Preşedintele german Horst Koehler şi-a anunţat, ieri, demisia, cu efect imediat, în urma criticilor declanşate de remarcile sale privind angajamentul militar al ţării sale în Afganistan, transmit agenţiile internaţionale de presă.
"Îmi anunţ demisia din funcţia de preşedinte", a declarat preşedintele Koehler la Berlin, potrivit Agerpres. El a explicat că a luat această decizie după ce, într-un recent interviu pentru un post de radio, a legat necesitatea anumitor angajamente militare germane în străinătate de promovarea unor interese economice. "Regret că remarcile mele au putut duce la o neînţelegere asupra unei probleme importante şi dificile pentru ţara noastră", a indicat Koehler.
O ţară precum Germania, cu o dependenţă puternică de comerţul extern, trebuie să ştie că, "în cazuri de urgenţă, intervenţia militară este necesară pentru a ne susţine interesele, cum ar fi rutele de comerţ liber, sau, spre exemplu, pentru a preveni instabilităţile regionale care ar putea avea un impact negativ asupra şanselor noastre în ceea ce priveşte comerţul, locurile de muncă şi veniturile", declara preşedintele la Deutschlandradio Kultur.
Koehler a indicat ulterior că a fost greşit înţeles, precizând că afirmaţiile sale nu erau legate de angajamentul în Afganistan, foarte nepopular în rândul germanilor.
Biroul de presă al lui Koehler a precizat că declaraţiile făcute la Deutschlandradio Kultur au făcut referire la desfăşurări precum misiunea europeană împotriva pirateriei care are ca scop asigurarea securităţii culoarelor de transport naval în Golful Aden, însă interviul făcea clar referire la Afganistan.
Fragmente din interviu au fost redifuzate frecvent în programele de şiri, atrăgând critici puternice din toate părţile.
Sensibilitatea faţă de armată rămâne ridicată în Germania din cauza memoriei colective a distrugerilor naziste din timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Politicieni din cadrul coaliţiei de guvernământ a cancelarului Angela Merkel au spus că alegerea cuvintelor de către Koehler a fost una nefericită.
Sondajele arată că majoritatea germanilor se opun misiunii din Afganistan. Omorârea de civili în cadrul operaţiunilor militare din această ţară a dat bătăi de cap guvernului condus de Merkel, care a precizat că retragerea trupelor germane ar putea începe anul viitor.
Remarcile lui Koehler, făcute pe drumul de întoarcere dintr-o vizită în Afganistan, au atras critici directe neaşteptate la adresa şefului statului, care a fost o figură populară de la preluarea postului, în 2004.
Horst Koehler, în vârstă de 67 de ani, fost director general al FMI şi membru al Uniunii Creştin-Democrate (CDU), a fost reales în 2009 pentru un nou mandat de preşedinte al Germaniei. Şeful statului promulgă legile, dar rolul său este în cea mai mare parte ceremonial.
Aceasta este pentru prima dată în istoria Germaniei postbelice când un preşedinte demisionează. Preşedintele Bundesrat-ului, camera legislativă superioară, Jens Behrsen, va prelua funcţia de şef al statului până la alegerea unui succesor.