Ţara noastră va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025, a declarat, azi, prim-ministrul Marcel Ciolacu, aflat într-o vizită de lucru la Budapesta, unde a avut discuţii tete-a-tete cu omologul său Viktor Orban, informează Agerpres.
"România şi Ungaria lucrează împreună atât pe temele care ţin de întărirea relaţiei bilaterale, cât şi pe dosarele de interes de la nivel european. (...) Aş vrea să-i mulţumesc, în mod special, premierului Viktor Orban pentru sprijinul constant în ceea ce priveşte aderarea completă a României la Spaţiul Schengen. Felicit Preşedinţia ungară a Consiliului Uniunii Europene pentru munca desfăşurată în această perioadă, dar mai ales pentru faptul că a ţinut, în permanenţă, în atenţie subiectul Schengen. Românii au simţit, deja, beneficiile intrării parţiale în Spaţiul Schengen, având în vedere că este ceva foarte palpabil, însă creşterea economică românească şi ungurească va fi dinamizată odată cu aderarea completă, inclusiv pe cale terestră. Preluarea de către România a protecţiei graniţelor parţiale ale Uniunii Europene va avea un impact pozitiv şi asupra Ungariei", a precizat Ciolacu, în cadrul unor declaraţii de presă comune cu Orban.
Potrivit acestuia, strategia convenită, inclusiv cu şeful Guvernului ungar, privind aderarea completă a ţării noastre la Schengen "a dat roade".
"Mă bucur că strategia decisă acum câteva luni, inclusiv împreună cu premierul Orban, a dat roade şi reuşim să ne bifăm astăzi obiectivele. Am avut acum câteva zile o discuţie telefonică cu cancelarul Austriei, domnul Nehammer, în care i-am transmis că România îşi asumă pe deplin responsabilitatea pentru protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene. Am ajuns la un acord şi la nivelul miniştrilor de Interne, astăzi, prin cele patru state implicate, care sunt prezenţi la Budapesta şi doresc să mulţumesc pe această cale tuturor echipelor implicate în negociere.
Având în vedere toate aceste lucruri concrete, după 13 ani, România va reuşi o aderare completă la Schengen de la 1 ianuarie 2025", a transmis Marcel Ciolacu.
Discuţiile cu premierul ungar Viktor Orban au abordat, printre altele, şi situaţia din Ucraina. "Contextul din teren rămâne foarte dificil. Dincolo de război, care continuă să răpească vieţi, cu toţii vedem atacul asupra infrastructurilor energetice ucrainene. Important însă este să vorbim pe o singură voce şi să transmitem un mesaj comun că trebuie o implicare din partea noastră în conflictul din Ucraina. Săptămânile următoare vom trăi o nouă realitate strategică în Uniune, odată cu începerea celui de-al doilea mandat al preşedintelui Trump, precum şi cu intrarea în funcţie de o manieră foarte dinamică a noii Comisii (Europene). Din această perspectivă, se poate conta pe România ca partener important în regiune. Vrem să lucrăm împreună, constructiv, cu dumneavoastră, cu Ungaria, pentru cele mai bune soluţii regionale care să garanteze atât securitatea, cât şi prosperitatea regională", a adăugat premierul Ciolacu.
El a subliniat că, de anul viitor, când alegerile se vor fi încheiat şi în ţara noastră, este nevoie de o conlucrare pragmatică "pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii".
"În ceea ce priveşte noua realitate strategică, după cum bine ştiţi, am avut o discuţie recentă cu preşedintele Trump. Cred că este foarte important ca, anul viitor, când alegerile se vor termina şi în România şi vom ieşi din logica politică de campanie, să ne concentrăm pe lucrurile importante. Trebuie să lucrăm pragmatic pentru creştere economică, pentru pace socială şi pentru un sentiment în societate bazat pe faptul că liderii sunt concentraţi pe soluţii. Cetăţenii noştri trebuie să trăiască mai bine şi să se simtă respectaţi, în timp ce noi trebuie să umplem de conţinut expresii precum 'lideri regionali'", a mai declarat Ciolacu.
El i-a mulţumit, totodată, preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor,pentru rolul său important de liant între guvernele României şi Ungariei şi între cele două ţări.
Vizita la Budapesta a unei delegaţii conduse de prim-ministrul Marcel Ciolacu are loc în contextul în care Ungaria deţine, până la 31 decembrie, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, având un rol decisiv în sprijinirea agendei europene de extindere a Spaţiului Schengen.
Din delegaţia română fac parte ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, ministru Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, consilierul onorific al prim-ministrului şi vicepreşedinte al Parlamentului European, Victor Negrescu, şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor.
1. Bah nene dar mai propagati mult minciuna ??
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 14:41)
Bah nene dar mai propagati mult minciuna si dezinformarea ??
Au dat cumva Austria si Olanda vreun comunicat oficial in acest sens?
De unde toata povestea asta ???
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 22.11.2024, 14:45)
E reclama pentru UDMR, vor neaparat sa-i bage la guvernare ca sa le dea la hungaristan gazul romanesc "ieftin"...Asta e Trocul...sa vedem ca si Austria vrea ceva din gaz, pana la urma din gazul romanesc se infrupta Austria si hungaristanul:-)