PRIMUL EXAMEN DE TRANSPARENŢĂ, PICAT Anunţul privind intenţia de listare a DIGI, praf în ochi

ADINA ARDELEANU
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 aprilie 2017

Anunţul privind intenţia de listare a DIGI, praf în ochi

DIGI Communications: "Nicio persoană, în niciun scop, nu se poate baza pe informaţiile incluse în această comunicare, sau pe acurateţea, imparţialitatea sau exhaustivitatea ei"

Compania nu răspunde dacă a depus cerere de aprobare a prospectului şi ce înseamnă EBITDA "ajustat", în condiţiile în care a anunţat o marjă de 31,2% pentru acest indicator

Compania olandeză "Digi Communications N.V.", acţionarul majoritar al "RCS&RDS" SA cu 95,79% din acţiuni, a anunţat, ieri, că intenţionează să se listeze la Bursa de Valori Bucureşti, detaliile ofertei urmând să fie publicate într-un prospect, ulterior aprobării de către Autoritatea pentru Pieţe Financiare din Regatul Ţărilor de Jos (Stichting Autoriteit Financiële Markten).

Listarea "RCS&RDS" este aşteptată de ani de zile, astfel că actorii din piaţa noastră de capital, în frunte cu BVB, s-au grăbit să desfacă şampania, înainte să desluşească despre ce este vorba în această ofertă, prin care o parte din acţionari scot la vânzare un pachet de 25% din companie, şi să îşi "traducă" anunţul Digi.

Este adevărat, o nouă listare privată, după oferta MedLife din decembrie, reprezintă o bună lovitură de imagine pentru piaţa noastră, aflată în monitorizare pentru trecerea la statutul de piaţă emergentă.

Dincolo de exerciţiul de PR însă, anunţul Digi nu oferă nicio informaţie clară despre compania care se listează, ba, mai mult, permite confuzii.

- "DIGI" sau "RCS&RDS"?

În primul rând, numele ofertantului - "Digi Communications N.V." - nu apare decât în titlul anunţului, în restul comunicatului acesta fiind numit simplu, "DIGI".

Despre "DIGI" aflăm că este un "important furnizor de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria". Totuşi, pe parcursul anunţului, aspectele cheie prezentate despre "DIGI" par să se refere la compania "RCS&RDS": "Portofoliul diversificat de servicii complementare media şi de telecomunicaţii, infrastructura sa avansată şi reţelele de fibră optică de ultimă generaţie de pe pieţele de bază permite Societăţii să ofere o acoperire de încredere pentru clienţii săi, Performanţa financiară robustă, Echipă de conducere foarte experimentată, Dinamica atractivă a industriei locale, cu o creştere structurală stabilă".

Anunţul nu cuprinde nici o referire directă la "RCS&RDS", ci prezintă numai o declaraţie a lui Serghei Bulgac, CEO al RCS & RDS SA, cea mai mare societate operaţională din Grup şi viitor CEO al DIGI: "Ziua de astăzi marchează un moment istoric pentru DIGI Comunications NV şi pentru economia românească, în general. În calitate de unul dintre cei mai importanţi furnizori de servicii de telecomunicaţii din România şi Ungaria, intenţia de listare la Bursa de Valori Bucureşti este o oportunitate importantă pentru publicul românesc şi va reprezenta o realizare de care vom fi foarte mândri.

Investind în DIGI, investitorii obţin acces la un lider atractiv în industrie, cu o creştere structurală stabilă. Investitorii vor beneficia de expertiza echipei noastre de conducere şi de o marcă cu o recunoaştere puternică pe pieţele în care activăm şi pe segmentele noastre de clienţi. Consiliul de Administraţie al Societăţii sprijină cu mândrie această etapă a dezvoltării noastre şi aşteaptă cu nerăbdare să lucreze cu acţionarii viitori, în calitatea de societate cotată la bursă".

Digi Communications NV este compania mama a grupului "RCS& RDS", au precizat reprezentanţii "RCS&RDS" SA, la solicitarea ziarului "BURSA".

Aceştia au confirmat că societatea "Cable Communications Systems", firma mamă a "RCS&RDS" se transformă în Digi Communications NV. Conform Oficiului Registrului Comerţului, "Cable Communications Systems" deţine 95,79% din "RCS&RDS".

Apoi, societatea vrea să lase impresia că are nişte rezultate fabuloase.

Potrivit anunţului transmis, ieri, DIGI a generat în mod constant fluxuri puternice de venituri si un EBITDA ajustat robust din 2014 până în prezent: "În 2016, DIGI a generat venituri de 842,8 milioane de euro, iar EBITDA ajustat şi marja EBITDA ajustată s-au ridicat la 263,3 milioane de euro şi respectiv 31,2%, reprezentând o rată de creştere anuală compusă (RCAC) de 8%, din 2014 până în 2016".

Reprezentanţii companiei nu au dorit să explice ce înseamnă "EBITDA ajustată" şi nici dacă au depus deja cererea de aprobare a prospectului la Autoritatea de Supraveghere din Olanda.

Faptul că o companie care vrea să se listeze, adică este dispusă la transparenţă, nu oferă răspunsuri la nişte întrebări simple, pe baza propriului comunicat, ridică suspiciuni, mai ales că nelămuririle erau legate de o simplă definiţie. În spatele frazelor pompoase, nu este nici o informaţie economică clară, pe baza căreia investitorii să poată lua o decizie de participare la oferă, după cum susţin voci din piaţă.

În plus, compania nu recomandă investitorilor să se bazeze pe propriile date prezentate în anunţ: "Conţinutul acestei comunicări a fost elaborat de DIGI pe propria răspundere.

Informaţiile incluse în această comunicare au doar scop de fond şi nu pretind a fi integrale sau complete. Nicio persoană, în niciun scop, nu se poate baza pe informaţiile incluse în această comunicare, sau pe acurateţea, imparţialitatea sau exhaustivitatea ei".

În anunţul DIGI, se mai arată că investitorii nu ar trebui să cumpere nicio valoare mobiliară menţionată, cu excepţia cazului în care acest lucru se face pe baza informaţiilor conţinute în prospect, care urmează să fie publicat după aprobarea sa.

Oferta, pentru un pachet de 25% de acţiuni de clasa B

Anunţul DIGI face referire la o ofertă publică iniţială (IPO), ce va cuprinde o ofertă de acţiuni ordinare clasa B provenind de la acţionarii existenţi: "Societatea nu va obţine nicio parte din sumele obţinute de pe urma vânzării acţiunilor oferite".

Unii brokeri au remarcat însă, că în cazul DIGI, este vorba despre o ofertă publică secundată, având în vedere că se oferă spre vânzare valorile altor acţionari.

Oferta publică iniţială (IPO) reprezintă prima ofertă publică de vânzare de acţiuni ale unei societăţi închise, în urma căreia societatea în cauză devine deschisă.

Societatea intenţionează să listeze cel puţin 25% din capitalul social subscris al Societăţii, presupunând că are loc exercitarea opţiunii de supra-alocare a 10% din acţiuni, imediat după admitere".

Investitorii vor trebui să ia în calcul, în decizia de participare la ofertă, diferenţa dintre clasele de acţiuni ale companiei.

Comunicatul DIGI arată: "Societatea a emis, de asemenea, acţiuni ordinare de clasa A, dar care nu fac parte din Ofertă şi care nu vor fi admise la tranzacţionare

Fiecare Acţiune de clasa B conferă un drept de vot şi fiecare acţiune de clasa A conferă 10 drepturi de vot. Acţiunile de clasa B conferă aceleaşi drepturi la dividende ca şi acţiunile de clasa A".

Societatea ia în calcul şi faptul că nu va mai derula oferta: "Oferta propusă, în cazul în care va avea loc, va consta într-o ofertă: (i) adresată publicului în România, şi (ii) anumitor investitori instituţionali şi profesionali şi admiterea Acţiunilor Oferite la tranzacţionare pe Piaţa Reglementată la vedere a Bursei de Valori Bucureşti".

Citigroup şi Deutsche Bank acţionează în calitate de Coordonatori Globali Comuni şi împreună cu BT Capital Partners S.A., BRD - Groupe Societe Generale S.A., Societe Generale S.A., Raiffeisen Bank S.A. şi Wood & Company Financial Services, a.s. în calitate de Deţinători Comuni ai Registrului de Subscrieri.

DIGI preconizează că admiterea la tranzacţionare va avea loc în luna mai 2017.

Venituri de 612,7 milioane euro, în România în 2016

"Pentru anul încheiat la data de 31 decembrie 2016, operaţiunile noastre din România au generat 612,7 milioane euro, sau 72,7%, din veniturile noastre totale; operaţiunile noastre din Ungaria au generat 137,9 milioane euro, sau 16,4%, din veniturile noastre totale; operaţiunile noastre din Spania au generat 83,0 milioane euro, sau 9,9%, din veniturile noastre totale; iar operaţiunile noastre din Italia au generat 9,2 milioane euro, sau 1,1%, din veniturile noastre totale", se arată în comunicatul DIGI.

Reprezentanţii companiei mai arată: "Activitatea noastră a cunoscut în principal o creştere organică de la aproximativ 0,7 milioane unităţi generatoare de venituri (UGV) la data de 31 decembrie 2002 la aproximativ 12,4 milioane UGV la data de 31 decembrie 2016, perioadă în care ne-am dezvoltat de la un furnizor de servicii de televiziune prin cablu la un furnizor de servicii «multiple play», incluzând servicii de televiziune prin cablu, internet şi date fixe, telecomunicaţii mobile, telefonie fixă şi servicii de televiziune DTH (direct to home). La data de 31 decembrie 2016, aveam în total aproximativ 12,4 milioane UGV, din care aproximativ 3,3 milioane erau UGV pentru servicii de televiziune prin cablu, aproximativ 2,5 milioane erau UGV pentru servicii de internet şi date fixe, aproximativ 3,9 milioane erau UGV pentru servicii de telecomunicaţii mobile aproximativ, aproximativ 1,7 milioane erau UGV pentru servicii de telefonie fixă şi aproximativ 0,9 milioane erau UGV pentru servicii de televiziune DTH".

Societatea oferă cinci servicii principale: "Televiziunea prin cablu este linia noastră iniţială de activitate. La data de 31 decembrie 2016, aveam aproximativ 2,9 milioane UGV în România şi aproximativ 473.000 UGV în Ungaria pentru serviciile de televiziune prin cablu. Serviciile de televiziune prin cablu au generat 25,7% din veniturile noastre în anul încheiat la 31 decembrie 2016. La data de 31 decembrie 2016, serviciile noastre de televiziune prin cablu, împreună cu serviciile noastre DTH, aveau o cotă de aproximativ 49,0% şi aproximativ 25,1% pe pieţele televiziunii cu plată din România şi respectiv din Ungaria (Surse: Raportările Grupului şi ale companiilor active în acelaşi domeniu, Autoritatea Naţională din România pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii ("ANCOM"), Autoritatea Naţională din Ungaria pentru Media şi Infocomunicaţii ("NMIAH")).

Serviciile noastre de internet şi date fixe sunt în principal oferite prin intermediul reţelelor noastre FTTB ("Fibră-până-la-clădire")/FTTH ("Fibră-până-acasă") care utilizează tehnologia GPON sau o tehnologie comparabilă în România şi Ungaria. La data de 31 decembrie 2016, am avut aproximativ 2,1 milioane UGV pentru serviciile de internet şi date fixe în România şi aproximativ 428.000 UGV în Ungaria. Serviciile de internet şi date fixe au generat 23,9% din veniturile noastre în anul încheiat la 31 decembrie 2016. La data de 31 decembrie 2016, serviciile noastre de internet şi date fixe aveau o cotă de piaţă de aproximativ 48,6% şi aproximativ 15,8% în România şi, respectiv, în Ungaria (Surse: Raportările Grupului şi ale companiilor active în acelaşi domeniu, ANCOM, NMIAH).

Furnizăm servicii de telecomunicaţii mobile utilizând reţelele noastre de 3G şi 4G în România, şi în calitate de MVNO axat pe comunităţile de români din Spania şi Italia. La data de 31 decembrie 2016, aveam aproximativ 3,2 milioane UGV pentru serviciile de telecomunicaţii mobile în România, aproximativ 14.000 UGV în Ungaria (unde oferim servicii de internet şi date mobile în calitate de revânzător prin reţeaua Telenor), aproximativ 609.000 UGV în Spania şi aproximativ 86.000 UGV în Italia. Serviciile de telecomunicaţii mobile au generat 25,5% din veniturile noastre în anul încheiat la data de 31 decembrie 2016. La data de 31 decembrie 2016, serviciile noastre de telecomunicaţii mobile aveau o cotă de piaţă de aproximativ 11,6% în România şi cote relativ mici pe pieţele din Ungaria, Spania şi Italia (Surse: Raportările Grupului şi ale companiilor active în acelaşi domeniu, ANCOM).

Oferim servicii de telefonie fixă prin intermediul reţelelor noastre din România şi Ungaria. La data de 31 decembrie 2016, aveam aproximativ 1,3 milioane UGV pentru servicii de telefonie fixă în România şi aproximativ 353.000 UGV pentru servicii de telefonie fixă în Ungaria. Serviciile de telefonie fixă au generat 3,8% din veniturile noastre în anul încheiat la data de 31 decembrie 2016. La data de 31 decembrie 2016, serviciile noastre de telefonie fixă aveau o cotă de piaţă de aproximativ 31,7% şi aproximativ 11,6% în România şi, respectiv, în Ungaria (Surse: Raportările Grupului şi ale companiilor active în acelaşi domeniu, ANCOM, NMIAH).

Serviciile noastre de televiziune prin satelit de tip DTH sunt oferite în România şi Ungaria. La data de 31 decembrie 2016, aveam aproximativ 641.000 UGV pentru serviciile DTH în România şi aproximativ 307.000 UGV pentru serviciile DTH în Ungaria. Serviciile DTH reprezentau 8,3% din veniturile noastre în anul încheiat la data de 31 decembrie 2016".

Compania operează în România, Ungaria, Spania şi Italia.

RCS & RDS a finalizat refinanţarea grupului, în octombrie 2016, şi a listat obligaţiunile în Irlanda

În octombrie 2016, RCS&RDS SA şi Cable Communications Systems NV au finalizat refinanţarea grupului printr-o emisiune de obligaţiuni în valoare de 350 milioane euro şi un împrumut sindicalizat în valoare de până la 1,687 miliarde lei.

Emisiunea de obligaţiuni în valoare de 350 milioane euro de către Cable Communications Systems NV (societatea mamă a RCS&RDS SA) s-a făcut cu scadenţa în 2023 şi la o dobândă anuală de 5%, potrivit companiei, care a mai adăugat: "Emisiunea de obligaţiuni este garantată de RCS&RDS SA Data de 26 octombrie 2016 este stabilită ca dată de emisiune a obligaţiunilor, acestea urmând să fie admise ulterior la tranzacţionare pe Bursa de Valori din Irlanda (Irish Stock Exchange)".

O altă componentă a tranzacţiei a constat în contractarea de către RCS&RDS SA a unui credit sindicalizat în valoare totală de până la 1,687 miliarde lei, format din trei facilităţi de credit.

Potrivit companiei, sumele obţinute ca urmare a acestor două operaţiuni de finanţare au fost folosite pentru rambursarea anticipată a obligaţiunilor în valoare totală de 450 milioane euro cu dobândă anuală de 7,5% emise de Cable Communications Systems în 2013, precum şi unor facilităţi contractate de RCS&RDS SA în 2015 şi, respectiv, 2016.

În 2007, "RCS&RDS" intenţiona să se listeze pe Bursa din Londra, prin intermediul certificatelor globale de depozit (GDR), însă a renunţat la acest plan şi a apelat la credite bancare, pentru finanţare.

În 2013, "RCS&RDS" a reuşit să vândă, pe piaţa externă, obligaţiuni în valoare totală de 450 de milioane de euro, cu 100 de milioane de euro în plus faţă de oferta iniţială, ca urmare a cererii consistente, iar randamentul obţinut a fost de 7,5%.

Compania a înregistrat, în 2015, o pierdere de 17,9 milioane de lei, în scădere faţă de cea de 71,04 milioane de lei, din 2014, pe fondul unor afaceri de 2,69 miliarde lei, în 2015, faţă de 2,31 miliarde de lei, în 2014. Datoriile companiei totalizau 4,42 miliarde lei, la 31 decembrie 2015.

Acţionarii RCS&RDS sunt convocaţi, pe 26 aprilie, să decidă repartizarea profitului din anii anteriori. În 2013, 2014 şi 2015, compania a înregistrat pierderi, iar datele pentru 2016 nu au fost depuse la Ministerul Finanţelor.

Acţionarii Cable Communications Systems N.V. (Olanda): RCS Management SA - 57,87%, Carpathian Cable Investment S.a.r.l. (Luxembourg) - 19,67%, Cable Communications Systems

N.V. (Olanda) - 8,17%, Celest Limited (Cyprus) - 5,32%, Teszari Zoltan - 4,60%, Oprea Alexandru - 0,93%, ING Bank N.V. - 0,68%, Tal Joshua Moses Almog - 0,65%, Trumbull Capitol 2

Advisors - 0,58%, Gustav Wurmboeck - 0,46%, Bendei Ioan - 0,38%, Maftei Gheorghe - 0,36%, Jordan Mariuma - 0,34%, potrivit CNA.

Acţionarii RCS Management SA: Teszari Zoltan - 58,9147%, Cable Communications Systems N.V. (Olanda) - 9,1735%, Bugarszki Sfetozar - 6%, Schelean Nicuşor Dorel - 4,1544%, Bendei Ioan - 4,5098%, Maftei Gheorghe - 4,5098%, Patap Mihai - 4,325%, Docea Maria - 4,3382%, Sirian Radu Traian - 2,1765%, Schelean Dorina - 1,898%. (sursa CNA la data de 15.12.2016)

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nu fiti rai :) , asteptati sa apara comunicatele oficiale. Sunt convins ca se vor lamuri toate aceste aspecte.

    De ce ar da atat de multe informatii (EBITDA ajustat e chiar bucatarie interna) inainte de prospect? Au facut si ei un anunt, puteau sa-l faca pe facebook ca tot se poarta. Prospectul trebuie sa ofere informatii detaliate, nu un banal anunt de presa.

    Nu inteleg cum se poate indatora atat de mult o companie in conditiile in care are pierderi....

    1. Compania a crescut fantastic de repede si bancile s-au bazat pe acest lucru. Creditele au fost platite din cresterea de venituri si nu din profit. Desigur , intotdeauna exista un risc , dar pana acum a iesit foarte bine.

      Ca sa-ti mai dau un exemplu , actiunile Facebook, Tesla etc au un pret foarte mare raportat la profit , dar investitorii au incredere in modelul lor de crestere. Ramane sa vedem daca se confirma :) 

    Asa si? Ce vrea autorul mai exact sa spuna ca nu am inteles legatura dintre titlu, prima jumatate a articolului si a doua jumatate

    1. cred ca vor sa fie critici, dar constructiv..

      *nu constructiv..

    Comunicatul de ieri al Digi nu e destul de clar? Pai cand s-a facut anuntul de listare la MedLife cum a fost?

    Daca cititi prospectul nu o sa intelegeti absolut nimic din el. In prospectul de listare nu apar nici macar numarul de actiuni corect si nici o lista completa cu actionarii.

    Atat timp cat de lsitare se ocupa un consortiu de banci de ce nu ati intrebat de la bancile implicate? 

    gata nu va mai citesc

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7176
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3172
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9544
Gram de aur (XAU)Gram de aur393.2836

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
gustulitaliei.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb