Preţul gazelor tranzactionate pe burse se aşteaptă să fie la finele acestui an de 5 ori mai mare decât era în urmă cu 2 ani

Dumitru Chisăliţă
Materii Prime / 12 septembrie 2022

Preţul gazelor tranzactionate pe burse se aşteaptă să fie la finele acestui an de 5 ori mai mare decât era în urmă cu 2 ani

În anul 2021 preţurile diferitelor forme de energie au crescut, faţă de anul 2020, pe întreg mapamondul la un nivel extrem. Acest aspect a fost pus pe seama creşterii cererii la energie. A fost o explicaţie uşor acceptată şi practic a trebuit să apară un conflict, ca să realizăm impactul acestor creşteri (sursa BP):

-52% creşterea preţului la uraniu

-55% creşterea preţului la petrol

-318% creşterea preţului la cărbune

-300% creşterea preţului la energie electrică

-95% creşterea preţului la gaze

Declanşarea conflictului din Ucraina, chiar în lipsa unor opriri totale ale fluxurilor de aprovizionare cu energie, în lipsa unor crize efective de energie, în lipsa unor creşteri extraordinare a cererii de energie, ]n lipsa unor temperaturi extreme etc., a adus un alt fenomen, o explozie mare a preţului tranzacţionat pe burse, pe parcursul primelor 8 luni din anul 2022 (sursa Trading Economics):

-17% creşterea preţului la uraniu

-48% creşterea preţului la petrol

-147% creşterea preţului la cărbune

-232% creşterea preţului la gaze (sursa TTF)

şi previziunile pentru sfârşitul anului 2022 (faţă de începutul anului) sunt de:

-cca. 20% creşterea preţului la uraniu

-cca. 55% creşterea preţului la petrol

-cca. 185% creşterea preţului la cărbune

-cca. 400% creşterea preţului la gaze

Preţurile tranzactionate pe burse se aşteaptă să fie la finele acestui an faţă de acum 2 ani: de 6 ori mai mare la cărbune, de 5 ori mai mare la gaze, de 2 ori mai mare la petrol şi de 0,7 ori mai mare la uraniu.

Se poate constata că al doilea an la rând cele mai mici creşteri ale preţului la o forma de energie o prezintă uraniu. Această situaţie coroborată cu schimbările climatice ar trebui să determine orientarea şi spre dezvoltarea utilizării energiei nucleare pentru producerea energiei electrice dar mai ales a energiei termice. Problema cea mai mare a viitorului energetic, în perspectiva dezvoltării unor măsuri specifice de reducere a impactului asupra schimbărilor climatice o va reprezenta modul viitor de încălzire. În acest sens se impune dezvoltarea în apropierea marilor aglomerări urbane a montării de Small Modular Reactors (SMR), care au capacitatea de a acoperii necesarul de energie la preţuri suportabile pentru aceste aglomerări urbane.

Dacă hidrogenul şi pompele de căldură sunt elemente care trebuie dezvoltate pentru zone dispersate, aglomerările urbane trebuie să şi bazeze încălzirea pe sistemele centralizate cu energie prousă de SMR-uri.

Conform raportului cu privire la costurile energiei electrice, 2020, emis de Agenţia Internaţională pentru Energie (IAE)2 în colaborare cu Agenţia pentru Energie Nucleară (OECD-NEA) în 2020, retehnologizarea centralelor nucleare aduce cel mai scăzut cost al electricităţii dintre toate sursele de energie - în medie 32 USD/MWh (comparativ cu 50 USD/MWh pentru energia eoliană; 56 USD/MWh pentru panourile solare; 91 USD/MWh pentru centralele pe cărbune.). Costul energiei generată de capacităţi nucleare noi, de mari dimensiuni, este 69 USD/MWh, în timp ce costul energiei generată de reactoarele modulare mici (SMR) este 64 USD/MWh, la costul forţei de munca din US.

Dar în contextul creşteriilor de preţ al formelor de energie (cărbune şi gaz) folosite în mod curent pentru încălzire, preţurile Gcaloriei pentru energia termică distribuită în sistem centralizat prezintă următoarele valori: gaze - cca. 270 USD/Gcal, cărbune - cca. 310 USD/Gcal, preţuri peste costul estimativ al energiei termice produse folosind SMR.

SMR este o versiune mai sigură, mai mică şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apa uşoară presurizată, care au decenii de operare şi testare, putând beneficia în acelaşi timp de cadrul de licenţiere. Tehnologia SMR foloseşte astfel principiile bine stabilite ale tehnologiei nucleare, simplificând sau eliminând o parte dintre sistemele costisitoare şi complexe ale centralelor electrice-nucleare existente.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Din ceva banuti trebuie finantata si razboiul nu ??!!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb