Actualizare 13:55 Iohannis: "România e gata să împărtăşească Bulgariei experienţa pe care o are în combaterea corupţiei"
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că România este gata să împărtăşească Bulgariei din experienţa pe care o are în ceea ce priveşte combaterea corupţiei, potrivit unui comunicat de presă al Aministraţiei Prezidenţiale.
La finalul discuţiilor oficiale cu preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şeful statului român a precizat că a discutat cu omologul său de la Sofia despre vizita pe care a efectuat-o la Washington, despre interesul comun pentru o relaţie transatlantică puternică, dar şi despre provocările din zona Mării Negre, conform sursei,
Şeful statului a afirmat: "Am efectuat un schimb de vederi şi în domeniul reformei justiţiei, domeniul statului de drept şi am salutat interesul domnului preşedinte Radev în acest domeniu, arătând că România este pregătită şi e gata să împărtăşească Bulgariei experienţa pe care o are în combaterea corupţiei".
În comunicat se mai arată că Iohannis a spus că discuţiile au vizat şi dezvoltarea relaţiilor economice şi a proiectelor sectoriale în domenii diverse, cu accent pe energie şi transporturi.
Iohannis a precizat: "După cum cunoaşteţi, asigurarea securităţii energetice constituie o prioritate pentru ambele ţări. Inaugurarea, anul trecut, a interconectorului de gaze Giurgiu-Ruse a reprezentat un pas esenţial în această direcţie şi dorim să vedem progrese în ceea ce priveşte proiectele comune, şi aici aş menţiona, în mod special, interconectorul BRUA".
El a adăugat că a vorbit cu omologul său şi despre comunitatea română din Bulgaria, potrivit sursei citate.
Klaus Iohannis a transmis: "Am exprimat convingerea că cele două comunităţi înrudite, românii din Bulgaria şi bulgarii din România, reprezintă importante punţi de legătură între statele noastre. Promovarea identităţii acestora este, de aceea, foarte importantă. Este în beneficiul nostru reciproc protejarea drepturilor de care comunitatea română din Bulgaria trebuie să se bucure, mai ales în ceea ce priveşte educaţia în limba maternă, aşa cum se bucură şi comunitatea bulgară din România".
De asemenea, şeful statului a vorbit şi despre faptul că Bulgaria şi România vor prelua preşedinţia Consiliului UE în 2018, respectiv 2019.
Acesta a susţinut: "Am avut cu domnul preşedinte un schimb de opinii substanţial cu privire la cooperarea în cadrul Uniunii Europene. Exercitarea de către cele două state, la interval de un an, a Preşedinţiei, Bulgaria în 2018, noi în 2019, este o oportunitate deosebită şi am discutat, astfel, despre necesitatea întăririi dialogului în ceea ce priveşte pregătirea preşedinţiilor".
În ceea ce priveşte agenda internaţională, preşedintele României a spus că discuţiile s-au concentrat, "în mod natural, pe relaţia transatlantică şi pe cooperarea în cadrul NATO. În mod natural, am discutat despre recenta vizită pe care am făcut-o la Washington, despre interesul comun într-o relaţie transatlantică puternică şi despre proiecte comune NATO".
Iohannis a conchis: "Am abordat provocările din zona Mării Negre şi rolul deosebit al Alianţei în zonă. A fost o discuţie cu multiple valenţe, o discuţie foarte bună şi vreau îi mulţumesc domnului preşedinte Radev pentru vizita pe care o face în România şi pentru discuţiile foarte bune pe care le-am purtat astăzi".
(A.C.)
-----
Actualizare 13:05
Preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, a declarat astăzi, la Palatul Cotroceni, că eforturile anticorupţie ale României s-au dovedit eficiente, la fel ca şi activitatea DNA.
Preşedintele Bulgariei a afirmat, citat de News.ro: "Modelul românesc şi-a dovedit eficienţa. Eu am citit şi în Bulgaria câţiva indicatori cantitativi în ceea ce priveşte condamnările, restituirea prejudiciilor. Cel mai important este că modelul românesc este unul reuşit, care a unit într-un singur organism cu atribuţii clare în ce priveşte corupţia la nivel înalt şi acest organism reuneşte specialişti şi procurori şi anchetatori, specialşti în domeniul IT, contabili, specialişti în domeniul bancar, astfel încât într-adevăr să se depisteze toate schemele de corupţie".
El a afirmat, însă, că nu poate copia modelul românesc, având în vedere particularităţile celor două sisteme judiciare, dar pot fi preluate "principii" pentru a reduce nivelul corupţiei din Bulgaria.
Preşedintele bulgar a afirmat că "are sprijinul" lui Iohannis pentru schimburi de experienţă în domeniu.
(S.A.)
------------
Actualizare 10:12 Rumen Radev, primit la Cotroceni
Preşedintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, a fost primit în această dimineaţă la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis.
Rumen Radev a fost întâmpinat de garda de onoare.
----------
Preşedintele Klaus Iohannis îl va primi astăzi, la Palatul Cotroceni, pe preşedintele Republicii Bulgaria, Rumen Radev, cu ocazia vizitei oficiale pe care acesta o efectuează în România la invitaţia şefului statului, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.
Vizita are ca scop aprofundarea dialogului politic româno-bulgar pe principalele teme de interes comun ale agendei bilaterale, regionale, europene şi internaţionale, precizează sursa citată.
Administraţia Prezidenţială adaugă: "În cadrul discuţiilor va fi abordată şi continuarea dezvoltării relaţiilor economice, precum şi a cooperării sectoriale, în special în domenii precum energia şi transporturile, în contextul în care România este al treilea partener comercial al Bulgariei în Uniunea Europeană, iar tendinţa de creştere a volumului schimburilor bilaterale s-a menţinut în ultimii ani, arată sursa citată. De altfel, în vederea impulsionării cooperării economice, preşedintele României va participa, împreună cu omologul bulgar, în dimineaţa zilei de joi, la deschiderea Forumului de afaceri România-Bulgaria".
De asemenea, vor fi analizate modalităţile concrete de coordonare în vederea promovării intereselor şi obiectivelor comune în cadrul UE. Aprofundarea dimensiunii europene a relaţiei bilaterale este cu atât mai importantă cu cât Bulgaria şi România vor deţine Preşedinţia Consiliului UE în Semestrul I din 2018, respectiv în Semestrul I din 2019, precizează sursa citată.
Potrivit comunicatului, se vor afla totodată pe agendă aspecte privind cooperarea în cadrul NATO şi provocările de securitate în regiunea Mării Negre, Vecinătatea Estică, respectiv cooperarea la nivel regional.