Preţul ţiţeiului, la nivelul minim al ultimelor patru luni

A.V.
Ziarul BURSA #Materii Prime / 28 iulie 2015

Preţul ţiţeiului, la nivelul minim al ultimelor patru luni

Marile grupuri petroliere şi-au redus cheltuielile pentru noi proiecte cu 200 miliarde dolari

Cotaţia futures a petrolului a coborât ieri, pe pieţele externe, până la cel mai redus nivel din ultimele patru luni, ca urmare a declinului semnificativ consemnat de bursele din China. Investitorii consideră că încetinirea celei de-a doua mari economii mondiale (China), care este cel mai mare consumator mondial de ţiţei, va afecta cererea de materii prime.

Preţul petrolului WTI cu livrare în luna septembrie a scăzut cu 1,5% ieri, la ora 08.58, la New York Mercantile Exchange, ajungând la 47,44 dolari barilul. La ICE Futures Exchange din Londra, cotaţia ţiţeiului Brent cu livrare în aceeaşi lună a coborât cu 1,8%, la 53,64 dolari/baril, cel mai redus nivel din 19 martie până acum. Faţă de nivelul maxim al lunii iunie, cotaţia ţiţeiului a pierdut 20%.

Declinul preţurilor este determinat şi de faptul că, în prezent, stocurile de petrol din SUA sunt cu 100 de milioane de barili mai mari decât media ultimilor cinci ani, conform datelor oficiale ale administraţiei americane.

În condiţiile în care preţul ţiţeiului este în declin semnificativ, marile grupuri petroliere, precum "Royal Dutch Shell" Plc şi "Chevron" Corp., şi-au redus cheltuielile pentru noi proiecte cu 200 de miliarde de dolari, în cadrul unor măsuri urgente menite să protejeze dividendele investitorilor, conform Financial Times.

Prăbuşirea preţului petrolului, începând din vara anului trecut, a avut ca efect amânarea a 46 de proiecte mari de petrol şi gaze, cu rezerve cumulate de 20 de miliarde de barili echivalent ţiţei, mai mari decât rezervele dovedite ale Mexicului, potrivit firmei de consultanţă Wood Mackenzie.

Printre companiile care amână marile planuri de producţie în aşteptarea scăderii costurilor se află BP Plc şi "Royal Dutch Shell" Plc din Marea Britanie, "Chevron" Corp. SUA, "Statoil" ASA din Norvegia şi "Woodside Petroleum" Ltd. din Australia.

Potrivit companiei norvegiene de consultanţă "Rystad Energy", societăţile petroliere au amânat proiecte în valoare de 118 miliarde de dolari, dar studiul Wood Mackenzie arată că bilanţul este mult mai ridicat.

Peste jumătate din rezervele de petrol ale investiţiilor amânate sunt proiecte offshore costisitoare, la mare adâncime, precum cele din Golful Mexic şi Africa de Vest.

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb