---

Actualizare -11:32- Forţele ruse au pierdut aproximativ 16.400 de militari şi 575 de tancuri

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 -Între 24 februarie şi 26 martie, trupele ruse au pierdut aproximativ 16.400 de militari, a anunţat Ministerul Apărării al Ucrainei pe Facebook.

Ruşii au mai pierdut 575 de tancuri, 1.640 de vehicule blindate de transport, 293 de sisteme de artilerie, 91 de MLRS, 51 de sisteme de luptă antiaeriană, 117 de avioane, 127 de elicoptere, 1.131 de vehicule, 7 nave/ambarcaţiuni, 73 de rezervoare de combustibil, 19 unităţi de echipamente speciale şi 2 sisteme mobile SRBM.

Ministerul notează că datele sunt în curs de actualizare.

---

Actualizare -10:21-Volodimir Zelenski: "Trupele ruse au distrus cel puţin 59 de lăcaşuri de cult"

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 - Trupele ruse au distrus cel puţin 59 de lăcaşuri de cult din Ucraina în timpul celor 31 de zile de o invazie, a declarat preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

"În timpul celor 31 de zile ale acestui război, loviturile ruseşti au deteriorat cel puţin 59 de clădiri cu semnificaţie spirituală. Acestea sunt moschei, biserici, instituţii religioase şi de învăţământ", a spus preşedintele ucrainean.

El a adăugat că în timpul războiului au fost distruse sau avariate peste 200 de şcoli şi zeci de spitale.

"Imaginaţi-vă, trupele ruse lovesc în mod deliberat aceste locuri, pe care civilii obişnuiţi le folosesc drept adăpost", a spus Zelensky indignat.

---

Actualizare -09:37-Forţele ucrainene de Apărare Aeriană au distrus o altă aeronavă rusească

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 - Forţele Apărare Aeriană ucrainene au distrus o altă aeronavă rusească, a anunţat Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei printr-o postare Facebook.

"Un alt avion rusesc recent distrus "împodobeşte" câmpurile ucrainene. Forţele de Apărare Aeriană ale Comandamentului Forţelor Aeriene continuă să doboare echipamentele militare inamice", a scris Statul Major.

"Un alt avion rusesc recent distrus "împodobeşte" câmpurile ucrainene. Forţele de Apărare Aeriană ale Comandamentului Forţelor Aeriene continuă să doboare echipamentele militare inamice, deşi, potrivit diverşilor propagandişti ruşi, apărarea aeriană ucraineană a fost de mult distrusă", a scris Statul Major.

---

Actualizare -08:55-Militarii ruşi au ucis 136 de copii ucraineni

Kiev- Ukrinform - 26.03.2022 - 136 de copii au fost ucişi de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, a anunţat procurorul general ucrainean printr-o postare pe Telegram.

"În dimineaţa celei de-a 31-a zile de agresiune armată pe scară largă a Federaţiei Ruse, 136 de copii au fost ucişi în ţara noastră şi 199 de copii au fost răniţi. Cel mai mare număr de victime în rândul copiilor a fost înregistrat în regiunea Kiev - 64, regiunea Harkov - 44, regiunea Doneţk - 50, regiunea Cernihiv - 38, regiunea Mykolaiv - 28, regiunea Luhansk - 25, regiunea Zaporizhia - 17, regiunea Herson - 20, regiunea Jitomir - 15, iar regiunea Sumy - 14", se mai arată în postare.

---

Actualizare - 17:53- Volodimir Zelenski i-a premiat pe angajaţii Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei

Kiev- Ukrinform - 25.03.2022 -Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, le-a înmânat angajaţilor Serviciului de Securitate de Stat al Ucrainei premii de stat pentru curajul şi dăruirea lor în îndeplinirea îexemplară a obligaţiei lor oficiale de apărare a suveranităţii şi integrităţii teritoriale a statului.

"Simţim grija voastră faţă de statul ucrainean. Ştiu că mulţi ofiţeri sunt acum în prima linie, efectuând operaţiuni importante. Dar oriunde ne-am afla afla, cu toţii apărăm cel mai important lucru pe care îl avem - ţara noastră", a spus Zelensky.

Preşedintele le-a mulţumit angajaţilor SBU pentru serviciile şi credinţa lor faţă de Ucraina.

De la începutul invaziei ruseşti Serviciul de Securitate al Ucrainei a distrus peste 20 de grupuri de sabotaj şi a reţinut peste 350 de sabotori.

---

Actualizare - 16:51- Armata ucraineană este pregătită pentru un potenţial atac al trupelor belaruse

Kiev- Ukrinform - 25.03.2022 -Forţele armate ucrainene nu exclud posibilitatea ca Belarusul să se alăture războiului Rusiei împotriva Ucrainei, a spus Oleksandr Hruzevych, adjunctul şefului de stat major al Comandamentului Forţelor Terestre din Ucraina.

"Există o ameninţare din partea Belarusului, dar s-au luat toate măsurile şi suntem pregătiţi. Au fost deja identificate grupuri relevante şi suntem pregătiţi pentru cel mai rău caz. Inamicul a lansat recent rachete tactice şi au înfiinţat baze logistice în Belarus", a spus Hruzevych.

În opinia sa, ruşii nu vor putea bloca furnizarea ajutorului din Occident.

---

Actualizare - 14:55- Rusia îşi măreşte flota în apele Mării Azov

Marea Azov- Ukrinform - 25.03.2022 -Rusia îşi măreşte flota în apele Mării Azov, potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Ruşii nu au reuşit să îşi atingă principale obiectivele ale războiului din Ucraina şi anume asediul Kievului şi avansarea până la graniţele administrative ale regiunilor Doneţk şi Lugansk, însă trupele ruse au reuşit să creeze un coridor între Republica Autonomă Crimeea şi o parte a regiunii Doneţk pe uscat,au declarat reprezentanţii Statului Major.

---

Actualizare 13:00 - Trupele ruse au efectuat două atacuri cu rachete asupra unui terminal din aeroportul Harkov

Harkov - Ukrinform - 25.03.2022 - Aseară, trupele ruse au tras de două ori asupra unui terminal al aeroportului Harkov cu mai multe sisteme de lansare de rachete.

---

Actualizare 12:00 - Circa 1035 de civili au fost ucişi de trupele ruseşti, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 25.03.2022 - Între 24 februarie 2022 şi 24 martie 2022, un total de 1.035 de civili au fost ucişi şi 1.650 de civili au fost răniţi în Ucraina.

---

Actualizare 10:00 - Armata ucraineană a distrus un grup de luptă rusesc lângă Kiev

Kiev - Ukrinform - 25.03.2022 - Apărătorii ucraineni au respins trupele inamice în apropierea oraşului Kiev, ucigând 40 de invadatori ruşi.

---

Actualizare 08:00 - Un depozit de combustibil a luat foc în urma bombardamentelor ruseşti

Kiev - Ukrinform - 25.03.2022 - Un incendiu a izbucnit la un depozit de petrol din satul Kalynivka, districtul Fastiv, regiunea Kiev, ca urmare a bombardamentelor inamice.

---

Actualizare 07:00 - Armata rusă a ucis 135 de copii, de la începutul invaziei

Kiev - Ukrinform - 25.03.2022 - "În dimineaţa zilei de 25 martie, 135 de copii au fost ucişi în Ucraina din cauza agresiunii armate a Federaţiei Ruse. Alţi 184 de copii au fost răniţi", a postat Parchetul General Ucrainean pe Telegram.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Ce e prostia asta cu numarul de copii ucisi, asta e noua metoda de a controla emotia cititorului? Asta e noua numaratoare covid? Nu va e putin rusine?

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb