Preţurile petrolului au crescut cu peste 1% miercuri, după ce Uniunea Europeană a convenit asupra unor sancţiuni suplimentare care afectează fluxurile de petrol ruseşti, transmite Reuters. Cu toate acestea, o creştere neaşteptată a stocurilor de combustibil din SUA a limitat câştigurile.
Contractele futures pentru ţiţeiul Brent au crescut cu 88 de cenţi, sau 1,22%, atingând 73,07 dolari pe baril. În acelaşi timp, contractele pentru ţiţeiul U.S. West Texas Intermediate au avansat cu 1,09 USD, sau 1,59%, ajungând la 69,68 USD pe baril.
Ambasadorii Uniunii Europene au convenit miercuri asupra unui al 15-lea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, ca reacţie la războiul acesteia împotriva Ucrainei, a anunţat preşedinţia maghiară a UE.
"Salut adoptarea celui de-al 15-lea pachet al nostru de sancţiuni, care vizează în special flota din umbră a Rusiei", a declarat preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pe platforma X.
"Flota din umbră" a ajutat Rusia să ocolească plafonul de preţ de 60 de dolari pe baril impus de G7 ţiţeiului rusesc livrat pe mare în 2022 şi a contribuit la menţinerea fluxului de petrol rusesc.
Contractele futures pentru ţiţeiul din SUA au crescut cu peste 1 dolar pe baril după anunţarea sancţiunilor.
"Seriozitatea reînnoită în ceea ce priveşte restrângerea fluxurilor are potenţial de susţinere şi compensează metrica tradiţională a cererii pe care ne-am concentrat", a declarat John Kilduff, partener la Again Capital din New York.
Stocurile de benzină şi distilate au crescut mai mult decât se aşteptau analiştii săptămâna trecută, potrivit datelor de la Energy Information Administration, ceea ce a dus la scăderea preţurilor ţiţeiului. În acelaşi timp, OPEC a redus miercuri previziunile privind creşterea cererii de petrol pentru 2024 şi 2025, pentru a cincea lună consecutiv şi cu cea mai mare ajustare de până acum. Potrivit analistului Kilduff de la Again Capital, reducerile previziunilor OPEC subliniază dificultăţile organizaţiei în echilibrarea pieţei petroliere până în 2025.
OPEC+, care include membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi alţi producători precum Rusia, a amânat la începutul lunii decembrie planurile de a creşte producţia, din cauza cererii slabe, în special în China, cel mai mare importator de petrol, şi a creşterii ofertei non-OPEC+. Cu toate acestea, investitorii se aşteaptă la o revenire a cererii chineze, susţinută de noile planuri ale Beijingului de stimulare economică. China a anunţat luni că va adopta o politică monetară "corespunzător de relaxată" în 2025, aceasta fiind prima relaxare a politicii în ultimii 14 ani.
Opinia Cititorului