Staţiunea Băile Herculane este recunoscută pentru apele sale termale şi sulfuroase încă din cele mai vechi timpuri, având o origine care datează de aproape două milenii. Împăratul Traian a fost cel care a pus bazele acestei staţiuni încă din anul 102 d.Hr., romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat.
Numele staţiunii vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus şi al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii şi al echilibrului între forţa fizică şi cea spirituală. De altfel, staţiunea a fost declarată acum 130 de ani drept cea mai frumoasă staţiune baleno din Europa.
Datorită proprietăţilor de vindecare şi de protecţie împotriva bolilor, izvoarele din Băile Herculane erau considerate cu adevărat magice, un dar primit de la divinitate pentru vindecarea sufletului şi al trupului.
Aceste ape sulfuroase vindecă şi în prezent extrem de multe boli atât interne, cât şi externe, prin conţinutul bogat de hidrogen sulfurat. Acesta reprezintă singurul compus al sulfului ce se absoarbe în organism prin piele, plămâni şi cale digestivă, eliminându-se prin piele, intes-tin şi rinichi. Datorită temperaturii ridicate (38-60 grade C), apa cu sulf de la Băile Herculane tratează afecţiuni reumatice - degenerative, afecţiuni respiratorii şi ginecologice, atât ca băi normale, dar pot fi şi ingerate.
Un astfel de loc, care îţi poate oferi tratamente prin puterea apelor termale este Herculum SPA, inaugurat în 2019, în cadrul Hotelului Afrodita Resort & Spa din Herculane.
Herculum SPA propune o abordare modernă, pornind de la istoria locului ce stă sub amprenta culturii romane şi a efectelor terapeutice ale apelor termo-sulfuroase. Pentru că, da, apele termo-minerale sunt cele care au creat reputaţia unică a staţiunii Băile Herculane. Aici, apa se infiltrează în subteran şi pătrunde până la adâncimi între 1000 şi 2000 metri. Se încălzeşte până la 190EC, după care urcă la suprafaţă, unde izbucneşte sub formă de izvoare. Temperatura apei este în medie între 35-45EC, dar în unele cazuri ajunge până la 62EC. Apa are un grad de mineralizare înalt - rezultat al acţiunii apelor fierbinţi asupra rocilor străbătute în drumul de întoarcere la suprafaţă.
Spa-ul este alimentat în zona pentru tratamente balneo de un izvor propriu de apă termală minerală, concentrată în sulf, cu pH optim pentru piele, oferind posibilitatea de terapii balneare. La Herculum SPA regăsim şi o saună neagră care readuce în actualitate "smoke sauna", dar pune în valoare şi pinul negru, o particularitate a locului. Apoi, tot aici, poţi descoperi sauna cu "Ierburile Afroditei", unde aromele afrodisiace obţinute printr-un mix special de plante, reţetă moştenită de la însăşi zeiţa frumuseţii, activează simţurile şi oferă o stare de beatitudine. Herculum SPA găzduieşte şi o saună cu sare şi una cu infraroşu. Toată această suită de facilităţi face parte dintr-un circuit Spa de detoxifiere, completat de piscine, zone de relaxare şi camere de tratament.
• Ritualul Spa care deschide calea către iubire şi bucurie
Tot la Herculum Spa, eşti invitat în sauna Afroditei ca să îţi începi voiajul către tinereţea veşnică a sufletului şi către bucuria de a trăi prezentul. Aerul în saună este uscat, iar temperatura în jur de 75 grade Celsius. Aici, printre valurile de căldură, aromele dragostei te vor îmbăta pur şi simplu.
Prima dintre ierburi binefăcătoare este busuiocul sau "iarba regilor". Cu o mireasmă profund masculină, proaspătă şi îmbătătoare, şi perechea-i credincioasă, salvia, cu parfum profund feminin, pasional şi învăluitor, cele două ierburi vin în ajutorul celor ce nu mai au timp să iubească. Lor li se adaugă rozmarinul, elixir al tinereţii, care aduce un plus de energie şi de optimism. Vine mai apoi cimbrul cu marea sa putere afrodisiacă, cimbrişorul care stârneşte beatitudinea iubirii cu uleiurile lui volatile. Astfel trupul se umple de vigoare, iar inima prinde curaj. Iar magia devine şi mai puternică graţie mentei, iarba minţii, a lavandei, iarna căminului şi ocrotitoarea soţilor, care curăţă şi îţi limpezeşte întreaga fiinţă.
Pentru masajele de la Herculum Spa, se foloseşte miere naturală, sub formă lichidă, la care se adăugă câteva picături de ulei esenţial de portocală, lămâie şi ienupar. Mierea se aplică ca o cremă pe suprafaţa care urmează să fie masată, iar masajul se face cu o tehnică specială, prin mişcări controlate, până când mierea devine foarte lipicioasă, moment în care se îndepărtează. Mişcările specifice activează anumiţi centri nervoşi cores-pondenţi organelor vitale. Este important de reţinut că masajul stimulează organismul, deblochează sistemul limfatic şi creşte afluxul de sânge la nivelul zonei de lucru. Mierea hrăneşte pielea, o face mai frumoasă, mai curată şi mai luminoasă. Acest masaj aduce cu sine o linişte profundă, binefăcătoare.
Afrodita Resort & Spa este parte din grupul Bacolux Hotels, care însumează 1000 de locuri de cazare în Herculane, Craiova şi Buşteni, cu o tradiţie de 25 de ani în industria ospitalităţii din România.