Creşterea cererii mondiale şi diminuarea resurselor de aur vor conduce la dublarea preţului minereului preţios, susţine Mihail Pacioianu, preşedintele executiv al "Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase Diamond Gold". Consiliul Mondial al Aurului şi specialiştii în domeniu estimează o creştere a cererii mondiale de aur la minimum 3.600 de tone anual, în condiţiile în care producţia mondială se ridică, în prezent, la maximum 2.500 de tone (rezultă un deficit de 31%).
"Cererea de aur în lume creşte, în fiecare an, cu 5%. Decalajul între cerere şi ofertă se măreşte pe zi ce trece", a subliniat Mihail Pacioianu.
Dacă, în 2007, gramul de aur fin costa circa 77 de lei, în prezent preţul mediu este de peste 130 de lei.
"Peste doi ani, gramul de aur fin va costa 230-240 de lei, ceea ce înseamnă aproape o dublare a preţului actual", a explicat Pacioianu, care susţine că aceste estimări sunt făcute de Consiliul Mondial al Aurului şi specialiştii din domeniul extracţiei şi prelucrării aurului.
În contextul crizei economice mondiale, ţările şi populaţia nu mai au încredere în valute, astfel că preferă să-şi plaseze activele în aur. "Încrederea maximă este în aur", spune preşedintele Confederaţiei, din care fac parte 90% din jucătorii pieţei.
Până la cel de-al doilea Război Mondial, România era cel mai important producător de aur din Europa, în prezent fiind depăşită de ţări precum Bulgaria sau Cehia, a precizat domnul Pacioianu, adăugând: "Dacă atunci ţara noastră producea, anual, 11-13 tone de aur, acum şi-a redus producţia la 150-200 de kilograme pe an. Aurul era extras de lângă Ardeal, în general, dar şi de lângă Roşia Montană. Aurul de la Roşia Montană ar redresa finanţele României, dacă ar fi exploatat de ţara noastră, nu de străini".
Se spune că, în urma războaielor dintre daci şi romani, finanţele Romei au fost salvate de tezaurul de aur şi argint din Dacia, motiv pentru care Imperiul a sărbătorit 3 luni.
Notă. Previziunile aparţin "Confederaţiei Naţionale a Operatorilor de Metale şi Pietre Preţioase Diamond Gold" şi nu reprezintă o sugestie de investiţie a ziarului "Bursa".